ژانر دفاع مقدس سينماي ايران آثار متنوعي دارد، اما به نظر مي‌رسد تنها تعداد معدودي از اين آثار هر سال در آستانه هفته دفاع مقدس راه به آنتن مي‌برند و به صورت تكراري براي مخاطبان پخش مي‌شوند.

به گزارش خبرگزاري مهر، سينماي دفاع مقدس هر چند در سال هاي اخير با ركود در توليد مواجه شده و كمتر فيلمي با اين مضمون بر پرده سينماها قرار گرفته، اما در دهه 60 تا نيمه نخست دهه 70 آثار متنوع و خوبي داشت كه نگاهي به اين نوع آثار مي تواند گستره مناسبي براي انتخاب فيلم هاي باكيفيت در اختيار مديران تلويزيون قرار دهد. اما به نظر مي رسد انتخاب فيلم هاي دفاع مقدس براي پخش از تلويزيون به درستي انجام نمي شود.

فيلم سينمايي "آخرين مهلت" به كارگرداني پرويز تائيدي پنجشنبه 30 شهريور ساعت 20 از شبكه سه سيما پخش شد. اين فيلم كه اوايل دهه 70 ساخته شده جزو آثار دفاع مقدس كه براي نخستين بار امكان پخش عمومي پيدا كرد. فيلم داستان تعدادي از مردم دهكده اي مرزي در منطقه عرب نشين خوزستان است كه در سال هاي نخست پيروزي انقلاب و پيش از آغاز جنگ براي يافتن مقصران انفجارهاي پي در پي با ارتش همكاري مي كنند. افسانه بايگان، رضا رويگري، عطااله زاهد و منوچهر حامدي تعدادي از بازيگران اين فيلم هستند.

اين فيلم هر چند تكراري نبود، اما كيفيت چنداني نداشت. داستان به نسبت كليشه اي و پرداخت و فضاسازي اثر را در شرايطي قرار نمي داد كه كيفيت آن بتواند بر مخاطب تاثير بگذارد. به خصوص اينكه با توجه به گذشت سال ها از ساخت فيلم كيفيت فني فيلم يعني شفافيت تصوير و رنگ ها تا حدود زيادي از بين رفته بود. تلويزيون اگر به راستي در پي ارائه آثار ابتدايي عرصه فيلم دفاع مقدس است با بررسي دقيق تر مي تواند آثار بهتري را به نمايش بگذارد.

امسال فيلم سينمايي "گيلانه" ساخته رخشان بني اعتماد و محسن عبدالوهاب بعد از ظهر جمعه 31 شهريور از شبكه يك پخش شد. اين فيلم جزو معدود فيلم هاي دفاع مقدس است كه كمتر از تلويزيون پخش شده و به همين خاطر براي بيننده تازگي داشت. هر چند حك و اصلاح هاي زياد روي كيفيت فيلم تاثير منفي گذاشته بود و مخاطباني كه فيلم را پيش از اين در سينماها ديده بودند، با اثر تازه اي مواجه شدند!

داستان اين فيلم درباره پيرزن پرتلاش گيلاني است كه از فرزند جانبازش در كلبه اي دورافتاده و با شرايط دشوار نگهداري مي كند و با حفظ روحيه خود به پسرش  دلداري مي دهد. فاطمه معتمد آريا، بهرام رادان، باران كوثري و ژاله صامتي بازيگران اصلي اين فيلم هستند.

جمعه هفته گذشته 31 شهريور فيلم سينمايي "روبان قرمز" يكي از ساخته هاي ابراهيم حاتمي كيا از شبكه دو پخش شد. اين فيلم داستان رزمنده اي به نام  داود است كه مشغول پاكسازي منطقه اي مين گذاري شده است كه با محبوبه مواجه مي شود كه به خانه پدري ويران خود بازگشته است. در اين بين ميان داود و جمعه كه يك آواره افغاني است براي به دست آوردن محبوبه درگيري به وجود مي آيد.

