به گزارش خبرنگار مهر، سعید قربانی شیجانی، دانش آموخته دانشگاه مذاهب اسلامی در یادداشت پیش رو که به مناسبت هفته وحدت در اختیار ما قرار داده است به تبیین چگونگی ایجاد سوء تفاهم و آسیب هایی که این سوءتفاهم به امت اسلامی وارد کرده است پرداخته که در ادامه آمده است:
در یکی از موانع تقریب مذاهب اسلامی عدم تبیین کامل و شفاف عقاید و آرای مذاهب دیگر است که خلاء آن به سوء تفاهماتی در میان امت انجامیده است و شاید بتوان گفت از اصلی ترین دلایل ظهور جریانات تکفیری این سوءتفاهمات و عدم شناخت صحیح از عقاید صحیح مذاهب دیگراست و اگر این شناخت برای پیروان مذاهب کامل تر گردد امت اسلامی از بسیاری از مشکلات خود رهایی خواهد یافت.
علل ایجاد کننده سوءتفاهم
عدم تبیین نادرست مفاهیم یک مذهب یا عقیده تا بدین جا بوده است که بسیاری از علل تحریک پذیری مسلمین نسبت به یکدیگر نشات گرفته از سوءظن هایی است که توسط برخی مبلغان دینی متعصب جاهل و جریان های خارجی نفوذ که توسط استکبار فعال شده اند به وجود آمده است و با اموری همچون تقطیع مطالب و جهت بخشی خاصی در انتقال عقاید و آرای اصیل مذاهب و بزرگان آن مذهب و یا رفتار یک شخص خاطی از یک مذهب را به حساب همه پیروان آن مذهب بدان نحو که مطلوب خودشان است به دیگر پیروان مذاهب جلوه داده اند و سبب بیشتر شدن اختلافات و عدم شناخت نسبت به مذاهب دیگر شده اند که در بیشترین شواهد موجود اینطور بوده است که پیروان مذاهب در ابتدایی ترین عقاید دیگر مذاهب دچار سوءظن ها و سوءتفاهمات بسیاری هستند که در مواقع بسیاری، پیروان مذهب دیگر را دشمن خود می دانند.
این که میان عقاید این مذاهب اختلافاتی است حقیقتی انکار ناکردنیست و همانند خیلی از اختلافات موجود مانند اختلاف نژادی و... نمیتوان آن را منکر شد اما بسیاری از اختلافاتی که در فضای موجود بین مسلمین رایج است اختلافاتی است که از سوءتفاهم هایی به سبب عدم شناخت صحیح نسبت به یکدیگر صورت گرفته است.
آسیب ها و لطماتی که سوءتفاهم به امت اسلامی وارد می سازد
در ادامه آنچه که گفته شد برای مثال در فضای موجود فعلی برخی از شیعیان فکر میکنند اهل سنت نسبت به اهل بیت(ع) علاوه براینکه حب ندارند بغض هم دارند یا این که در اولین برخورد یک فرد شیعه با یک اهل سنت که تاکنون در محیط تعاملی با اهل سنت قرار نداشته یا شناخت کافی نسبت به عقاید آن ها نداشته است وقتی مثلا نام شخص مقابل را میپرسد و او که اهل سنت است نامی همچون علی یا حسین و... داشته باشد بسیار تعجب میکند که مگر اهل سنت هم نام فرزندانشان علی و حسین و چنین اسامی می نامند؟!
متاسفانه دست نفوذ استکبار از دیرباز تاکنون سبب فواصل زیادی میان پیروان این مذاهب از یکدیگر و نشناختن عقاید راستین هم شده است. تا اینجا که خیلی ها در موارد متعدد اهل سنت را با وهابیت به اشتباه در یک صف قرار می دهند و یا عقاید شیعیان برای اهل سنت به علت تبیین نشدن درست آن عقیده سبب این شده تا آن ها این عقاید شیعیان را شرک بدانند و از این دست عوامل سبب این بوده تا مسلمین روز به روز نسبت به عقاید یدیگر بیگانه شوند و حکم بر تکفیر هم صادر کنند.
دیپلماسی تفرقه ابزار مهم استکبار جهانی
دیپلماسی تفرقه عاملی بوده است که دشمن زیرک مسلمین به خوبی آن را دریافته که تاریخ با دیدن حوادثی چون اختلاف افکنی دشمنان در نهضت مشروطه و جریانات دیگر شاهدی بر این ماجراست.
می توان گفت بزرگترین ابزاری که دشمن برای نابودی یک جریان،یک کشور،یک دین و... بکار برده است دیپلماسی تفرقه بوده است و تا به کلی آن را نابود نسازد دست از کار خویش نمی کشد.
راهبرد موجود
برای دستیابی به راهبرد حل مسئله در فرض های ابتدایی میتوانیم این را متصور شویم که اگر این دیپلماسی تفرقه از سمت دشمن به دیپلماسی وحدت توسط رهبران اسلامی و نخبگان تبدیل شود و عقاید کورکورانه و جاهلانه ی موجود به زباله دان سپرده شود فضای مطلوبی را در جهان اسلام شاهد خواهیم بود.
در موارد بسیاری زمانی که مسلمین جهان با یکدیگر تعاملات مناسب را برقرار کنند از بزرگترین سدهایی همچون سد اقتصادی، علمی و... عبور خواهند کرد و مسلمین پرچمدار مستضعفین عالم خواهند بود و فضای تکفیر رفته رفته به کمترین درجه ی خود خواهد رسید.
امید است که در این فضای موجود نخبگان جهان اسلام با رهنمود علمای دلسوز اسلامی در تبیین درست این عقاید برای رفع سوءتفاهمات موجود و تبیین درست عقاید اصیل دیگران در قالب های مختلف از جمله رمان،یاداشت و... و با بکارگیری از رسانه های موجود به این مسئله بپردازند تا سبب تعاملات بیشتر پیروان مذاهب شوند و دیپلماسی تفرقه را که دشمن بذر آن را در میان مسلمین کاشته نابود سازند.