خبرگزاری مهر، گروه استانها – زهرا بهرامی: ۱۹ اردیبهشتماه امسال بود که برداشت محصول جو در استان آغاز شد و در فاصله کمتر از دو هفته مراکز خرید تضمینی گندم فعال شدند.
هرچند وضعیت مناسب شرایط آب و هوایی باعث شد تا کام کشاورزان گلستانی با برداشت قابلتوجه محصول شیرین شود و گلستان در رتبه دوم تولید غلات در کشور قرار گیرد اما پرداخت دیرهنگام مطالبات این شیرینی را به تلخی مبدل کرده است.
پیشبینیهای اولیه خبر از برداشت یکمیلیون و ۳۰۰ هزار تنی گندم از ۳۸۲ هزار هکتار سطح زیر کشت و برداشت ۲۵۰ هزار تنی جو در گلستان حکایت داشت رقمی که با پایان فصل برداشت به یکمیلیون و ۵۱۰ هزار تن گندم و ۲۱۷ هزار تن جو رسید.
حالا کمتر از یک ماه تا زمان کشت محصول جو و گندم گلستان زمان باقی است و کشاورزان هنوز بخشی از مطالبات خود را دریافت نکردهاند.
فصل کشت آغاز شد، مطالبات پرداخت نشد
یک کشاورز گلستانی در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: سال زراعی ۹۴- ۹۵ سال زراعی خوبی ازنظر کشت بود اما صفهای طولانی، نداشتن معرفینامه، عدم تحویل محصول از سوی مراکز خرید، افزایش قیمت حمل، کاهش قیمت توافقی تنها بخشی از مشکلاتی بود که در زمان برداشت با آن مواجه بودیم.
محمد کتولی افزود: صفهای طولانی تحویل محصول و افزایش کرایههای حمل تا سه برابر قیمت واقعی، کم بودن تعداد مراکز خرید، طولانی شدن ثبتنام و دریافت معرفینامه و دیگر مشکلات پای دلالان و واسطهها را به خرید جو در استان باز کرد.
با نزدیک شدن فصل کشت این محصول در سال زراعی جدید و گذشت بیش از پنج ماه از سررسید وامهای سلف، همچنان مطالبات کشاورزان گلستانی پرداختنشده است
وی تصریح کرد: هرچند به دلیل مشکلات موجود کشاورزان گلستانی مجبور بودند بهجای تحویل جو تولیدی به مراکز خرید باقیمت هر کیلوگرم یک هزار تومان آن را به قیمت ۶۰۰ تا ۶۵۰ تومان به دلالان و واسطهها بفروشند اما درعینحال بخش قابلتوجهی از جو استان به مراکز خرید تحویل شد.
این کشاورز علیآبادی ادامه داد: حالا ۶ ماه از تحویل جو میگذرد و با نزدیک شدن فصل کشت این محصول در سال زراعی ۹۵ – ۹۶ و گذشت بیش از ۵ ماه از سررسید وامهای سلف، همچنان مطالبات کشاورزان گلستانی پرداختنشده است.
کسی پاسخگو نیست
مشکلات پرداخت نشدن مطالبات فقط مختص جوکاران نبوده و گندم کاران گلستانی هم هنوز مطالبات خود را بهطور کامل دریافت نکردهاند.
یکی از کشاورزان گلستانی که حدود ۷۰ تن گندم تحویل مراکز خرید در استان داده، به خبرنگار مهر اظهار کرد: ۱۰۰ درصد مطالبات گندم تحویلی خردادماه پرداختشده اما بخش قابلتوجهی از مطالبات گندمهای تحویلی در تیرماه باقیمانده است.
عبدالنعیم حمیدی افزود: کشاورزی تنها منبع درآمد ماست و پرداخت نشدن بهموقع محصولات کشاورزی، مشکلات عدیدهای را ایجاد میکند.
