اردبیل – مشاور عالی وزیر کشور گفت: توسعه عمرانی کشور طی دهه‌های اخیر بی‌توجه به آمایش همه‌جانبه سرزمین انجام شده و همین موضوع عدم توسعه‌یافتگی برخی مناطق را دامن زده است.

به گزارش خبرنگار مهر، بهمن مشکینی بعدازظهر یکشنبه در جلسه طرح آموزشی متمرکز سازمان‌های مردم‌نهاد استان اردبیل تصریح کرد: از سال ۱۳۲۷ در کشور برنامه توسعه داشتیم که در ابتدا به شکل عمران شناخته می‌شد.

وی افزود: در طول ۷۰ سال برنامه توسعه عمده جهت‌گیری‌ها سخت‌افزاری و عمرانی بود و در واقع برنامه اجتماعی مدونی به اجرا در نیامده است بطوریکه برنامه‌های اجرا شده نیز مطلوب نیست.

مشاور عالی وزیر کشور تأکید کرد: در طول دهه‌های گذشته عمده پروژه‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در کشور حول‌وحوش رشته‌کوه زاگرس بوده و در واقع ۱۶ استان را در برگرفته است.

وی با اذعان به اینکه اغلب سدهای بزرگ در این محدوده از کشور قرار گرفته است، ادامه داد: در واقع اجرای برنامه‌های عمرانی بی‌توجه به آمایش همه‌جانبه بوده و بسیاری از تولیدات کلان محصولات در چند استان  از جمله اصفهان و تهران محدود شده است.

مشاور عالی وزیر کشور با تأکید به اینکه پیامد این برنامه تمرکز بر چند کلان‌شهر و از یاد بردن سایر مناطق است، اضافه کرد: هر چند بعد از انقلاب تلاش شد به مطالعات آمایش توجه شود اما همچنان اقدامات صورت گرفته مطلوب و کافی نیست.

مشکینی با تأکید به اینکه یکی از دلایل شکل‌گیری آسیب‌های اجتماعی توسعه نامتوازن امکانات است، اضافه کرد: به عنوان مثال در استان یزد که نرخ طلاق و بیکاری اندکی داشت با راه‌اندازی کارخانه‌های غیر مرتبط و بی‌توجه به آمایش سرزمین مشکلات اجتماعی شدت گرفت.

وی افزود: عده‌ای برای تبلیغ شخصی دست به راه‌اندازی واحدهای تولیدی کردند و در نتیجه یزد به یک استان مهاجرپذیر تبدیل شد و در ادامه نیز مشکلات و آسیب‌های اجتماعی آن شدت گرفت.

مشاور عالی وزیر کشور متذکر شد: مشکلات امروز یزد منحصر به این استان نیست و می‌توان مشکلات مشابه را در اغلب استان‌ها مشاهده کرد.

وی با تأکید به اینکه برای مقابله با آسیب‌های اجتماعی نیاز است که تشکل‌های اجتماعی توانمند شده و روحیه مطالبه گر داشته باشند، اضافه کرد: در واقع تشکل‌ها بعد از احصای مشکلات می‌توانند برای حل‌وفصل آن اقدام کنند.

مشکینی معتقد است یکی از مهم‌ترین ضرورت‌های مواجه هر جامعه با آسیب اجتماعی برخورداری از سرمایه اجتماعی است که در سال ۹۳ پیمایش ملی آن در سه سطح خرد، میانی و کلان نشان داد که سرمایه اجتماعی ایران زیر میانگین مطلوبیت است.

وی با تأکید به اینکه آنچه شامل رضایت، اعتماد، مشارکت نهادی و نشاط اجتماعی است سرمایه اجتماعی محسوب می‌شود، متذکر شد: در واقع زمانی که سرمایه اجتماعی زیر میانگین باشد مشکلات متعدد مانند سرطان جامعه را تحت تأثیر قرار خواهد داد.

مشاور عالی وزیر کشور تصریح کرد: هرکجا سطح سرمایه اجتماعی بالا بوده در ادامه آسیب‌ها کاهش یافته است و لازم است تشکل‌های اجتماعی و مردم‌نهاد در تقویت سرمایه‌های اجتماعی نقش ایفا کنند.