به گزارش خبرنگار مهر، در گزارشی که پیش روی شماست، به مهمترین رخدادهای اقتصادی کشور در هفته که گذشت نگاهی اجمالی خواهیم داشت.
احیای سهمیه بندی در اوپک
مهمترین رخداد این هفته که حاصل نشست اواخر دیشب وزرای اوپک در الجزیره بود، احیای مکانیزم سهمیه بندی میان کشورهای عضو بود. اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) به توافق رسیدند که از ماه نوامبر سال میلادی جاری تولید نفت را به ۳۲.۵ میلیون بشکه در روز کاهش دهند. این تصمیم قیمت نفت در بازارهای جهانی را در شروع معاملات امروز صبح تا حدود ۵ درصد افزایش داد. این برای نخستین بار در ۸ سال گذشته است که اعضای اوپک با کاهش تولید نفت موافقت میکنند.
مجمع بینالمللی انرژی از ۲۶ تا ۲۸ سپتامبر در الجزیره در حال برگزاری است. قرار است نشست عادی اوپک به منظور بررسی تحولات بازار نفت روز ٣٠ نوامبر امسال (١٠ آذرماه) با حضور ١٤ عضو این سازمان در مقر اوپک در وین برگزار شود.
احتمال سلیقه ای شدن تعیین دستمزد کارگران
۷۰ درصد کارگران کشور هر ماه «حداقل دستمزد» را میگیرند و به سختی گذران زندگی میکنند، با این وجود دولت به دنبال آن است که اجازه یابد حداقل دستمزد کارگران را کمتر از نرخ تورم افزایش دهد.
اولیا علی بیگی نماینده دائم ایران در سازمان بین المللی کار روز سه شنبه به خبرنگار مهر گفت: در لایحه اصلاح قانون کار که در کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است، برای تعیین حداقل دستمزد کارگران «وضعیت اقتصادی کشور» هم به شاخصهای تورم و سبد معیشت کارگران اضافه شده است، به این معنی که دولتها میتوانند با توجیه نامناسب بودن وضعیت اقتصادی کشور، حداقل دستمزد را کمتر از نرخ تورم افزایش دهند.
آغاز سرشماری نفوس و مسکن، اعلام نتایج اولیه در دی
سرشماری نفوس و مسکن از ساعت ۲۴ جمعه هفته گذشته آغاز شد، دراین زمینه رئیس مرکز آمار ایران در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: تقاضای ما از مردم این است که مشارکت خود را در این طرح ملی به حداکثر رسانده و با ماموران مرکز آمار در این طرح، نهایت همکاری را صورت دهند.
امیدعلی پارسا سه شنبه همین هفته نیز درباره آخرین وضعیت این سرشماری از ثبتنام بالغ بر ۱۱۶ هزار خانوار ایرانی در سرشماری نفوس و مسکن خبرداد و اعلام کرد: نتایج اولیه سرشماری دیماه امسال و گزارش تفصیلی مردادماه ۹۶ اعلام خواهد شد.
کاهش ذخایر آمریکا قیمت نفت را افزایش داد
تا پیش از توافق دیشب اعضای اوپک در الجزیره، این کاهش ذخایر نفت امریکا بود که توانست قیمت نفت را در روز چهارشنبه ۱۲ درصد افزایش دهد. قیمت نفت در معاملات روز چهارشنبه همزمان با ارایه اطلاعاتی جدید مبنی بر کاهش ذخایر نفت آمریکا، با افزایش مواجه شد. نفت خام برنت در معاملات روز چهارشنبه بازارهای جهانی ۱۲ درصد افزایش داشت و به ۴۶.۰۹ دلار در هر بشکه رسید. این در حالی است که در معاملات روز سه شنبه، این قیمت با کاهش ۱.۳۸ تا ۲.۹ درصدی روبهرو بود.
اولتیماتوم وزارت نفت به ایرلاینها
یک مقام مسئول با اشاره به دستور وزیر نفت برای فروش نقدی سوخت به شرکتهای هواپیمایی، اعلام کرد: دوره نسیه فروشی سوخت به ایرلاینهای کشور تمام شده است. اختر اسماعیلیان درباره اجرای طرح فروش نقدی سوخت به شرکتهای هواپیمایی، گفت: بر اساس آخرین تصمیمهای گرفته شده ازسوی مدیران مرتبط در سطح وزارت نفت، شرکتهای هواپیمایی ملزم به پرداخت بدهیهای سنواتی تا پایان شهریور ماه امسال بودند که تاکنون تسویه نکردهاند.
مدیر امور مالی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، افزود: بنابراین شرکت ملی پخش نفتی به عنوان متولی فروش فرآورده نفتی، طرح فروش نقدی سوخت را از ابتدای آبان ماه بر اساس تکلیف قانونی خود اجرایی میکند.
وی با اعلام اینکه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی اجرای طرح فروش نقدی سوخت را به مدت یک ماه از تاریخ یکم شهریورماه امسال به شرط تسویه بدهیهای سنواتی شرکتهای هواپیمایی به تعویق انداخت، تصریح کرد: متاسفانه شرکتهای هواپیمایی به تعهدهای خود عمل نکردند.