اين فيلم يكي از دشوارترين آثار حاتمي كيا محسوب مي شود كه بارها و بارها از تلويزيون پخش شده است. حاتمي كيا به گفته خودش "همانند آرش كمانگير هر آنچه داشته در كمان گذاشته" و داستان فيلم را با زباني نمادين و پيچيده بيان مي كند كه فهم آن براي مخاطب عام دشوار است. هر چند استفاده از سكانس هاي جذاب با جلوه هاي ويژه تصويري در جذب مخاطب موفق است.

حاتمي كيا از جمله فيلمسازان خلاق و صاحب سبك ژانر دفاع مقدس است، اما كارگردان هاي ديگري نيز در اين عرصه هستند كه تاكنون از آنها فيلمي پخش نشده يا تعداد بسياري معدودي از آنها روي آنتن رفته است. پخش آثار متنوع و گوناگون عرصه دفاع مقدس شرايطي را فراهم مي آورد كه بينندگان تلويزيوني به تماشاي اين نوع آثار عادت كنند و زماني كه فيلمي در اين ژانر بر پرده سينماها قرار گرفت، استقبال بهتري از اين نوع آثار داشته باشند.

فيلم سينمايي "لانه عقاب ها" اثر جنگي ديگري است كه جمعه 31 شهريور به مناسبت آغاز هفته دفاع مقدس از شبكه سه سيما پخش شد. اين فيلم داستان تعدادي از رزمندگان است كه در راه ايجاد مقدمات لازم براي آغاز يك عمليات گسترده تلاش مي كنند تا به آزادسازي بخشي از شهرهاي اشغال شده كشور كمك كنند. آرش تاج تهراني، امير اصلاني، علي ترابي و غلامرضا گرشاسبي تعدادي از بازيگران اصلي اين فيلم هستند.

اين فيلم امسال براي نخستين بار از تلويزيون پخش شد. ساختار كلي اثر و فضا سازي و القاي شرايط زمان وقوع جنگ به نسبت خوب انجام شده بود، اما كمتر نشاني از جلوه هاي ويژه جذاب يا داستان پردازي منحصر به فرد يا حتي بازي هاي شاخص مي توان مشاهده كرد. فيلم اثري معمولي در ژانر دفاع مقدس است و تاثيرگذاري چنداني بر مخاطب نداشت.

فيلم سينمايي "خداحافظ رفيق" نخستين ساخته سينمايي بهزاد بهزادپور اثري ديگري بود كه به مناسبت فرارسيدن هفته دفاع مقدس اول مهر در قالب مجموعه برنامه "سينما و ماورا" از شبكه چهار سيما پخش شد. اين فيلم جنگي اثري چهار اپيزودي است كه مسئله دفاع مقدس را با رويكردي اجتماعي و از زواياي نگاه افراد مختلف درگير با اين مقوله مورد بررسي قرار مي دهد. مهسا پورغلامي، بابك نوري، كاوه خداشناس، محسن شرافتي و كاوه مهدوي  تعدادي از بازيگران اصلي اين فيلم هستند.

اين فيلم نيز پخش چندباره خود را در تلويزيون پشت سر گذاشت. اين اثر از ويژگي ها و خصوصيات مثبتي برخوردار است كه تنوع موضوعي و جلوه جنگ تحميلي از نگاه افراد گوناگون مهمترين ويژگي آن به شمار مي رود. مسئله اي كه به اثر تنوع مي بخشد و مخاطب را از نظر احساسي تحت تاثير قرار مي دهد. اما پخش مكرر آن بدون شك لذت تماشاي اثر را براي بينندگان تلويزيون از بين مي برد.

بايد توجه داشت هر كدام از فيلم هاي عرصه دفاع مقدس ويژگي هاي خاص خود را دارد كه با ديگر آثار قابل مقايسه نيست. اما وقتي مسئله كيفيت آثار به ميان مي آيد نگاه مديران تلويزيون بايد دقيق تر و حساس تر باشد تا پخش فيلم سينمايي در هفته دفاع مقدس تبديل به رفع تكليف نشود و نگاه بيننده به اين مقوله با استفاده از اين نوع آثار افزايش پيدا كند.