پایان کار نمایشگاه بین‌المللی کتاب بلگراد و پذیرفته شدن جایزه نوبل دبیات ۲۰۱۶ توسط باب دیلن از جمله اخبار مهم حوزه کتاب در هفته‌ای هستند که گذشت.

خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ: گزارش هفتگی «یک هفته با کتاب» این هفته از نظر موضوعی، تنوع نسبتا زیادی دارد.ضمن این که در گزارش این هفته، خبر کسب رای اعتماد وزیر جدید ارشاد را داریم، باید اشاره کنیم که هفته گذشته، گزارش «یک هفته با کتاب» به پایان نمایشگاه فرانکفورت و شروع کار ایران در نمایشگاه بلگراد اختصاص داشت.

گزارش این هفته اما، پایان نمایشگاه بلگراد را در خود دارد. به علاوه باب دیلن هم که یکی از سوژه‌های گزارش هفته پیش بود، این هفته در این گزارش با پذیرفتن جایزه نوبل حضور دارد. در این گزارش، علاوه بر جایزه نوبل، درباره چند جایزه و مدال ادبی خارجی هم خبر وجود دارد و چنین ثبت نام و طرح فرهنگی هم در آن با عبارت «آغاز» همراه شده‌اند.

پایان کار ایران در نمایشگاه کتاب بلگراد

شصت و یکمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب بلگراد این هفته به کار خود پایان داد و قرار شد در دوره بعد این نمایشگاه، کشورهای آلمان، اتریش و سوئیس میهمان ویژه نمایشگاه باشند.

مراسم اختتامیه این نمایشگاه روز یکشنبه ۹ آبان با حضور مجید فهیم‌پور سفیر جمهوری اسلامی ایران در صربستان، اکسل ویلهلم دیتمان سفیر آلمان در صربستان و زوران ابراموویچ رئیس نمایشگاه کتاب بلگراد برگزار شد و دفتر نمایشگاه بلگراد از تهران به فرانکفورت تحویل شد. سال آینده کشورهای آلمانی زبان اتریش، سوئیس و آلمان مهمان ویژه نمایشگاه کتاب بلگراد هستند.

باب دیلن جایزه نوبل را پذیرفت

یکی از خبرهایی که در ساعات ابتدایی روز شنبه این هفته بر خروجی خبرگزاری مهر قرار گرفت، خبر پدیرفته شدن جایزه نوبل از طرف باب دیلن بود. دیلن بعد از مدتی که از سکوتش نسبت به دریافت جایزه نوبل ادبیات می‌گذرد، بالاخره اعلام کرد که جایزه نوبل را می‌پذیرد.

باب دیلن خواننده و ترانه‌سرای آمریکایی بالاخره بعد از چندین روز سکوت، اعلام کرد جایزه نوبل ادبیات را می پذیرد و برای دریافت آن شخصا به اروپا سفر خواهد کرد.

این خبر روز شنبه منتشر شد و دیلن روز جمعه ۲۸ اکتبر _ ۷ آبان اعلام کرده بود که خبر اهدای جایزه نوبل ادبیات به او، زبانش را بند آورده بوده است.

مشارکت ظریف در کمپین «کتاب به جای گل»

این هفته همچنین، وزیر امورخارجه در کمپین «کتاب به جای گل» که به یاد محمدرضا رستمی روزنامه‌نگار با سابقه راه اندازی شده است، مشارکت کرد. محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان در کمپین «کتاب به جای گل»  که به یاد محمدرضا رستمی روزنامه نگار با سابقه راه اندازی شده است، مشارکت کرد.

ظریف با اهدای ۱۰۰ جلد کتاب از انتشارات وزارت امور خارجه، ضمن تسلیت به خانواده محمدرضا رستمی نسبت به او و جامعه مطبوعاتی و فرهنگی  کشور ادای احترام کرد.

خرید یک میلیارد و ۲۰۰ میلیونی ارشاد از ناشران

این هفته همچنین خرید تعداد ۶۷ هزار و ۵۰۰ نسخه کتاب در جلسه ۵۵۹ هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به تصویب رسید.

طبق اطلاعات این خبر، در جلسه ۵۵۹ هیات انتخاب و خرید کتاب، تعداد ۴۷۳ عنوان کتاب در ۶۷ هزار و ۵۰۰ نسخه به مبلغ ۱۲ میلیارد و ۶۶۱ میلیون و ۶۵۰ هزار ریال (دوازده میلیارد و ششصد و شصت و یک میلیون و ششصد و پنجاه هزار ریال) جهت خرید به تصویب رسید.