حذف یارانه خانوارهای پردرآمد
یکی دیگر از اتفاقات مهم اقتصادی در هفته جاری این بود که با ابلاغ آئین نامه اجرایی تبصره ۱۴ قانون بودجه سال جاری توسط معاون اول رئیس جمهور، حذف یارانه نقدی سرپرستان خانوار با درآمد سالانه حداقل ۳۵ میلیون تومان رسما کلید خورد.
واکنش تند فاضلی به فشارهای اخیر به اصناف
گویا دستگاههای متولی مبارزه با قاچاق فشار زیادی به اصناف وارد کرده و آنها را متهم به همکاری با قاچاقچیان کردهاند تا جایی که اصناف برای رفع این اتهام به اجرای طرحهای ضربتی مبارزه با قاچاق روی آورده اند. از جمله این طرحها برخورد با عرضه لوازم خانگی قاچاق است که از اوایل مهر شروع شده است. اما این فشارها باعث واکنش تند رئیس اتاق اصناف ایران شد. علی فاضلی با تاکید بر اینکه مبارزه با قاچاق کالا باید از مرزها شروع شود، گفت: مشروبات الکلی سازمان یافته وارد کشور شده و در حجم وسیع توزیع میشود اما با آن مبارزه نمیکنند. او در حاشیه اجلاسیه دوره ششم نمایندگان اتاق اصناف ایران، با اشاره به روند مبارزه با قاچاق کالا در بخش اصناف، گفت: سهم اصناف در قاچاق کالا فقط ۵ درصد است و با ۹۵ درصد مابقی باید در مبدا برخورد شود تا این کالاها وارد شبکه توزیع کشور نشوند.
وی با اشاره به اینکه کالاهای قاچاق به محض کشف باید آتش زده شوند، گفت: جنگ را نباید به درون شهرها بیاوریم بلکه باید در همان مبدا با آن مقابله کنیم، اصناف هم قول همکاری در زمینه قاچاق کالا را دادهاند اما اینکه فقط به سطح واحدهای صنفی اکتفا کنیم یقینا پاک کردن صورت مساله است.
ناتوانی در تنظیم بازار و پاسکاری دستگاهها به یکدیگر
گرانی برنج در هفته جاری صدای دست اندرکاران بازار را بالا برد و آنان به نابسامانی بازار این محصول به شدت اعتراض کردند.
به گزارش مهر، تولید داخلی برنج کفاف مصرف را نمیدهد و باید بخشی از نیاز داخلی از محل واردات تامین شود. اما وزارت جهادکشاورزی بدلیل تاخیر در برنامه ریزی برای واردات و اجتناب از آزادسازی ذخایر برنج در بازار، نتوانسته تعادل عرضه و تقاضا را در بازار حفظ کند.
اگر چه وزارت جهاد کشاورزی این ناتوانی خود را در پشت سیاست حمایت از تولید داخلی پنهان کرده و فصل برداشت برنج را بهانه عدم عرضه ذخایر به بازار عنوان می کند اما نکته اینجاست که لااقل در برهه کنونی که فصل برداشت برنج داخلی است، قیمت این محصول در بازار نباید این اندازه بالا برود.
افزایش عرضه گوشت قرمز در ماه محرم
این خبری بودکه معاون وزیرجهاد کشاورزی به مهر داد و گفت: مشکلی از نظر تامین گوشت قرمز و مرغ در کشور نداریم و اجازه نمیدهیم تعادل قیمت بهم بخورد.
۸خط کشتیرانی بین المللی درصف ورود به بنادر ایران
معاون سازمان بنادر و دریانوردی گفت: در ماه های اخیر ۱۴ خط کشتیرانی بین المللی فعالیت مجدد خود را در بنادر ایران از سرگرفته و ۸ خط کشتیرانی برای همکاری با بنادر ایران اعلام آمادگی کردهاند.
جلیل اسلامی درگفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به استقبال خطوط کشتیرانی بزرگ برای ورود به بنادر ایران، گفت: ۲۲ خط کشتیرانی بین المللی پیش از اعمال تحریم ها با ایران در ارتباط بودند که در ماه های اخیر ۱۴ خط فعالیت مجدد خود را آغاز کردند و ۸ خط کشتیرانی هم برای همکاری با بنادر ایران اعلام آمادگی کرده اند.
بروز ترکهای عمیق بر کاخ نیاوران
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به نقشه گسلهای تهران، گفت:براساس این نقشه، کاخ نیاوران زیر گسل زلزله قرار دارد و بازدیدهای انجام شده حاکی از آن است که این کاخ با مشکلات عمده مواجه است.
محمد شکرچیزاده با اشاره به نقشه گسلهای تهران به مهرگفت: بر اساس این نقشه، کاخ نیاوران زیر گسل زلزله قرار دارد و بازدیدهای انجام شده، حاکی از آن است که این کاخ با مشکلات عمدهای مواجه شده و ترکها و شکافهای عمیقی در آن ایجاد شده که بازدید عمومی را مختل کرده و در عین حال آسیبهای جدی، به بنای تاریخی وارد آورده است.