دبیر شورای مرکزی انضباطی وزارت بهداشت شوراهای انضباطی را یک نهاد حمایتی و یاری دهنده در دانشگاه‌ها دانست و تعداد پرونده‌های یک سال اخیر دانشگاه‌های علوم پزشکی را کمتر از یک درصد برشمرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از مفدا، دکتر وحید صرامی با بیان این مطلب افزود: برخوردهای سلبی توسط کمیته‌های انضباطی عاملی برای از بین رفتن قبح قانونی و تربیتی شوراهای انضباطی است.

دبیر شواری مرکزی انضباطی وزارت بهداشت، در مورد ارزیابی و رتبه بندی شوراهای انضباطی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور گفت: رتبه‌بندی شوراهای انضباطی از سال ۹۰ آغاز شده و امسال ششمین سال برگزاری این برنامه است.

وی افزود: هر سال ارزیابی بر اساس شاخص‌هایی صورت می‌گیرد که به دانشگاه‌ها ابلاغ شده است. در دوسال اخیر نیز ارزیابی با مشارکت دانشگاه‌های برگزیده و شورای مرکزی انضباطی صورت گرفته است.

صرامی یادآور شد: پنج دانشگاه‌ برگزیده‌ سال برای انتخاب سال بعد با شورای مرکزی همکاری دارند و امسال نیز پرونده دانشگاه‌ها در فصل‌های مختلف بررسی می‌شوند. این ارزیابی توسط دبیران شوراهای انضباطی دانشگاه‌های برگزیده سال پیش صورت می‌گیرد و شواری مرکزی نیز به عنوان ناظر ارزیابی و تایید کننده‌ آن قرار دارد.

وی در مورد شاخص‌ها و ملاک‌های ارزیابی کمیته‌های انضباطی دانشگاه‌ها تصریح کرد: یکی از شاخص‌های ارزیابی تشکیلات و امکاناتی است که در شوراهای انضباطی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین مواردی از جمله حفظ حرمت و محرمانه بودن پرونده‌ها نیز ملاک ارزش‌گذاری است.

دبیر شواری مرکزی انضباطی وزارت بهداشت از حوزه آموزش و پژوهش به عنوان دو شاخص دیگر ارزیابی کمیته‌های انضباطی نام برد و افزود: دانشگاه‌ها مکلف شده‌اند که دانشجویان جدیدالورود را نسبت به موارد تخلف انضباطی در آیین‌نامه را آگاه کنند. همچنین بعضی از دانشگاه‌ها خانواده‌های دانشجویان را نیز با این موارد آشنا می‌کنند.

وی گفت: طرح تعامل با شوراها نیز یکی از شاخصه‌های ارزیابی کمیته‌های انضباطی است. تعامل شوراها با شورای مرکزی نیز قسمتی از شاخص‌های ارزیابی است، که از جمله می‌توان به فعال بودن در جلسات و بررسی پرونده‌ها بر اساس آنچه که در تمام دانشگاه‌ها یکپارچه شده است نیز اشاره کرد.

صرامی ادامه داد: پرونده‌های انضباطی دانشگاه‌ها از دو جهت مورد ارزیابی قرار می‌گیرند. در ابتدا پرونده‌ها از لحاظ شکل پرونده و در ادامه از نظر ماهیت آن بررسی می‌شوند. شکل پرونده یعنی اینکه آیا حقوق اساسی دانشجو رعایت شده است؟ دستورالعمل‌های شواری مرکزی رعایت شده است؟ و محرمانه بودن پرونده از بین نرفته است؟

وی افزود: این موارد مورد بررسی قرار می‌گیرند و در ادامه بررسی ماهیتی صورت می‌گیرد، بر این اساس تطبیق درست تنبیه با قوانین، انشاء حکم و اجرای حکم و... مورد نظر شواری مرکزی است که تمام این موارد در کنار هم قرار گرفته و شاخص‌ها را شکل می‌دهند.

دبیر شواری مرکزی انضباطی دانشجویان وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا کاهش تعداد پرونده‌های انضباطی می‌تواند شاخص ارزیابی باشد، گفت: تعداد پرونده‌ها چه زیاد و چه کم نمی‌توانند ملاک ارزیابی باشند. هنوز به این نتیجه نرسیده‌ایم که تعداد پرونده‌ها بتوانند ملاک ارزیابی قرار بگیرند.

وی افزود: چراکه اگر دانشگاهی بر اساس سهل‌انگاری تعداد پرونده‌هایش کاهش پیدا کند این امر یک نکته منفی است. ولی اگر دانشگاهی کار آموزشی و پژوهشی کند و به این ترتیب تعداد پرونده‌ها را کاهش دهد اتفاق خوبی بوده است.

صرامی یادآور شد: دانشگاه‌هایی که قبل از کمیته انضباطی کار ارشاد و مشاوره می‌کنند، روند خوبی را در پیش گرفته‌اند و در کاربرگ‌های شورای انضباطی هم این موارد لحاظ شده است.

وی افزود: برای مثال کاربرگی به نام صورتجلسه سازش داریم و یا کاربرگی با نام تذکر ارشادی وجود دارد که این موارد یعنی بدون آمدن پرونده به شورای انضباطی و بدون منتج شدن به حکم، حل و فصل می‌شود و در سابقه انضباطی دانشجویان نیز تأثیر ندارد.

صرامی تعداد پرونده‌های یک سال اخیر دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور را کمتر از یک درصد عنوان کرد و گفت: حدود ۱۴۰۰ پرونده انضباطی در کل کشور داشته‌ایم که این میزان کمتر از یک درصد و حدود نیم درصد نسبت به جمعیت کل دانشجویان علوم پزشکی است.

دبیر شواری مرکزی انضباطی دانشجویان وزارت بهداشت به مسؤولان کمیته‌های انضباطی دانشجویان علوم پزشکی کشور تأکید کرد که شوراهای انضباطی یک نهاد حمایتی و یاری دهنده در دانشگاه‌ها باشند. 

وی افزود: تلاش داشته‌ایم که موارد اخلاقی و تربیتی را تنها با حکم انضباطی حل نکنیم، چون اگر تنها با حکم انضباطی پیش برویم قبح این کار از بین می‌رود. اگر نهادهای فرهنگی، مشاوره‌ دانشگاهی و تشکل‌های فعالی داشته باشیم و درکنار آن آموزش هم اتفاق بیافتد باعث کاهش تخلفات و پرونده‌ها می‌شود. ‌

صرامی خاطرنشان کرد: توصیه ما این است که شوراهای انضباطی در ایجاد فضای پر شور و نشاط در دانشگاه‌ها کمک کنند.

وی گفت: به دبیران شوراهای انضباطی توصیه داریم که در نظر داشته باشند که ما نهاد شبه‌قضایی هستیم و باید تنبیه ما جنبه تربیتی داشته باشد. بنابراین هر پرونده‌ای که تشکیل می‌شود ابتدا مشاوره را پیشنهاد ‌دهیم که از این طریق بتوانیم فضای آرام و امنی برای دانشجویان ایجاد کنیم. بر این اساس برخوردهای سلبی انتخاب اول نیست.