سرخه - عزاداری موسوم به «حسن چو» سرخه را شاید بتواند منحصر به فردترین آداب سنتی این شهرستان دانست، عزاداری که قدمت آن به ۲۵۰سال می رسد.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها: محمد محمودی*- سرخه با نام محلی سور در استان سمنان واقع شده که این شهر با مفاخر، مشاهیر و شخصیت های بسیار بزرگی که در دامان خود پرورانده به همراه آداب و رسوم ویژه، یکی از مناطق تاریخی و کهن دیار قومس است.

در این بین اما شیوه حسن چو که قدمتی دیرینه دارد صفایی ویژه به عزاداری می دهد، در این شیوه عزاداری، عزاداران با در دست گرفتن دو چوب یا سنگ، همگام و هم نوا با آوای نوحه هاو مداحی ها، آنها را به هم می کوبند. در این شیوه، عزاداران به جای زدن بر سینه و یا استفاده از زنجیر برای عزاداری، عزاداران دو چوب (سنگ) موجود در دستان خود را در حالت تک ضرب و سه ضرب بر هم می زنند.

تعزیه خوانی شیوه ای برای عزاداری

مراسم تعزیه خوانی در این شهرستان و به ویژه در روستای افتر و شهر سرخه قدمتی دیرینه و بالای ۲۰۰ سال دارد که در حقیقت نمایش مذهبی و اصیل ایرانی است که در آن مصیبت های جانسوز خاندان پیامبر اکرم(ص) به ویژه واقعه عاشورا و صحرای کربلا از روزهای آغازین تا شهادت امام حسین(ع) به شکل نوحه، روضه خوانی، شبیه سازی همراه با آوای دهل، سرنا، شیپور، سنج، نی و طبل از روز اول محرم در تکایا و مساجد روستای افتر و شهر سرخه برای عزاداران حسینی به نمایش در می آید.

همه ساله با فرارسیدن ماه محرم، مردم روستاهای سرخه با سیاهپوش کردن محله ها، تکایا و حسینیه ها و برپا کردن خیمه ها و همچنین برپایی مراسم سیاهپوشان و پوشاندن لباس عزا بر تن پیرغلامان اهل بیت (ع)، خود را برای عزاداری آماده می کنند. از آغازین روزهای دهه اول ماه محرم مجالس روضه خوانی در تکایا، مساجد و هیئت های مذهبی این شهرستان در سه نوبت صبح، ظهر و شب برقرار است. از جمله مراسمی که مردم در دهه اول محرم انجام می دهند تزئین نخل با تصاویری از واقعه عاشورا و تصاویر شهدا به همراه روپوشی از رنگ مشکی یا سبز است.

.

نخل گردانی اوج عزاداری در شهرسرخه

با رسیدن به نماز ظهر عاشورا در شهر سرخه، سیل عظیمی از عزاداران حسینی نماز ظهر عاشورا را در حسینیه شهدای این شهر برپا کرده و سپس نخل گردانی تکیه امام حسین(ع) در حسینه شهدا برگزار خواهد شد به گونه ای که به صورت نمادین همزمان با شهادت حضرت اباعبدالله (ع) در ظهر روز عاشورا در صحرای کربلا در حالی  که  مردم به سر و سینه خود می زنند به عنوان نماد تابوت امام حسین(ع) را  می گردانند.

در واقع نخل گردانی در شهرسرخه را می توان به نقطه اوج عزاداری و احساس عزا و ماتم این مردم ولایتمدار و مومن دانست به طوریکه از پیر و جوان، خردسال و بزرگسال در ظهر عاشورا در حسینیه شهدا گرد هم می آیند و با صورت های خیس از اشک دلسوختگی شهادت و مظلومیت امام حسین(ع) بر سر و سینه می کوبند.

مراسم نخل گردانی با گوشت و خون مردم این دیار عجین شده است به گونه ای که تمامی سرخه ای های سراسر کشور برای شرکت در این مراسم بی نظیر و ادای احترام به سالار شهیدان و عزاداری برای آن امام شهید خود را به حسینیه این شهر می رسانند.

شام غریبان واقعه عاشورا، سرخه به مانند کربلا خواهد بود

شام غریبان واقعه عاشورا، گویی زمان در شهر سرخه متوقف شده و زمان عاشورا فرا رسیده و جای ای این شهر به کربلای حسینی تبدیل می شود و در گوشه و کنار شهر می توان دسته های عزاداری، شمع های روشن، نمادهای کاروان های اسرا و ماتم و عزا را مشاهده کرد.

از دیگر مراسمی که می توان به صورت ویژه و خاص در روز عاشورا به آن اشاره داشت برپا کردن خیمه های کاروان امام حسین (ع) و آتش زدن خیمه ها وحرکت کاروان اسرا به صورت نمادین همزمان با حرکت کاروان اسرای صحرای کربلا در بعدازظهر عاشورا است که با حضور جمع کثیری از مردم ولایتمدار و عاشورایی سرخه و استان سمنان برگزار می شود.

مردم شهر سرخه و تمامی هیئت های مذهبی این شهرستان در روز عاشورا در محلی که خیمه های نمادین اباعبدالله (ع) برپا شده به صورت متمرکز حضور یافته و با تشکیل دایره هایی موازی و با نظم بسیارخاص به سینه زنی و زنجیر زنی و عزاداری پرداخته و با تعزیه خوانی، خیمه های واقعه عاشورا به صورت نمادین آتش زده شده و با پرواز کبوتران بر بالای خیمه های سوخته، احساسی پر از غم و شوری وصف ناشدنی در عزاداری سرور شهیدان امام حسین(ع) در میان مردم ایجاد می شود.

همزمان با اقصی نقاط کشور در شهرستان سرخه نیز دسته جات عزاداری زنجیر زنی و سینه زنی از روز پنجم محرم الحرام هر سال به راه می افتد که از میان هیئت ها و دسته جات عزاداری به صورت زنجیر زنی و سینه زنی که از نظم خاصی برخوردار است «دسته عرب ها» و «دسته حسن چو» بیشتر جلب توجه می کند چراکه به شکل متفاوت و با
ابزار خاصی انجام می گیرد.

* خبرنگار