صبح نو نوشت: جشنوارههای فجر یکی از فرصتهایی است که برای معرفی آثار فرهنگی و هنری مغتنم است و نقش بیبدیلی در فضای فرهنگی کشور دارد. در حالی که چند روز دیگر به دوره سی و پنجم جشنواره فیلم فجر باقی است، نشست کمیسیون فرهنگی مجلس با رییس سازمان سینمایی و دبیر جشنواره برگزار شد. درباره جزئیات این جلسه گفتوگویی با نمایندگان و اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس انجام دادهایم.
حجتالاسلام والمسلمین احمد مازنی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس درباره نشست دیروز اعضای این کمیسیون با رییس سازمان سینمایی و دبیر جشنواره فجر گفت: در این جلسه از آخرین وضعیت برگزاری جشنواره مطلع شدیم و نمایندگان محترم نکتههایی را در جهت تقویت کار و رفع اشکالات احتمالی مطرح کردند.
جزئیات جلسات اینچنینی غالباً گزارش از عملکرد مسوولان است. مازنی در اینباره اظهار میکند: از جوانگرایی جشنواره فجر به شکلی که در آن تلاش شده افرادی که سابقه کار تجربی نداشتند ولی اثری قابل دفاع تولید کردند گزارش داده شد. همچنین روشهایی که نسبت به سالهای گذشته اصلاح شده، مطرح شد مثلاً در گذشته فقط در تهران فیلمها نمایش داده میشدند اما در ۲ سال اخیر در مراکز استانها هم همزمان اکران میشوند. همچنین از تهیه اینترنتی بلیت و تسهیلاتی که فراهم شده است صحبت شد.
حاضریم واسطه سینماگران و ارشاد شویم
این روزها یکی از مسائلی که در جشنواره فجر مطرح میشود ممانعت از ورود برخی فیلمها مثل «کاناپه» کیانوش عیاری و «امپراطوری جهنم» پرویز شیخطادی به بخش مسابقه جشنواره است. عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در اینباره توضیح میدهد: بعضی از نمایندگان مثل خانم ذوالقدر درباره فیلمهایی که مجوز داده نشد طرح سؤال کردند و پاسخی که داده شد این بود که هیات انتخاب بر اساس تشخیص خود داوری و اظهار نظر کرده است. بنده اعلام آمادگی کردم اگر اختلاف نظر یا اختلاف برداشتی بین فیلمسازانی چون عیاری و خزاعی با هیات انتخاب و مسوولان سازمان سینمایی وجود دارد که مداخله و جلسه ما به حل مساله کمک میکند، هم به صورت فردی و جمعی و هم به عنوان کمیسیون فرهنگی میتوانیم در خدمتشان باشیم تا جشنواره با کمترین تنش و مشکل و بیشترین رضایت اهالی سینما که به واقع حق بزرگی به گردن فرهنگ ایران اسلامی دارند به خوبی برگزار شود.
تعاملات در جلسات فی ما بین مسوولان آن هم در حوزه فرهنگ و هنر همواره حائز اهمیت است و میتواند به پیشبرد عملکردها و برگزاری یک رویداد خوب منجر شود. حجتالاسلام مازنی درباره واکنش آقایان ایوبی و حیدری بیان میکند: رییس سازمان سینمایی و دبیر جشنواره به شکل مشخص به بازگشت فیلمها اشارهای نکردند اما از پیشنهاد ما استقبال کردند ضمن اینکه از نمایندگان مجلس به ویژه کمیسیون فرهنگی که دغدغه سینما را دارند قدردان بودند، از این که نمایندگان درخواست جلسه داشتند و پیگیر بودند با صمیمیت استقبال و آمادگی خود را در صورتی که نیاز به تشکیل جلسهای باشد اعلام کردند.
