به گزارش خبرنگار مهر، هفته گذشته سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در رابطه با برنامه این معاونت برای صیانت و پاسداری از حقوق مولفان و پدیدآورندگان کتاب و ناشران با توجه به روند نگران کننده و رو به افزایش سرقت های ادبی که در جامعه شاهد آن هستیم، به خبرنگار مهر گفته بود: «بخشی از برنامه ما در این زمینه، ناظر بر پیگیری بحث سرقتهای ادبی است که در این زمینه چند اقدام مشخص، دیده شده است که به طور مشخص میتوانم به تشکیل کارگروه مشترک بین اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد اشاره کنم».
حالا مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جزئیات بیشتری از این خبر را اعلام کرده است. بر اساس گزارش ارسالی از روابط عومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد سلگی در این باره گفت: با توجه به رویکرد معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در حمایت از حقوق فعالان عرصه نشر و نیز ضرورت مقابله با نقض حقوق مادی و معنوی ناشران و پدیدآورندگان کتاب از طریق تکثیر غیرقانونی آثار توسط افراد سودجو به روشهای مختلف اعم از چاپی، الکترونیک و فضای مجازی، دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی به نمایندگی از این معاونت به مذاکره با اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران پرداخت و کارگروهی با عنوان «حمایت از حقوق نشر» ایجاد شد.
وی افزود: نظر به سیاست معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد مبنی بر واسپاری امور به تشکلها، دبیرخانه این کارگروه در اتحادیه ناشران و کتابفروشان مستقر است و امور اجرایی توسط این اتحادیه انجام خواهد شد. این کارگروه تلاش خواهد کرد با استفاده از تمامی اهرمها و ابزارهای قانونی به مقابله با جریان تکثیر غیرقانونی آثار اعم از چاپی، الکترونیکی، صوتی، نرمافزاری، چند رسانهای در فضای حقیقی و مجازی بپردازد.
سلگی با اشاره به اهداف تشکیل این کارگروه عنوان کرد: حمایت و صیانت از حقوق مادی و معنوی ناشران و پدیدآورندگان، بهبود فضای کسب و کار، رونق اقتصادی و فرهنگسازی برای ممانعت از تکثیر غیرقانونی و ترویج اخلاق حرفهای از جمله اهداف تشکیل این کارگروه هستند.
مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره نحوه همکاری ناشران و پدیدآورندگان با این کارگروه گفت: تمامی ناشران و پدیدآورندگان برای پیگیری مشکلات خود میتوانند به دبیرخانه این کارگروه واقع در اتحادیه ناشران و کتابفروشان مراجعه کنند و مدارک و اسناد شکایت خود را تحویل دهند. ضمناً این کارگروه از پروندههای ارسال شده به دبیرخانه، پشتیبانی حقوقی و قضایی میکند و پروندهها را تا رسیدن به نتیجه و احقاق حقوق زیاندیدگان پیگیری خواهد کرد.
وی ادامه داد: برای جلوگیری از گسترش این پدیده و تبعات آن لازم است اتحادیههای ذیربط برای تعیین تکلیف کتابفروشیهای فاقد مجوز اقدام کنند و در صورت سر باز زدن کتابفروشیها، اقدامات حقوقی لازم را به عمل آورند.
سلگی همچنین درباره نحوه رسیدگی به شکایات ناشران و پدیدآورندگان در استانها نیز عنوان کرد: به استناد مصوبه همایش مدیران کل استانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تمامی ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف به حمایت از زیان دیدگان هستند. از این رو شایسته است که ادارات کل فرهنگ و ارشاد استانها از توانمندیهای خود برای کشف تقلب، تنظیم صورت جلسه شکایات و مقابله با متخلفان استفاده کرده و ناشران در صورت عدم حل مشکل میتوانند پروندههای خود را به دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی ارسال کنند تا از طریق دبیرخانه کارگروه مورد بررسی و پیگیری قرار گیرد.
وی در پایان گفت: خوشبختانه در چند ماه گذشته با پیگیریهای انجام شده احکام قضایی برای برخی از متخلفان که اقدام به نشر غیرقانونی کتابها میکردند، در تهران و شهرستانها صادر شده که به زودی اعلام خواهد شد و امیدورایم این کارگروه بتواند به نتایج خوبی در این زمینه دست یابد.