به گزارش خبرگزاری مهر، واشنگتن پست در تحلیل خود می نویسد: «جیمز ماتیس» زمانی که به عنوان ژنرال در ارتش آمریکا حضور داشت خواستار اقدام نظامی علیه ایران بود اما وی در مقام وزیر دفاع ممکن است تبدیل به فردی محتاط شود.
این روزنامه در ادامه به تجربه ماتیس در عراق اشاره کرده و می نویسد که ماتیس برای برخورد با آنچه که حضور منفی ایران در عراق می دانست خواستار برخورد با ایران بود و در همین رابطه طرحی را در مورد حمله شبانه به تاسیسات هسته ای ایران آماده و به واشنگتن ارسال کرده بود اما این طرح با مخالفت کاخ سفید مواجه شد.
این روزنامه در بیان دلایل مخالفت کاخ سفید با طرح ماتیس برای حمله به تاسیاست هسته ای ایران می نویسد: اوباما فکر می کرد که چنین اقدامی موجب افزایش تنش و دشمنی با ایران می شود و این در حالی بود که وی وعده پایان یافتن این دشمنی را داده بود. برخی دیگر نیز معتقد بودند که این اقدام موجب آغاز یک جنگ جدید در خاورمیانه می شود و به همین دلیل با طرح ماتیس مخالفت شد.
به نوشته واشنگتن پست، همین مسئله موجب اختلاف میان ماتیس و کاخ سفید در مورد ایران شد. اما ماتیس اکنون نقش دیگری را تجربه می کند.
اکنون ماتیس نقش متفاوتی را برای یک فرمانده کل (رئیس جمهور) دیگر ایفا میکند. او به عنوان وزیر دفاع دولت دونالد ترامپ نظارت بر یک نیروی یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفری را که در بیش از ۱۵۰ کشور دنیا پراکنده است، به عهده میگیرد. ماتیس در خدمت رئیس جمهوری خواهد بود که ناکارآمدی دستگاههای اطلاعاتی را زیر سوال برده و هر بار این پیام را ارسال کرده است که با دشمنان قدیمی مثل ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، کنار خواهد آمد.
به نوشته واشنگتن پست، درافتادن ماتیس با دولت اوباما در خصوص ایران، چشماندازی را در خصوص اینکه چگونه این ژنرال چهار ستاره بازنشسته بزرگترین ارتش دنیا را رهبری خواهد کرد و مشاورهای که به ترامپ در بحثهای حساس خواهد داد، ارائه میکند.
ماتیس، اسرائیل و ایران
این روزنامه در ادامه به فشارهای رژیم صهیونیستی به آمریکا در خصوص ایران اشاره کرده و می نویسد: در بیشتر دوران ریاست جمهوری اوباما، ایران یکی از سختترین و پرتنشترین مشکلات سیاست خارجی بود. بخش اعظم این چالش، مدیریت کردن اسرائیل نزدیکترین متحد آمریکا در منطقه بود که ممکن بود اقدام یکجانبه علیه ایران انجام دهد.
رهبران اسرائیل پیامهایی برای اوباما و مشاوران ارشدش درباره اینکه تا کجا برای متوقف کردن برنامه هستهای ایران پیش خواهند رفت، ارسال میکردند.
در همین حال، وظیفه ماتیس در مرکز فرماندهی این بود که در صورت حرکت اسرائیل به سمت جنگ با ایران آماده باشد و به ایرانیها این پیام را ارسال کند که نتیجه هر جنگی برای آنها ویرانگر خواهد بود. این مسئولیتی بود که ماتیس جدی گرفت و حتی برخی اوقات آنقدر جدی که صدای کاخ سفید و وزارت خارجه را در آورد.
بعد از اینکه ماتیس برای فرماندهی نیروهای آمریکایی در خاورمیانه در اوت ۲۰۱۰ انتخاب شد، اوباما از او خواست برنامههای خود را ارائه کند. ماتیس گفت که سه اولویت دارد: اولویت شماره یک، ایران، اولویت شماره دو ایران و شماره سه ایران». تاکید این ژنرال برخی از رهبران غیرنظامی را که معتقد بودند ماتیس باید بر طیف گسترده تری از تهدیدات تمرکز کند، آشفته کرد.
ماتیس و مشاورانش بیوقفه در حال تمرین یک طرح جنگی برای مقابله با ایران بودند. تدارکات او برای یک جنگ احتمالی با ایران، دیپلماتهایی که در سال ۲۰۱۱ به مرکز فرماندهی آمریکا در قطر دعوت شده بودند را نیز شوکه کرد. به گفته یک دیپلمات شرکتکننده در این جلسه، برخی از دیپلماتها چنین احساس کردند که ماتیس در حال تشریح سناریوی جنگ جهانی سوم است.
واشنگتن پست در ادامه مدعی شد: بیپروایی او همچنین یک تضمین مجدد برای سران اسرائیل بود که تهدید به حمله یکجانبه میکردند؛ تا اینکه سرانجام، مقامات عالیرتبه در پنتاگون ماتیس را تشویق کردند تمرکز خود را از ایران بردارد و بر بقیه منطقه مثل افغانستان و پاکستان متمرکز شود. ماتیس اغلب میگفت که وظیفهاش این است که «نگهبان» آمریکا در خاورمیانه باشد. او از تعدیل کردن دیدگاههایش خودداری کرد. اما اکنون ماتیس قرار است در خدمت رئیس جمهور بیتجربهای باشد که بیپرواییاش میتواند این ژنرال سابق را وادار به پذیرش نقشی جدید و ناآشنا کند. به همین دلیل، شاید او به عنوان وزیر دفاع دولت ترامپ در موضعگیری علیه ایران محتاطانهتر از زمانی عمل کند که به عنوان یک ژنرال چهار ستاره در دولت اوباما حضور داشت.
رایزنی با گزینه وزارت دفاعی کلینتون
واشنگتن پست در بخش پایانی مطلب خود به دیدار و رایزنی ماتیس با «میشله فلورنوی» گزینه هیلاری کلینتون برای تصدی پست وزارت دفاع آمریکا، اشاره کرده و می نویسد: اندکی پس از آنکه ماتیس با ترامپ برای تصدی پست وزارت دفاع به توافق رسید با میشله فلورنوی دیدار کرده و از وی خواست تا پست معاونت وزیر دفاع را در دولت ترامپ بپذیرد.
به نوشته این روزنامه، دیدار ماتیس با فلورنوی موجب بوجود آمدن حدس و گمان هایی درباره تغییرات اساسی در پنتاگون و همچنین اینکه آیا ماتیس صدای واحد وزارت دفاع آمریکا خواهد بود یا خیر شد.
فلورنوی سپس در «برج ترامپ» با مشاور سیاست خارجی رئیس جمهور منتخب دیدار و درباره پست پیشنهادی با وی به گفتگو نشست. نتیجه این گفتگو آن بود که فلورنوی متوجه شد اختلافات وی با ترامپ بسیار عمیق است و از همین رو پیشنهاد تصدی پست معاونت وزارت دفاع را رد کرد.
واشنگتن پست در پایان می نویسد: چند هفته از این ماجرا می گذرد و ماتیس هنوز نتوانسته برای خود معاونی پیدا کند.