خرم‌آباد- لرستان به‌عنوان زادگاه بزرگ‌ترین زمین‌لغزش دنیا قابلیت‌های مهمی در حوزه «زمین‌گردشگری» دارد، جاذبه‌ای که ثبت ملی شده تا بستری برای ثبت جهانی زمین‌لغزش «سیمره» در یونسکو فراهم شود.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: ژئوتوریسم یا زمین‌گردشگری به‌عنوان یکی از زیرمجموعه‌های صنعت گردشگری در سال‌های اخیر با شتاب زیادی گسترش‌یافته و علاقه‌مندان زیادی را به‌سوی خود جذب کرده و نسبت به دیگر رشته‌های گردشگری رشد و توسعه بیشتری داشته است.

ظهور زمین‌گردشگری بخشی از همگرایی گردشگری طبیعت‌محور است که بر موضوعات زمین و گردشگری پایدار تأکید دارد و به‌عنوان یک پدیده جهانی نوظهور به شکلی از گردشگری گفته می‌شود که به‌طور ویژه‌بر زمین‌شناسی و چشم‌اندازهای آن متمرکز است.

لرستان به‌عنوان زادگاه بزرگ‌ترین زمین‌لغزش دنیا قابلیت‌های مهمی در حوزه «زمین گردشگری» دارد، تا این استان لقب پایتخت ژئوتوریسم کشور را به خود بگیردزمین‌گردشگری منبعی قابل اتکاء در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته و درحال‌توسعه است و می‌تواند تأثیر فزاینده‌ای روی افزایش درآمد در سطح ملی و نیز افزایش فرصت‌های شغلی، افزایش دستمزدها و تحول و گسترش تولیدات محلی و... داشته باشد.

لرستان به‌عنوان زادگاه بزرگ‌ترین زمین‌لغزش دنیا قابلیت‌های مهمی در حوزه «زمین گردشگری» دارد، تا بیراه نگفته باشند که این استان باید لقب پایتخت ژئو توریسم کشور را به خود بگیرد.

ابر زمین‌لغزش سیمره در دامنه شمال خاوری کبیر کوه در مرز استان‌های لرستان و ایلام و میان دو شهر پلدختر و دره شهر رخ‌داده است.

توده بزرگ ناشی از زمین‌لغزش را اکنون درراه پلدختر به دره شهر و همچنین پیرامون تنگ فنی می‌توان دید که به ریخت یک توده درهم از گران‌سنگ‌ها، خاک و دیگر موارد خردشده هستند.

ثبت زمین لغزش سیمره در فهرست آثار ملی

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان از ثبت زمین لغزش سیمره در فهرست آثار ملی کشور خبر داد.

غلامرضا سلیمانی بیان داشت: محدوده این زمین لغزش در شهرستان پلدختر حدفاصل بخش مرکزی، دهستانهای جایدر و جلوگیر واقع شده است.

وی توضیح داد: این پدیده زمین ساختاری حدود یازده هزار سال قبل در دره سیمره رخ داده که این رویداد موجب رانش طبقات سنگی به ابعاد تقریبی؛ طول ۱۶ کیلومتر و عرض پنج کیلومتر و ضخامت ۳۰۰ متر ، از دامنه شمال شرقی کبیرکوه شد.

سلیمانی ادامه داد: انرژی حاصل از این زمین لغزش به حدی بود که سبب خرد شدن لایه های سنگی و حرکت مصالح لغزشی به طول ۲۵ کیلومتر در امتداد شیب و تاقدیس شد. بدین ترتیب لند اسلاید سیمره متولد و درنتیجه حرکت این واریزه ها، مسیر رودخانه های کشکان و سیمره را در دامنه کبیرکوه مسدود،  سدی طبیعی ایجاد و سبب به وجود آمدن دریاچه تاریخی سیمره شد.

این اداره کل اقدام به تهیه پرونده این اثر برای معرفی به عنوان یک «ژئو پارک» در فهرست جهانی یونسکو خواهد کردوی اظهار داشت: این اداره کل در راستای اهداف حفاظتی خود و در اجرای تبصره ماده ۲ قانون و تشکیل سازمان میراث فرهنگی مصوب ۲۳ دی ماه ۱۳۸۲ ، آیین نامه اجرایی قانونی مذکور مصوب هیئت وزیران به شماره ۲۶۹۷۵/ت / ۳۲۹۱۵ مورخه ۴ مرداد ماه ۱۳۸۴، اثر طبیعی زمین لغزش سیمره در فهرست آثار ملی به ثبت رسانید.

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان همچنین اعلام کرد: در گام بعدی، این اداره کل اقدام به ثبت این اثر در فهرست آثار طبیعی کشور و همچنین تهیه پرونده آن جهت معرفی به عنوان یک «ژئو پارک» در فهرست جهانی یونسکو خواهد کرد.

ویژگیهای منحصر به فرد زمین لغزش سیمره

محمد رضا اسدی معاون میراث فرهنگی لرستان نیز بیان کرد: تهیه پرونده ثبتی این اثر با تلاش شورای ثبت و حرائم استان و سازمان مرکزی، پیگیریهای مهرداد زرین جویی کارشناس فرهنگی این اداره کل و مسئول ثبت آثار استان آقای محسن طرهانی صورت پذیرفته است.

اسدی افزود: برخی از ویژگیهای منحصر به فرد این اثر شامل وسعت محدوده زمین لغزش، عوارض بدیع به جای مانده از زمین لغزش مانند تالاب ها و سایر پدیده های ناشناخته، چشم انداز و حضور تمامی عناصر منظر، کم نظیر بودن رخداد زمین لغزش سیمره، تنوع زیست جانوری و گیاهی، بکر بودن پدیده زمین لغزش، قرار گرفتن میان سه استان لرستان، ایلام و خوزستان به لحاظ موقعیت مکانی می شود.

زمین‌لغزش سیمره یک رویداد بی‌همتا در جهان است که گونه‌های زیادی از پدیده‌های لغزش را نمایش می‌دهد و یکی از شگفتی‌های زمین‌شناختی ایران محسوب می‌شود که ظرفیت جذب زمین گردشگران زیادی را دارد.

منظره ایجادشده توسط مصالح لغزیده زمین‌لغزش سیمره به‌صورت گورستانی پوشیده از بلوک‌های سنگی است و علیرغم گذشت هزاران سال پوشش گیاهی فراوانی در آن ایجاد نشده است.