به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، مديركل روابط عمومي و امور بين الملل سازمان انتقال خون كشور در نشست مطبوعاتي به خبرنگاران در خصوص گزارش عملكرد 6 ماهه سازمان انتقال خون گفت: در 6 ماهه گذشته 648 هزار و 143 واحد در سراسر كشور خون گيري شد و ميزان مشاركت مردم در اين خون گيري شامل 91 درصد مردان و 9 درصد زنان بوده اند كه بايد ميزان مشاكت زنان با توجه به حساسيت نقش آنها در خانواده بايد افزايش يابد.
دكتر محسن منشدي با اشاره به كاهش استقبال اهدا كنندگان خون در برخي از روزهاي سال نظير روزهاي بسيار سرد و گرم در فصول زمستان و تابستان، تعطيلات نوروزي و ماه مبارك رمضان ، گفت: اهداي خون ضرورت هميشگي است با توجه به نياز به توليد فرآورده هاي خوني ، نياز به خون به عنوان ماده حياتي و محدود بودن زمان نگهداري آن نشان از اهميت اهداي خون و نياز بالا به خون اهدايي است.
وي با بيان اينكه فرآورده هاي خوني نظير پلاكت را حتي با توجه به ماده نگهدارنده آن، فقط 3 تا 5 روز قابل استفاده است، گفت: تحقيقات نشان داده كه هرچه خون و فرآورده هاي آن تازه تر باشد ، فعاليت فيزيولوژيكي بهتري را در بدن گيرنده خواهد داشت.
منشدي گفت: خون وارد شده در كيسه هاي خون از همان زمان اهدا بدون انجام هيچ عملي بر روي آن ، قابليت نگهداري را براي 35 روز دارد و نشان دهنده اهميت اهداي خون در تمامي روزهاي سال ، با توجه به نياز بيماران و نيازمندان به خون است.
وي ادامه داد: تالاسمي ها به عنوان بيشترين مصرف كنندگان اين خون ها در حدود 18 هزار نفر بوده كه براي ادامه زندگي خود نيازمند به اين خون هستند چون بايد در ماه يك يا 2 مرتبه خون تزريق كنند به گونه اي كه 27 درصد خون اهدايي توسط اين بيماران مصرف مي شود.
مديركل روابط عمومي و امور بين الملل سازمان انتقال خون كشور با اشاره به اينكه بيماران هموفيلي ، سرطاني ، نيازمندان به شيمي درماني ، نوزادان تازه متولد شده و زنان در هنگام زايمان از عمده نيازمندان به خون هاي اهدايي هستند، گفت: سالانه 150 هزار مادر در سراسر دنيا به وسيله خون از مرگ حتمي ناشي از عوارض و خطرات زايمان نجات پيدا مي كنند.
منشدي گفت: تحقيقات نشان داده كه مصدومان ناشي از تصادفات رانندگي نيازمند 3 تا 30 واحد خون خواهند بود.
وي ادامه داد: آمارهاي جهاني نشان مي دهد كه از هر 3 نفر، يك نفر در طول زندگي خود نيازمند تزريق خون خواهد بود بنابراين اهداي خون بيمه اي براي افراد اهدا كننده نيز است چون ممكن است اين فرد نيز خودش روزي به تزريق خون نياز داشته باشد.
منشدي با اشاره به فوايد زياد معنوي اهداي خون در مورد فوايد جسماني آن گفت: اهداي خون به عنوان پيشگيري از علائم و عوارض بيماري و يا تعديل كننده آن نظير ابتلا به بيماريهاي پرخوني مي شود.
مديركل روابط عمومي و امور بين الملل سازمان انتقال خون كشور گفت: افرادي كه خون اهدا مي كنند در مقايسه با ساير افراد 2 تا 3 كمتر به بيماري هاي اسكيمي قلبي و مغزي مبتلا مي شود همچنين اهداي خون ريسك ابتلا به نارسايي هاي قلبي را كاهش داده و مناع از گرفتگي عروق مي شود.
منشدي با بيان اينكه در ماه مبارك رمضان نياز بيماران به خون كاهش نيافته و بيماران نمي توانند ، خون مصرف نكنند بنابراين در صورت عدم اهداي مستمر خون ، خلاء ايجاد مي شود ، گفت: بسياري از مردم در اين ماه ، اهداي خون را در شب هاي قدر انجام مي دهند كه اين امر موجب تجمع مردم در پايگاه هاي انتقال خون و عدم خدمت رساني مناسب پرسنل اين پايگاه ها مي شود بنابراين اهداي آن در روزهاي مختلف ضمن رفع نيازهاي بيماران باعث تعادل خواهد شد.
وي گفت: در اين ماه تمامي پايگاه هاي ثابت و سيار انتقال خون ضمن فعاليت در ساعات رسمي، پس از افطار نيز تا 12 شب و حتي هر زماني كه اهدا كننده وجود داشته باشد، آماده پاسخگويي هستند كه اين فعاليت در شب هاي قدر تا سحر ادامه خواهد داشت.
منشدي افزود: اهداي خون در طول روز باعث باطل شدن روزه نمي شود اما بهتر است در زمان بعدازظهر اين اهدا صورت نگيرد چون سلامت اهدا كننده خون هم از اهميت زيادي برخوردار است. بنابراين بهتر است اوايل صبح پس از صرف سحري تا 11 صبح و يا پس از افطار براي خون گيري مراجعه شود.
مديركل روابط عمومي و امور بين الملل سازمان انتقال خون كشور گفت: برنامه كشوري پيشگيري كم خوني با استفاده از مكمل آهن كه مراحل اوليه خود را طي كرده و شوراي عالي انتقال خون آن را تصويبكرده و در آينده نزديك در كشور اجرايي مي شود تا مشكل كم خوني براي زنان اهداكننده خون نيز حل شود.
وي افزود: ميزان اهداي خون در 6 ماه اخير نسبت به 6 ماه قبل 13 تا 14 درصد كاهش يافته و اين به علت وجود ماه هاي محرم در 6 ماه قبل بوده كه در اين ماه اهداي خون افزايش مي يابد.
منشدي با بيان اينكه بيش از 80 درصد خون ها در بيمارستانها مورد استفاده قرار مي گيرد، گفت: گروه هاي منفي خون بيشترين مشكل را در مورد مصرف خون دارند چون 80 تا 85 درصد افراد داراي گروه خوني مثبت هستند و فقط 15 تا 20 درصد گروه خونيشان منفي است بنابراين افرادي كه گروه خوني منفي دارند مسئوليت بيشتري براي اهداي خون دارند.