به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر، مقامات بانكهاي اروپايي اعلام كردهاند كه آمريكا در تلاشي جديد از آنها خواسته است نسبت به مبادلات مالي با ايران تجديدنظر كنند.
به گزارش كريستين ساينس مانيتور، كارشناسان معتقدند با وجود فشارهاي آمريكا به بانكهاي اروپايي، اثربخش بودن اينگونه محدوديتهاي مالي پنهاني عليه ايران، بسيار دور از انتظار است.
آمريكا كه در جلب رضايت ساير اعضاي شوراي امنيت براي اعمال تحريمهاي اقتصادي عليه ايران ناكام مانده است و در اين زمينه پيشرفت سريعي را نميبيند، طي يك ماه اخير تلاش خود را براي راضي ساختن متحدانش براي تحريم سيستم مالي ايران به بهانه استفاده ايران از مبادلات بانكي براي حمايت از گروههاي تروريستي و يا خريد تجهيزات هستهاي افزايش داده است.
اين گزارش ميافزايد، پس از آنكه آمريكا بانك صادرات ايران را در ليست سياه بانكي قرار داد، استوارت لوي معاون وزير خزانهداري اين كشور با سفر به انگلستان، فرانسه، سوئيس، ايتاليا، و آلمان خواستار همكاري آنان در اعمال محدوديتهاي مالي و بانكي عليه ايران شد.
در همين باره "مولي ميلروايز" سخنگوي استوارت لوي گفت: تلاش ما اين است كه همتاهاي خود و رهبران مالي كشورهاي اروپايي را از اطلاعات مربوط به استفادهها و سوءاستفادههاي مالي ايران از سيستم بانكي بينالمللي براي حمايت از تروريسم و تجهيزات هستهاي و همچنين خطري كه در اين باره وجود دارد، آگاه سازيم.
با اين وجود، اروپا مدتها است موضع ملايمتري نسبت به ايران اتخاذ كرده است و شركتهاي اروپايي خصوصا از كشورهاي آلمان و فرانسه سالانه ميلياردها يورو كالا به ايران صادر ميكنند و حضور قابل ملاحظهاي در بخشهاي نفت، خودرو، خردهفروشي و مخابرات ايران دارند.
"حسين عسكري" استاد دانشگاه جرج واشنگتن آمريكا در اين باره معتقد است: اروپا نهايتا بر اساس منافع خود در قبال ايران تصميمگيري خواهد كرد و در بلندمدت اروپا قصد واردات گاز از ايران را به منظور كاهش وابستگي به روسيه دارد.
كريستين ساينس مانيتور ميافزايد، تاكنون تنها دو بانك بزرگ اروپايي يو.بي.اس و كرديت سوئيس بر اثر فشارها و ملاحظات آمريكا روابط مالي خود با ايران را قطع كردهاند.
سرگئي اشتاينر سخنگوي بانك يو.بي.اس با اشاره به جريمهاي كه اين بانك دو سال پيش به علت همكاري با ايران از سوي كنگره آمريكا متحمل شد، ميگويد: آمريكا شريك عمده بانكهاي بزرگ محسوب ميشود و طبيعي است كه بانكها به فرامين آمريكا گوش كنند. با اين وجود، بسياري از بانكهاي اروپايي همچون بانك ما واكنش نشان ندادند و بر خلاف فرامين آمريكا رفتار كردهاند، اما بانك يو.بي.اس به گفتههاي آمريكا توجه ميكند.
ساينس مانيتور ميافزايد: ايران در واكنش به فشارهاي آمريكا به بانكهاي اروپايي بخشي از ذخاير و داراييهاي خود را از اين بانكها به بانكهاي كشورهاي عربي خليج فارس منتقل كرده است.
كارشناسان معتقدند آمريكا به اين علت از اعمال تحريمهاي اقتصادي عليه ايران سخن ميگويد، كه روابط مالي و بانكي با ايران ندارد، اما كشورهاي اروپايي نميخواهند روابط تجاري خود با ايران را قطع كنند. آنها همچنين معتقدند تحريمهاي بينالمللي هيچگاه اثربخش نبوده و نخواهد بود.