معرفی دبیر پانزدهمین دوره جشنواره کتاب و رسانه

دبیر بیست و چهارمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، علیرضا کتابدار را به عنوان دبیر پانزدهمین دوره جشنواره «کتاب و رسانه برتر» منصوب کرد. مجید غلامی‌جلیسه در حکم خود برای کتابدار بر قدمت کتاب به عنوان رسانه تاکید کرده و در ادامه، تعامل میان کتاب و رسانه را امری ضروری و مهم دانسته است.

آغاز به کار طرح ۵۰ هزار نمایشگاه کتاب

یکی از خبرهایی که روز دوشنبه این هفته منتشر شد، خبر آغاز به کار طرح ۵۰ هزار نمایشگاه کتاب در ۵۰ هزار مدرسه بود. به موجب اطلاعات این خبر، طرح ملی ۵۰ هزار نمایشگاه کتاب در ۵۰ هزار مدرسه با حضور حمیدرضا کفاش معاون فرهنگی وزارت آموزش و پرورش و همایون امیرزاد مشاور اجرایی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از مدیران آموزش و پرورش در هنرستان شهید یارجانی منطقه ۱۹ تهران آغاز به کار کرد.

امیرزاده در این برنامه با اشاره به فعالیت‌های انجام شده از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با مشارکت آموزش و پرورش گفت: افتتاح ۵۰ هزار نمایشگاه کتاب در ۵۰ هزار مدرسه اولین رخداد بزرگ هفته کتاب است که در آستانه برگزاری بیست و چهارمین دوره هفته کتاب انجام می‌شود.

آغاز ثبت‌نام از ناشران برای نمایشگاه‌های کتاب استانی آذرماه

روز ابتدای این هفته همزمان با آغاز ثبت نام ناشران برای نمایشگاه های کتاب استانی در آذرماه بود. نمایشگاه‌های کتاب استانی در ماه آذر در استان‌های فارس، مرکزی، سمنان، بوشهر و خراسان شمالی برگزار می‌شود. نمایشگاه کتاب فارس از ۳ تا ۹ آذر، مرکزی ۱۳ تا ۱۸ آذر، سمنان ۱۴ تا ۱۹ آذر، بوشهر ۲۲ تا ۲۸ آذر و خراسان شمالی از ۲۳ تا ۲۹ آذر ماه برگزار می‌شود.

برندگان اولین نمایشگاه تخصصی پخش و فروش کتاب

اسامی برندگان جایزه ویژه ثبت نام در اولین نمایشگاه تخصصی پخش و فروش کتاب مشخص شد.

برگزارکنندگان این نمایشگاه پیش از این اعلام کرده بودند که چون نمایشگاه تخصصی پخش و فروش کتاب اولین دوره خود را تجربه می‌کند، تمهیدی اندیشیده‌اند تا اولین ثبت‌نام‌کننده که به نوعی آغازگر نمایشگاه به شمار می‌رود، جایزه ویژه‌ای دریافت کند. از آنجا که مراجعه زیادی در آغاز ثبت‌نام صورت گرفته و دو ثبت‌نام‌کننده با فاصله زمانی ۵ ثانیه در سایت عضو شده و فرآیند ثبت نام خود را آغاز کرده‌اند، این نمایشگاه جایزه ویژه خود را به هر دو اعطاء خواهد کرد.

افزایش ۲۵ درصدی به سقف پوشش طرح پاییزه کتاب

خبر بعدی مربوط به طرح پاییزه کتاب، و از این قرار است که سقف پوشش مبلغ پایه برای کتابفروشانی که در «طرح پاییزه کتاب» ثبت‌نام کرده‌اند، با حضور در اولین نمایشگاه تخصصی پخش و فروش کتاب، ۲۵ درصد افزایش پیدا می‌کند.

این امکان توسط خانه کتاب و با مشارکت ستاد هفته کتاب فراهم شده است تا علاوه بر حمایت از کتابفروشان در طرح پاییزه کتاب، از حضور  آنها در نمایشگاه تخصصی پخش و فروش کتاب نیز حمایت شده باشد و از طریق ثبت‌نام در این نمایشگاه، پایه اولیه آنها رشد کند.