فقط فیلمها معیار انتخاب بودهاند
نگاه مردم در سینما و تغییر در روند سینماها از موضوعاتی بود که در این جلسه به آن بیشتر پرداخته شد. خانم سیده فاطمه ذوالقدر دیگر عضو کمیسیون به توضیحاتی که در اینباره در نشست دیروز مطرح شد، اشاره کرد: مسوولان ارشاد در این جلسه ایران را با کشورهای دیگر مقایسه کردند که در روزهای تعطیل تلویزیونهایشان فیلم سینمایی پخش نمیکنند تا مردم به سینما بروند که نبود مخاطب به دلیل پخش تلویزیونی فیلمها باعث تضعیف صنعت سینما نشود. در ادامه جلسه از تغییرات زیاد در دو سه سال اخیر در سینما به ویژه در دولت تدبیر و امید گفته شد به ویژه که سال گذشته سینماها سانس ۳ شب نیز داشتهاند که با استقبال زیاد مردم روبرو شده است. جشنواره امسال نیز به دلیل خواست مردمی از سالهای گذشته، در مراکز استانها همزمان انجام میشود.
وی ادامه داد: همچنین عنوان شد که فیلمهای شرکتکننده براساس محتوا و سوژههای جدیدی که دارند انتخاب شدند، نگاهشان روی کارگردان مطرح یا معروف نبوده است حتی کارگردان جوان و زن هم دارند. معیار انتخابها کیفیت فیلم، محتوای خوب، حرف برای گفتن داشتن و تعداد بالای تماشاگران حاضر است و هر فیلمی پربینندهتر باشد یک امتیاز برای آن محسوب میشود.
بحث کاناپه و حضور بدون حجاب هنرپیشهها
وی درباره موضوع ممانعت ورود بعضی فیلمها به جشنواره مثل «کاناپه» کیانوش عیاری و «امپراطور جهنم» پرویز شیخ طادی گفت: درباره این فیلمها اسم برده و صحبت شد اما بهدلیل کمی وقت جزئیات آن پرداخته نشد. بعضی دلایلی را گفتند مبنی بر اینکه فیلمها در ایران بازی شده بود و هنرپیشهها بیحجاب بودند اما چون جلسه نخستمان بود کم به آن پرداخته شد. رییس سازمان سینمایی خوشحال شد که کمیسیون فرهنگی دولت یازدهم با سایر دورهها فرق میکند و علاقهمند هستند که به مسائل فرهنگی هنری بپردازند. این مساله را به فال نیک گرفتند و مصمم به تعامل خوب با کمیسیون شدند.
این نماینده مجلس خاطر نشان کرد: نشستی که برگزار شد تنها با حضور آقای ایوبی و دو تن از معاونانشان و آقای حیدری بود. قرار شد دو هفته دیگر جلسهای با حضور اصحاب سینما داشته باشیم و راجع به جزئیات فیلمها با خود اهالی سینما و هنر صحبت کنیم و صحبتهای دو طرف را گوش دهیم. در این جلسه فقط با آقای ایوبی طرف بودیم و متذکر شدیم که باید حرفهای آنها را شنید و یکطرفه نباشد.
خانم پروانه سلحشوری نیز درباره این نشست گفت: بهدلیل اینکه در مجلس (ملاقات با مردم) بودم به این نشست دیر رسیدم و بیش از یک ساعت و نیم گذشته بود اما با توجه به گزارشی که از نشست ارائه شده بود در رابطه با محتوای فیلمهای جشنواره فجر، نحوه انتخاب فیلمها، در بخش مسابقه چه فیلمهایی حضور پیدا کردند و شاخصهایی که برای انتخاب فیلمها مورد نظر بوده است، صحبت شد.
وی ادامه داد: من وقتی رسیدم نمایندگان نظراتشان را درباره ارتباط کمیسیون فرهنگی با حوزه ارشاد و زیرمجموعه آن حوزه سینمایی، بیان میکردند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس درباره جزئیات این بخش از نشست اظهار کرد: ما بهعنوان اعضای کمیسیون فرهنگی از این که بتوانیم این تعامل را حفظ کنیم استقبال زیادی کردیم. به نظر ما تعامل داشتن با کل زیرمجموعههایی که با کمیسیون ما مرتبط هستند از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میتواند در پیشرفت جامعه در حوزههایی که مرتبطاند مؤثر باشد.