سامانه جامع الکترونیک گمرک، امکان انجام غیرحضوری ۳۴ عملیات را با بهره مندی از ۹ قابلیت جدید فراهم کرده که همین امر، باعث بهبود ۱۸ پله ای ایران در شاخص لجستیک گمرکی شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت اقتصادی و دارایی، بر اساس آخرین گزارش بانک جهانی، رتبه جمهوری اسلامی ایران در شاخص لجستیک با بهبود ۱۸ پله‌ای از رتبه ۱۱۴ در سال ۲۰۱۴ به رتبه ۹۶ در سال ۲۰۱۶ ارتقا یافت.

اتصال الکترونیکی بارنامه، درگاه خروج هوشمند، راه‌اندازی بزرگ ‌ترین بانک اطلاعات تجارت خارجی، دریافت گواهی بازرسی از طریق سامانه جامع امور گمرکی، آغاز تبادل الکترونیکی اطلاعات میان سازمان بنادر و کشتیرانی با گمرک، سامانه رصد کالاهای ترانزیتی، راه‌اندازی سامانه پیشخوان خدمات الکترونیکی، نظارت الکترونیکی در گمرک و کیف پول الکترونیکی، ۹قابلیت ویژه سامانه جامع الکترونیک گمرک است که نیاز به مراجعه حضوری را کاهش می دهد.

با استقرار سامانه جامع گمرک و پنجره واحد تجارت فرامرزی، زمان تشریفات واردات از ۲۶ روز به ۳ روز و برای صادرات از هفت روز به یک روز کاهش یافت که به میزان ۲۳ درصد، در چرخه تجارت خارجی صرفه‌جویی می شود.

این میزان فقط در بخش واردات با فرض واردات سالیانه ۵۰ میلیارد دلاری و کاهش ۲۳روزه زمان تشریفات، نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار یعنی نزدیک به ۴۰۰ هزار میلیارد ریال در بخش واردات صرفه جویی می کند.

بر اساس اعلام بانک جهانی به ازای هر روز تاخیر در انجام تشریفات گمرگ یک درصد ارزش کل کالا به هزینه‌های مترتب بر ترخیص کالا اضافه می شود.

افزایش درآمدهای گمرکی

درآمدهای گمرکی در پی پرداخت الکترونیک و انجام مکانیزه فرآیندها و کنترل‌های لازم، افزایش ۷۸ درصدی درآمدهای گمرکی در سال ۱۳۹۳ را نسبت به سال ۱۳۹۲ به دنبال داشت. این افزایش درآمدی اکنون به ۶۰ درصد رشد رسیده است.

مبارزه با قاچاق کالا و مواد مخدر

تدوین برنامه منسجم مبارزه با قاچاق کالا و انجام کنترل‌های مکانیزه بر اساس شاخص‌های مدیریت ریسک و بکارگیری تجهیزات کنترلی، به افزایش ۷۱۱ درصدی در کشفیات مواد مخدر و پیش‌سازها در سال ۱۳۹۳ نسبت به سال ۱۳۹۲ منجر شد. این میزان از ۱۸ تن به ۱۴۸ تن رسید. این میزان کشفیات در سال ۱۳۹۴ به ۳۰۰ تن رسید و رشد ۹۵ درصدی را به دنبال داشت.

بر اساس آخرین گزارش دفتر روابط اطلاعات منطقه‌ای آسیا-اقیانوسیه (RILO A/P)، گمرک جمهوری اسلامی ایران بیشترین کشفیات مربوط به مواد مخدر، روان‌گردان‌ها و انواع پیش‌سازهای صنعتی را پس از استرالیا، نیوزلند و پاکستان داشت و رتبه چهارم را به خود اختصاص داده است.

همچنین با این سامانه تخلف یکی از بزرگ ترین واردکنندگان لوازم خانگی به ایران رصد و شناسایی شد و امکان سوء استفاده از کارت های بازرگانی نیز از میان رفت.

به گزارش مهر، گمرک جمهوری اسلامی ایران از نیمه دوم سال ۱۳۹۲ استقرار سامانه جامع گمرک و پنجره واحد تجارت فرامرزی را در دستور کار قرار داد و بیست و هشتم دی ماه امسال با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی از آن در گمرک فرودگاه مهرآباد رونمایی کرد.