رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار كشور در نشستي با خبرنگاران رسانه ها ويژگي هاي تابلوي غير رسمي و نحوه اجراي معاملات آن را تشريح كرد.

به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر،علي صالح آبادي با بيان اينكه در تابلوي چهارم محدوديت نوسان و حجم مبنا  وجود ندارد و سهام هر قيمتي مي تواند پيدا كند، گفت : براي همه سهامداران اعم از خرد و كلان ،  فروش  مجاز است ولي سهامداراني كه بيش از 5/2 درصد  سهم داشته باشند با اجازه ناظر بورس و با ارائه دلايل توجيهي اجازه خريد نيزوجود دارد و در واقع براي سهامداران خرد امكان خريد و فروش مجدد سهم را نگذاشته ايم واگر سهامدار خردي سهم را خريد بايد ان را نگهدارد

وي افزود : شركت‌هايي كه به تابلوي غير رسمي منتقل مي شوند  ديگر در شاخص بورس لحاظ نمي شوند و نماد آنها از تابلوهاي اصلي حذف مي شود زيرا نمي خواهيم درباره اين سهام هيجان و جذابيت ايجاد كرده وكسي براي خريد وسوسه شود وحتي اگر سهم نوسان غير عادي داشته باشد كارگزار  بايد بتواند آن را توجيه كند.

رئيس هيئت مديره سازمان بورس و اوراق بهادار با بيان اينكه معامله در تابلوي غير رسمي حراج نيست بلكه توافقي است، تصريح كرد: :به عنوان مقدمه اين تابلو فعاليت خود را با 42 شركت آغاز مي كند و به مرور زمان در يك يا دو ماه آينده حدود 100 شركت وارد اين تابلو مي شوند.

صالح آبادي با تاكيد بر اينكه  كارگزاراني كه مي خواهند در اين تابلو معامله كنند بايد از قبل مجوز سازمان بورس را بگيرند، درباره وضعيت معاملات خاطرنشان كرد :كارگزاران  از ساعت 30/8 تا 9 درخواست هاي خريد و فروش سهام  را وارد سامانه معاملات مي كنند و با  باز شدن سيستم ، معاملات به طور خودكار انجام مي شود و بعد نماد را مي بنديم .

وي ياداور شد : هر سهم  در هر هفته فقط در يك روز معامله مي شود زيرا  نظارت بر اين كار و زياد بودن حجم باز و بسته شدن اين نمادها ، مشكلاتي براي سيستم ايجاد مي كند و بنابراين هم اكنون كه 42 شركت داريم روزي 8يا 9 شركت معامله مي شود و به مرور با افزايش تعداد شركت ها  ، اين تعداد هم افزايش مي يابد وسرمايه گذاران در هر هفته مي توانند سفارش هاي خود را به كارگزار بدهندتا در موعد مقرر معامله انجام شود.

رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره مهلت شش ماهه به شركت‌هايي كه در تابلوي چهارم قرار دارند و امكان افزايش آن گفت : اين مسئله نياز به يك مصوبه جديد دارد زيرا شورا تا پايان سال 85  به ما مجوز داده است و ما در پايان سال جمع بندي خود را به شورا گزارش مي كنيم تا دراين باره تصميم گيري شود.

وي فراهم شدن امكان نقد شوندگي سهام و اصلاح ساختار شركت‌ها با تغيير مديريت را دو اثر مهم تابلوي غير رسمي توصيف كرد و خاطرنشان كرد : از نظر فني امكان حضور شركت هاي دولتي زيان ده در اين تابلو وجود دارد ولي اجراي آن بحث جداگانه اي است.

صالح آبادي در پاسخ به اين سئوال كه با توجه به پرريسك بودن تابلوي غير رسمي چه ضمانتي براي خريد سهام ارائه شده در آن وجود دارد،  گفت : بورس جاي اجبار به خريد يا فروش نيست و كسي بدون برنامه و بررسي سهمي را نمي خرد .

