به گزارش خبرنگار مهر، سید محمدصادق خرازی شامگاه شنبه در نشستی در اتاق بازرگانی اصفهان با موضوع «چشمانداز اقتصادی و سیاسی ایران و جهان پس از انتخابات آمریکا» اظهار داشت: انتخاب ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا نه تنها اثرات سیاسی بلکه تأثیر اقتصادی در دنیا دارد و به دلیل برخی نظرات خاص ترامپ شاهد دوگانگی در تصمیمگیریهای آمریکا درباره مناسبات آنها با دنیا خواهیم بود.
وی با بیان اینکه به احتمال قوی شاهد وضعیت خوبی در مناسبات آمریکا با اروپا و خاورمیانه نخواهیم بود، افزود: با توجه به مواضع ترامپ و افراد پیرامون وی شاهد تناقضاتی در تصمیمگیریهای آمریکا در حوزه ارتباطات خارجی خواهیم بود.
عملکرد متناقض آمریکا و اروپا در قبال برجام
سفیر اسبق ایران در سازمان ملل با بیان اینکه اروپاییها به استمرار برجام در راستای حیات و ثبات در خاورمیانه عقیده دارند، بیان داشت: دبیر کل سازمان ملل و رئیس آژانس انرژی اتمی نیز صحبتهایی همسو در این ارتباط دارند اما عملکرد آمریکا با توجه به تمدید تهدیدهای ده ساله مخالف مذاکرات و نقض آشکار برجام است.
وی ادامه داد: بر این اساس همه سیستمهای حقوقی دنیا یا با این حرکت آمریکا مخالف هستند و یا در برابر آن سکوت کردهاند و این تناقضها نشانه چالش سیاسی ما با آمریکا است.
خرازی با تاکید بر اینکه برجام چند وجهه مختلف داشته است، ابراز داشت: اینکه تصور کنیم برجام تمام مشکلات را رفع و استقلال اقتصادی ایران را به دنبال دارد امری اشتباه است.
وی با رد این تصور که برجام در تناقض با امنیت ملی است، اذعان داشت: با کمک برجام قدرتهای جهانی حق برخورداری از دانش هستهای ما را به رسمیت شناختند و از بسیاری از تحریمهای جدید جلوگیری شد.
رئیس شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان با این ادعا که ۲۰ هزار سانتریفیوژ ایران در دوره قبل از برجام خروجی نداشته است اما اکنون قرار است آب سنگین ما مدرن شود، تصریح کرد: یک نکته را قابل ذکر میدانم و آن اینکه در زمینه اتفاقات بانکی ما باید با قاطعیت برخورد میکردیم اما هنوز نیز فرصت داریم تا تحولاتی را با مذاکره با اروپا شروع شاهد باشیم.
برجام هم فرصت است و هم تهدید
وی با اشاره به اینکه برجام میتواند هم فرصت و هم تهدید برای ما در بر داشته باشد، تاکید کرد: در صورت نقض برجام سه راه پیش روی ما وجود دارد؛ ابتدا ادامه مذاکرات و توقف تعهدات، توقف مذاکرات تا زمان تعیین تکلیف وضع موجود و سوم خروج از معاهدات ۵+۱ میتواند راهحل ما باشد.
خرازی با اشاره به اینکه نقض برجام توسط کشورهای مذاکرهکننده را امری بعید میداند، گفت: از دیدگاه من این امر بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد تا قدرت ایستادگی ایران را بسنجند و اگر محکم و قاطع با این مسئله برخورد کنیم اتفاقی رخ نخواهد داد.
خرازی در بخش دیگری از سخنان خود تشکیل مثلت ایران، روسیه و آمریکا را مردود دانست و ابراز داشت: استراتژیهای دو دولت روسیه و آمریکا کاملا متفاوت است و به نظر میرسد هیچ توافقی را در این ارتباط شاهد نباشیم مگر اینکه آمریکاییها از سیاستهای خود دست بکشند.
وی ایجاد دکترین جدید توسط شورای امنیت را امری ضروری برشمرد و اضافه کرد: این موضوع میتواند شامل تشکیل مثلث ایران، چین و فرانسه باشد چراکه فرانسه به عنوان کشور مهم اروپایی به صورت جدی نسبت به رفتارهای آمریکا واکنش نشان میدهد.
ضرورت تقویت امنیت ملی ایران در عرصه جهانی
سفیر اسبق ایران در فرانسه با اشاره به ضرورت تقویت امنیت ملی ایران در عرصه جهانی تاکید کرد: لازم است روابط خود را با کشورهای دیگر توسعه دهیم تا از ظرفیت این کشورها برای مقابله با تهدیدهای آمریکا بهره ببریم.
وی ایران را از جمله کشورهای ایدئولوژیک برشمرد و گفت: داشتن ایدئولوژی بجای تهدید برای ما فرصت مغتنمی است که به کمک انسان خلاق ایرانی میآید تا کشور را به برترین نحو بسازد.
خرازی قدرت کنونی ایران در منطقه و جهان را بی نظیر دانست و اظهار داشت: موقعیت امروز ایران با گذشته قابل مقایسه نیست، نباید در مسایل مختلف جهانی کوتاه بیاییم چراکه هر کوتاه آمدن به ضرر موقعیت ما خواهد بود و برای کشور ما هزینه خواهد داشت.