آغاز مرحله دوم جایزه کتاب سال دانشجویی

در بیست و سومین دوره کتاب سال دانشجویی ۶۲۹ عنوان کتاب مورد ارزیابی قرارگرفت که پس از داوری در مرحله اول، ۱۳۸ عنوان به مرحله دوم راه یافتند. این خبر مربوط به روز دوشنبه این هفته می شود.

به موجب این خبر، داوری بیست و سومین دوره کتاب سال دانشجویی با همکاری موسسه خانه کتاب و دبیرخانه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و توسط ۸۸ داور از پیشکسوتان دانشگاه ­ها و موسسات علمی، انجام شد.

پایان مهلت ارسال اثر به دبیرخانه جشنواره مروجان کتاب خوانی

با پایان مهلت ارسال آثار به دبیرخانه جشنواره مروجان کتاب خوانی، داوری مقدماتی این جشنواره آغاز شد. این هفته، دو خبر از این جشنواره منتشر شد که یک خبر مربوط به پایان مهلت ارسال آثار و خبر دیگر مربوط به آغاز داوری مقدماتی آن بود. به این ترتبی، دبیر سومین جشنواره تقدیر از مروجان کتابخوانی با اعلام پایان مهلت ارسال آثار از رسیدن بیش از ۵۵۰ طرح به دبیرخانه این جشنواره خبر داد.

محسن حاج زین‌العابدینی در خبر دوم با اعلام خبر آغاز داوری مقدماتی آثار رسیده به جشنواره گفت: آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره از تنوع زیادی  برخوردار است و استقبال در این دوره نسبت به دوره قبل خیلی بیش‌تر بوده است. در این مرحله بر اساس مولفه‌های اعلام شد، آثار بررسی خواهد شد و پس از آن آثار واجد شرایط به مرحله نهایی داوری راه پیدا خواهند کرد.

اهدای مدال بودلاین به فرزند جی‌آرآر تالکین

کریستوفر تالکین پسر جی‌آرآر تالکین از سوی کتابخانه بودلاین که متعلق به دانشگاه آکسفورد است به عنوان فردی که مشارکتی فوق‌العاده در جهان ادبیات، فرهنگ، علوم و ارتباطات دارد مورد تقدیر واقع شد.

کریستوفر تالکین یک دانشگاهی و ویراستار است که بیش از ۴۰ سال از عمرش را صرف ادیت آثار به جا مانده از پدرش و انتشار آنها کرد تا اطمینان حاصل کند که آثار باارزش پدرش به دست مخاطبانشان برسد.

معرفی فینالیست های جایزه گنکور

این هفته همچنین اعضای آکادمی گنکور از میان فهرست دوم خود که اواسط مهر منتشر شده بود، فهرست نهایی را انتخاب و منتشر کرد.

آکادمی ابتدا فهرستی شامل اسامی ۱۶ نویسنده و کتاب‌هایشان را منتشر کرد و در مرحله بعد فهرست دوم خود را مشتمل بر ۸ نام انتخاب کرد. در مرحله بعد نام برنده از میان چهار فینالیست اعلام شده انتخاب خواهد شد.

جایزه گنکور نخستین بار سال ۱۹۰۳ راه‌اندازی شد. این جایزه که ارزش مادی ندارد و تنها ۱۰ یورو به برنده اهدا می‌کند، از نظر اعتبار ارزش زیادی دارد و موجب فروش بالای رمان برنده می‌شود.

معرفی فینالیست‌های جایزه رنودو

این خبر هم مانند خبر پیشین، روز یکشنبه منتشر شد و به موجب آن، فصل ادبی پاییز فرانسه با معرفی نامزدهای جایزه رنودو یک گام دیگر به انتخاب نویسنده و اثر برنده سال نزدیک‌تر شد. به این ترتیب، فینالیست‌های جایزه رنودوی فرانسه بلافاصله پس از اعلام اسامی نامزدهای جایزه گنکور معرفی شدند.

آکادمی رنودو ابتدا نام ۱۸ داستان‌نویس و ۶ مقاله‌نویس را به عنوان برگزیدگان این رقابت اعلام کرد و بعد در دو نوبت این تعداد را کاهش داد و در نهایت فینالیست‌های خود را برگزید.

جایزه رنودو در سال ۱۹۲۶ توسط شماری از منتقدان هنری که به روند انتخاب برندگان گنکور اعتراض داشتند راه‌اندازی شده و به افرادی تعلق می‌گیرد، که برنده گنکور نشده باشند.