خرمشهر ـ معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر یکی از دلایل جذب نشدن فارغ التحصیلان در سازمان ها و صنایع مرتبط را ضعف در کارورزی دانست.

به گزارش خبرنگار مهر، وحید یاوری عصر امروز شنبه در آیین افتتاحیه هفته پژوهش در سالن آمفی تئاتر شهید چمران  دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر اظهار کرد: دانشجویی که در کلاس های درس و آزمایشگاهی حضور می یابد باید فرصتی برای حضور در صنعت را هم داشته باشد اما طبق بررسی و ارزیابی انجام شده یکی از دلایل عمده جذب نشدن فارغ التحصیلان ضعف در دوره های کارورزی بوده است.

وی به بالا رفتن تعداد فارغ التحصیلان در دانشگاه ها و عدم جذب اکثر آنها در سازمان ها و صنایع مرتبط اشاره کرد و افزود: کارشناسی که در چهار سال تحصیلی خود تجربه عملی را کسب کند، می تواند اثرگذاری بیشتری در فرآیند تولید داشته باشد و فراهم کردن بستر کسب تجربه می تواند نقش موثری در کاهش بیکاری فارغ التحصیلان داشته باشد.

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، فراهم کردن زمینه اشتغال نیروهای متخصص ایرانی در سایر کشورها را راهکار دیگری برای کاهش بیکاری فارغ التحصیلان دانست و اجرایی شدن این اقدام در خصوص رشته های پزشکی را یادآور شد.

وی بیان کرد: نیروی انسانی متخصص و توانمند را می تواند تحت عنوان نیروی توانمند اضاف بر ظرفیت داخلی تربیت کرد و آنها را به کشورهای همسایه که بازار کار برایشان وجود دارد، اعزام کرد همانند بازار کاری که برای پزشکان ما به دلیل درست پیش رفتن فرآیند آموزش عالی و تربیت نیروی انسانی به میزان فراوان وجود دارد.

یاوری به مقوله خروج پنهان مغزها هم پرداخت و از آن به عنوان یکی از معضلات جدی کشور یاد کرد.

پایان نامه ها در قفسه خاک می خورد

وی توضیح داد: نخبگانی که در کشور وجود دارند با سرمایه ملی کشور مدرک گرفته اند و در حال حاضر پژوهش هایی را با سرمایه کشور انجام می دهد اما پایان نامه آن ها تنها در قفسه قرار می گیرد و مقالات آن ها در انتشارات بین المللی به چاپ می رسد ولی مورد استفاده سازمان ها و صنایع قرار نمی گیرد، نوعی خروج پنهان مغزها است که به مراتب بدتر از خارج شدن  نخبه ای از کشور است.

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، هدایت پروژه های کاربردی به سمت سرمایه های ملی و سوق دادن آنها به سمت نیازهای کشور را راهکاری برای جلوگیری از خروج پنهان سرمایه های علمی کشور دانست.

وی به موضوع فرار مغزها نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه حفظ نخبگان در سند راهبردی کشور بوده و دولت در امر حفظ نخبگان تاکید زیادی دارد و بحث جلوگیری از خروج نخبگان که سرمایه ملی کشور هستند به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده، باید فرصت های فعالیت برای این افراد را فراهم کرد.

لزوم ورود بخش خصوصی به مقوله پژوهش

یاوری تاکید کرد: دولت سالانه پنج میلیارد دلار برای پژوهش سرمایه گذاری می کند و برای بازگشت سرمایه دولت باید بخش خصوصی وارد عرصه پژوهش شود.

وی متذکر شد: تحقیقات و علم بخش خصوصی باید خریدار داشته باشد و جنبه اقتصادی آن مدنظر قرار بگیرد.

یاوری افزود: با توجه به اینکه حفظ نخبگان سند راهبردی کشور بوده، دولت در امر حفظ نخبگان تاکید زیادی دارد و بحث جلوگیری از خروج نخبگان که سرمایه ملی کشور هست مورد تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفته است، باید فرصت ها را برای ماندن این نخبگان فراهم کرد.

وی، نوآوری را مهمترین عامل در رقابت با بازارهای جهانی دانست و گفت: فناوران ما برای ورود به بازار بین المللی باید اختراعات که در جهان مشابه نداشته باشد را انجام دهند و صنایع و فناوری های ایران اگر بخواهند در عرصه بین المللی وارد شوند و در رقابت تجاری بین المللی شرکت داشته باشیم باید ازنوآوری بسیار پیشرفته ای برخوردار باشند.

 معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر در ادامه عمده ایرادهایی که ارزیابی بین المللی از روند توسعه و تولید علم و فناوری در کشور ایران گرفته اند را مونتاژ و شبیه سازی محصول اعلام کرد.

وی متذکر شد: هر چند شبیه سازی محصول که توسط کشورهای توسعه یافته تولید می شود، مشکلی ندارد اما باید کیفیت و استانداردهای آنها رعایت شود.

دانشگاه علوم دریایی خرمشهر؛ رتبه نخست تولید علم 

یاوری در  ادامه از قرار گرفتن دانشگاه علوم فنون خرمشهر در جایگاه نخست تولید علم منطقه خبر داد و گفت: دانشگاه علوم و فنون دریایی رتبه نخست در منطقه را در زمینه تولید علم دارد.

وی با یادآور شدن اینکه کشور ایران در تولید علم در سطح جهان رتبه شانزدهم را دارد، افزود: از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۳ تعداد دانشجویان آموزش عالی از دو میلیون به پنج میلیون رسید و از ۲۰۰ هزار دانشجوی تحصیلات تکمیلی به ۸۰۰ هزار رسیده که نشان می دهد آمار دانشجویان در یک دهه اخیر چهار برابر شده است.

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر همچنین از تصاحب جایگاه دوم در ثبت رشته های علوم پایه و مهندسی نسبت به رشته های دیگر اشاره کرد.