وی خاطرنشان کرد: در شرایطی که پایان تیرماه زمان سررسید وامهای کشاورزی در گلستان است، کشاورزان تاکنون به پرداخت رقم قابلتوجهی دیرکرد در بازپرداخت تسهیلات مواجه هستند و کسی در این زمینه پاسخگو نیست.
این کشاورز روستای چنارلی مراوهتپه اضافه کرد: امسال هرچند شرایط جوی و آب و هوایی با عنایت پروردگار به نفع کشاورزان بود و افزایش رقم قابلتوجهی از محصول در مناطق شرقی استان که کشت آنها بهصورت دیم است را شاهد بودهایم اما قیمت پایین خرید توافقی در محصولات مختلف ازجمله جو، هندوانه و آفتابگردان وضع معیشتی کشاورزان را با مشکلات فراوان مواجه کرده است.
وی تصریح کرد: هماکنون کمتر از یک ماه تا فصل کشت محصولات در سال زراعی جدید زمان باقی است اما هنوز مطالبات سال گذشته خود را دریافت نکردهایم و حتی نمیدانیم چه زمانی پرداخت میشود.
۹۶ درصد مطالبات گندم کاران پرداخت شد
درحالیکه کشاورزان به پرداخت نشدن مطالبات خود انتقاد دارند اما قائممقام جهاد کشاورزی گلستان چنین عقیدهای ندارد و بابیان اینکه بخش عمده مطالبات کشاورزان گلستانی پرداختشده به خبرنگار مهر گفت: تاکنون ۹۶ درصد از مطالبات گندم کاران گلستانی پرداختشده درحالیکه میانگین پرداخت کشور پایینتر از این رقم است.
حسین کاویانی اظهار کرد: با وضعیت مناسب شرایط آب و هوایی از ۳۸۲ هزار هکتار سطح زیر کشت یکمیلیون و ۵۱۰ هزار تن گندم برداشت شد.
وی افزود: استان گلستان امسال عملکرد مناسبی در عملکرد در واحد سطح و هکتار نسبت به سایر استانهای کشور داشته است.
قائممقام جهاد کشاورزی گلستان ادامه داد: هماکنون استان خوزستان که رتبه نخست تولید گندم کشور رادار است از ۵۲۰ هزار هکتار حدود یکمیلیون و ۵۸۰ هزار تن گندم برداشت کردهاند.
تاکنون از مطالبات یک هزار و ۷۳۰ میلیارد تومانی گندم کاران گلستانی بیش از یک هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان آن پرداختشده است
کاویانی اضافه کرد: از یکمیلیون و ۵۱۰ هزار تن گندم تولیدی استان یکمیلیون و ۳۶۰ هزار تن خرید تضمینی، ۴۰ هزار تن خرید بذری و مابقی خودمصرفی است.
قائممقام جهاد کشاورزی گلستان خاطرنشان کرد: تاکنون ۹۶ درصد از مطالبات گندم کاران گلستانی پرداختشده و تنها ۱۰۰ میلیارد تومان آن باقیمانده است.
وی تصریح کرد: تاکنون از مطالبات یک هزار و ۷۳۰ میلیارد تومانی گندم کاران گلستانی بیش از یک هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان آن پرداختشده است.
کاویانی با یادآوری اینکه تنها حدود چهار درصد از مطالبات گندم کاران باقیمانده است، گفت: همچنین از ۲۱۷ هزار تن جو تولیدی استان گلستان تاکنون ۱۱۶ هزار تن آن در بورس معاملهشده و وجه آن به قیمت توافقی بهحساب جوکاران واریزشده است.
درحالیکه قائممقام جهاد کشاورزی گلستان معتقد است بخش قابلتوجهی از مطالبات گندم کاران و جوکاران گلستانی پرداختشده اما با توجه به نزدیک شدن به فصل کشت پرداخت باقیمانده مطالبات میتواند کام کشاورزان را برای خرید نهادههای کشاورزی و آمادهسازی سطح کشت شیرین کند.