به گزارش خبرگزاری مهر، اطلاعات ما از مسائل فنی هسته ای تا چه حدی است؟ آیا واقعا کاربرد کیک زرد و یا حتی کلاهک هسته ای را می دانیم یا فقط به گوشمان خورده و اطلاعاتی هم از چنین اصطلاحاتی در دست نداریم؟ چرا راکتور چرنوبیل در زمان شوروی سابق منفجر شد؟ یا به فرض چرا راکتورهای آلمان یا آمریکا با نقایص فنی کمتری مواجه شده اند؟ پاسخ به این سوالات قطعا نیازمند کسب دانش فنی حتی به صورت سطحی در این حوزه است.
با پایان جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵ و بمباران هسته ای ناکازاکی و هیروشیما تا کنون، دیگر از تسلیحات هسته ای استفاده نشده و چنین تسلیحاتی در راستای بازدارندگی و جلوگیری از حمله احتمالی متخاصمین به مرزهای ملی کشورها کاربرد داشته و به دلیل عدم قابلیت محاسبه حجم تخریب و بسیاری از مسائل دیگر، در عمل نمی توان از آنها استفاده کرد.
از سوی دیگر همانطور که گفته شد، عدم توانایی استفاده از تسلیحات هسته ای به معنای عدم تولید آنها نیست. به عبارتی، این نوع تسلیحات با اینکه در عمل قابل استفاده نبوده و کابردی جز بازدارندگی ندارند، اما با این حال نه تنها تولید می شوند، بلکه هر روز هم توسعه یافته و پیشرفته تر می شوند.
کتاب «اشاعه هسته ای و تروریسم در دوران پس از ۱۱ سپتامبر» که اخیرا توسط انتشارات اسپرینگر منتشر شده، ضمن پرداختن به توضیح مفاهیم فنی تکنولوژی هسته ای مانند اصطلاحاتی که پیشتر به آنها اشاره شد، بحثی نسبتا جدید را در خصوص مسائل سیاسی مربوط به سیاست های بین المللی هسته ای نیز مطرح می کند.
«دیوید هافمایستر»، نویسنده این کتاب و استاد فیزیک دانشگاه پلی تکنیک کالیفرنیا در آمریکا و پژوهشگر ارشد مرکز امنیت و همکاری بین الملل در کتاب خود به مسائلی چون سیاست هسته ای، سیستم های دفاعی و تهاجمی نظامی هسته ای و تفاوت های ساز و کار آنها با یکدیگر، فرماندهی و کنترل، بازرسی، تاثیرات تسلیحاتی، آزمایش هسته ای و البته تاریخچه ای از پیدایش و انواع تسلیحات هسته ای را معرفی کرده است.
گفتنی است کتاب حاضر، به عنوان کتاب درسی دانشگاه های آمریکا در موضوع ««اشاعه هسته ای» تدریس می شود.