وي اين امكان را كه شركتي زيان ده اعلام شود تا سهام آن با قيمت نازل در تابلوي چهارم به فروش برسد رد وتصريح كرد :زيان ده بودن شركتها بر اساس معيارهاو ضوابط خاص  مشخص مي شود وهمه شركتها حسابرس و بازرس دارند و نمي توانند ادعاي زيان ده بودن كنند.

صالح آبادي در پاسخ به اين سوال كه آيا امكان تغيير ماهيت شركتهاي زيان ده و تبديل آنها به شركتهاي سرمايه گذاري وجود دارد گفت :شركت هايي كه در تابلوي غير رسمي وارد شده اند براي ورود به  به تابلوي اصلي بايد بار ديگر پذيرش شوند و در عمل جلوي اين كار گرفته مي شود .

وي درباره روند حضور شركت ها در تابلوي غير رسمي يادآور شد : با شروع سال 85 ضمن مكاتبه با شركت ها شرايط را اعلام كرديم كه  در 31 مرداد فرصت آنها براي روشن كردن تكليف خود تمام شد و  برخي شركت ها براي تغيير وضعيت اعلام آمادگي و  خود را  اصلاح كردند وشركت هاي باقيمانده شركت هاي زيان ده اي بودند  كه سال ها نمادشان بسته است و نمي توانستند خود را باشرايط بورس تطبيق دهند كه در نقد شوندگي سهام آنها نيز اثر مثبتي داشت .

رئيس هيئت مديره سازمان بورس و اوراق بهادار درباره اينكه آيا دركشورهاي ديگر نيز تابلويي با ماهيت تابلوي غيررسمي سابقه دارد، گفت : بورس هاي كشورها با توجه به شرايط با هم تفاوت دارند و الگوي واحدي در اين زمينه نداريم زيرا ابزار مشتقه در بيشتر بورس ها وجود دارد ولي موارد ريز مثل تابلوي چهارم با توجه به شرايط بورس يك كشور ممكن است وجود داشته يا نداشته باشد .

صالح آبادي با تاكيد بر اينكه تقسيم بندي تابلوها اعتباري است و تابلوي جديدي نصب نمي شود ، تصريح كرد : اين شركت ها را در تابلوهاي بورس نمايش داده نمي شود زيرا نمي خواهيم هيجان ايجاد كنيم ولي همه مسائل را به طور شفاف اعلام مي كنيم .

رئيس سازمان بورس و اوراق بهاداردرادامه درباره نحوه تشخيص اينكه كدام شركت بايد به تابلوي غير رسمي منتقل شود، خاطرنشان كرد : شوراي عالي بورس براي حضور شركت ها در تابلوي غير رسمي شرايطي مانند نسبت فعاليت و روزهاي فعاليت و اطلاع رساني و … دارد و اطلاعاتي كه كارشناسان به ما مي دهند نظري نيست بلكه بر اساس  فاكتورها ، ضوابط و چارچوبهاي مشخص و قانوني است .

صالح آبادي درپاسخ به اين سوال كه چه كسي بر عملكرد كارشناسان نظارت مي كند و درباره غرض ورزي در نحوه تشخيص چه كسي به آن رسيدگي مي كند ، تاكيد كرد : درباره نظارت بر كاركارشناسان اگر موردي وجود دارد كه كارشناسي قصد و غرض شخصي داشته  ويا  نمادي به ناحق بسته شده است به ما اعلام كنيد، زيرا ما براي حمايت ازحقوق مردم و كمك به بازار و شفافيت فعاليت مي كنيم و اين امر وظيفه و هدف اصلي ماست .

وي با بيان اينكه به زودي در اداره حقوقي سازمان كميته رسيدگي به شكايات مردمي ايجاد مي شود، يادآور شد : در تابلوي چهارم هدف ما اين نيست كه سهامدار جزء هم بيايد خريد كند زيرا  سودي براي اين شركتها متصور نيست  و كساني كه برنامه دارند بايد اقدام به خريد كنند . 

صالح آبادي در پايان درباره ارزيابي شرايط كنوني بورس گفت: وضعيت بورس هم اكنون خوب است و امروز هم شاخص ها افزايش داشت و روند رو به رشدي را شاهد هستيم .