حجت الاسلام عليرضا اعرافي رئيس مركز جهاني علوم اسلامي در گفتگو با خبرنگار مهر به جايگاه ماه مبارك رمضان در خطبه پيامبر اكرم(ص) در اواخر ماه شعبان( جمعه آخر ماه شعبان) اشاره كرد و گفت: حضرت محمد (ص) در اين خطبه منشوري صادر و ابعاد و زواياي روزه را معرفي كرد.
وي با بيان اينكه بر اساس اخبار و احاديث، جنبه هاي مختلف روزه قابل بررسي است، گفت: روزه در حقيقت قلب مجموعه اي از آموزه هاي ديني به شمار مي رود، روزه تنها به معناي عدم خوردن و آشاميدن در مدت زماني مشخص نيست، بلكه اين عمل انساني با مجموعه اي ديگر از آموزه هاي اخلاقي و اجتماعي گره خورده كه مجموعه اي معنوي و روحاني را ايجاد مي كند.
حجت الاسلام عليرضا اعرافي با بيان اينكه بر اساس دين، منشور، اخبار و احاديث روزه حداقل در سه زمينه تأثيرگذار است، ياد آور شد: اگر در ماه مبارك رمضان روزه گرفته شود، ارزش مضاعفي مي يابد كه از آن مي توان به بهبود رابطه انسان با خويشتن، بهبود رابطه انسان با خدا و بهبود رابطه انسان با انسانهاي ديگر در جامعه ياد كرد.
رئيس مركز جهاني علوم اسلامي اساس روزه را تقويت كننده ارتباطات انسان و خويشتنداري توصيف كرد و اظهار داشت: راه تكامل انسان خويشتنداري، ضبط نفس، كنترل علائق و احساسات است يعني روزه به تقويت بعد خويشتنداري و تسلط انسان به خويشتن كمك مي كند.
وي با بيان اينكه اگر انسان بتواند كنترل نفس بيابد خويشتنداري در جامعه نيز پيدا شده و موجب به دست آوردن توفيق وي مي شود، تصريح كرد: در اين شرايط انسان مي تواند بر بسياري از نابسامانيها و ناهنجاريهاي اجتماعي با غلبه بر احساسات و قرب الهي فائق آيد.
رئيس مركز جهاني علوم اسلامي عدم كنترل عقل و عواطف انساني را منجر به بسياري از ناهنجاريهاي اجتماعي، بي احترامي به ديگران، عدم رعايت حقوق انسانها و تضييع حق ديگران كه گاهي نيز اين امر بالا مي گيرد، قلمداد كرد و افزود: به هر حال انساني كه تسليم هواهاني نفساني و خواهشهاي جسماني خود است فريب احساسات زودهنگام و نابخردانه را خورده و تسليم خواهد شد.
وي با بيان اينكه روزه احساسات را در اختيار عقل قرار مي دهد و اگر اين امر در وجود انسان تنظيم شد در همه زمينه هاي اجتماعي تأثير گذار بوده و امنيت اجتماعي و فرهنگي را فراهم مي كند، اظهار داشت: اگر روزه در جايگاه خود و با شرايط خاص خود گرفته شود، به طور مستقيم در مسائل جامعه و امنيت اجتماعي و رواني اجتماع تأثير خواهد گذاشت .
رئيس مركز جهاني علوم اسلامي تصريح كرد: روزه دار دردهاي محرومان را مي چشد، عواطف و احساسات خود را كنترل مي كند و با اين كنترل اجتماعي به ديگران احترام گذاشته، حقوق ديگران را ضايع نمي كند؛ وقتي انسانها به اين امر توجه كردند در روابط اجتماعي و فرهنگي جامعه تأثير گذار خواهد بود كه البته مشروط به درست شناختن روزه است.
حجت الاسلام عليرضا اعرافي افزود: در آمار و ارقام كشورهاي اسلامي در ماه مبارك رمضان جرايم و تعدي به حقوق اجتماعي ديگران كاهش چشمگيري پيدا مي كند كه اين امر ارتباط مستقيمي با روزه دارد كه بايد در اين خصوص تلاش وسيع و دامنه داري انجام داد تا در فرهنگ عمومي گسترش يابد و تأثيرات اخلاقي و روحي رواني و معنوي كه ميان مردم در ماه مبارك رمضان وجود دارد پس از ماه رمضان نيز باقي مانده و رسالت دين اسلام به خوبي ارائه شود.