روسای تشکل‌های صنفی حوزه چاپ و نشر با اعلام موضع خود در مخالفت با طرح پیشنهادی یکی از تولیدکنندگان کاغذ برای افزایش تعرفه این محصول، نسبت به تبعات این افزایش هشدار دادند.

به گزارش خبرنگار مهر، در آستانه طرح پیشنهاد کارخانه چوب و کاغذ مازندران به کمیسیون ماده یک آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات مبنی‌بر بالا بردن تعرفه کاغذ و رساندن آن از عدد ۵ به ۱۰ (که قرار است فردا سه‌شنبه ۵ بهمن بررسی شود)، امروز دوشنبه ۴ بهمن، روسای اتحادیه‌ها، شرکت‌های تعاونی و تشکل‌های صنفی حوزه صنعت چاپ و نشر با برگزاری یک نشست خبری در محل اتحادیه چاپخانه‌داران تهران، موضع یکپارچه خود را در بیان مخالفت با این پیشنهاد، اعلام کردند و نسبت به تبعات افزایش تعرفه کاغذ و تاثیر آن بر بازار مصرف کننده محصولات مرتبط با کاغذ، اعم از نشر، چاپ، بسته‌بندی، صادرات محصولات چاپی و...، هشدار دادند.

شجاع: کارخانه‌های داخلی تولید کاغذ در بهبود کمی و کیفی کاغذهایشان ناموفق بوده‌اند

در ابتدای این نشست غلامرضا شجاع مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان که همه تشکل‌های صنفی حوزه چاپ و نشر به او برای پیگیری موضوع افزایش تعرفه کاغذ و اعلام نظر این تشکل‌ها در رابطه با مخالفت با این موضوع، نمایندگی داده‌اند، در سخنانی گفت: کاغذ تولید داخل کشور نه از جهت کیفی، نه از جهت کمی قابل رقابت با کاغذهای وارداتی نیست. ما البته از تقویت تولید داخلی حمایت می‌کنیم اما متاسفانه تمامی کارخانه‌های داخلی تولید کاغذ در بهبود کمی و کیفی کاغذهایشان ناکام بوده و کوتاهی کرده اند.

وی با رد ادعای تولیدکنندگان کاغذ مبنی‌بر اینکه آنها می‌توانند از سنگ و خاک سنگ هم کاغذ تولید کنند، این ادعاها را تنها یک آرزو و شعار عنوان کرد و یادآور شد: تنها کارخانه چوب و کاغذ مازندران است که در حال حاضر در حوزه تولید کاغذ تحریر که مورد استفاده آن هم در حوزه کارتن و ورق است، فعالیت می‌کند که آن هم فاقد کمیت و کیفیت لازم متناسب با نیاز مصرف کنندگان داخلی است.

شجاع در ادامه از پیشنهاد کارخانه چوب و کاغذ مازندران برای افزایش دو برابری تعرفه واردات کاغذ و رساندن آن از عدد ۵ به ۱۰ خبر داد و با اشاره به اینکه این موضوع روز سه شنبه در کمیسیون ماده یک صادرات و واردات مورد بررسی قرار می‌گیرد، مخالفت تشکل‌های صنفی را با این پیشنهاد و هر پیشنهاد دیگری مبنی‌بر افزایش حتی نیم درصد به تعرفه کاغذ اعلام کرد.

این فعال صنفی حوزه چاپ و نشر با بیان اینکه کارخانه‌ای مانند چوب و کاغذ مازندران در همه این سال‌ها به جای اینکه کاغذ با کیفیت و همچنین به مقدار زیاد و مورد نیاز مصرف کنندگان داخلی تولید کند، تنها با استفاده از ماشین آلاتی قدیمی و کهنه و خمیر کاغذ وارداتی، اقدام به این کار می‌کند که نتیجه اش هم شده کاغذهای بی کیفیت که به خاطر نداشتن مشتری، انبارهای این کارخانه را پر کرده است.

عابدینی: افزایش تعرفه کاغذ یعنی تحمیل هزینه‌های اضافه به مصرف کننده کاغذ

در ادامه این جلسه، بابک عابدینی رئیس اتحادیه صادرکنندگان چاپ، با تاکید بر اینکه کاغذ یک کالای استراتژیک است و هرگونه افزایش قیمت این محصول در سایر رسته‌ها و بخش‌های حوزه صنعت چاپ و نشر و حتی فرهنگ تاثیرگذار خواهد بود، تاکید کرد: اینکه فرد یا افرادی بخواهند با اعمال تحریم‌های بازدارنده و افزایش آنها بر روی کاغذ، برای خودشان رانت ایجاد کنند، تنها و تنها موجب تحمیل هزینه‌های ناشی از واردشدن شوک به بازار مصرف‌کنندگان محصولات مرتبط با کاغذ یعنی اقشار مختلف مردم می‌شود.

وی نیز با اعلام مخالفت کامل با افزایش هرگونه تعرفه کاغذ که پیشنهاد یکی از کارخانه‌های تولیدکننده کاغذ بوده است، تاکید کرد: این کار نه تنها به تقویت رقابت در تولید کاغذ نخواهد انجامید، بلکه تنها به پر شدن جیب عده‌ای که از این مسئله سود می‌برند، می‌انجامد. این سوال همچنان وجود دارد که کارخانه‌هایی مانند چوب و کاغذ مازندران در طول ۲۰ سال گذشته چه امکاناتی بر امکاناتی که داشته‌اند، اضافه کرده اند تا تولید خود را از حیث کمی و کیفی ارتقاء دهند؟

در ادامه این نشست خبری، غلامرضا شجاع در پاسخ به این انتقاد خبرنگار مهر که تشکل‌های صنفی حوزه صنعت چاپ تنها زمانی که فکر می‌کنند منافعشان به خطر افتاده، دور همدیگر جمع می‌شوند و به دنبال انسجام می‌گردند و این نکته که تنها در چنین زمان‌هایی است که به سراغ رسانه‌ها می‌آیند، گفت: در حال حاضر هیچ اختلافی بین تشکل‌های صنفی حوزه صنعت چاپ و نشر وجود ندارد. ۵۱ تشکل فعال در این حوزه به صورت مکتوب در رابطه با افزایش تعرفه کاغذ اعلام موضع کرده اند و به بنده هم نمایندگی داده اند که به هر صورت ممکن جلوی افزایش این تعرفه را بگیرم.

به گفته شجاع: شرکت تعاونی مطبوعات با ۲ هزار عضو، شرکت تعاونی ناشران و کتابفروشان تهران، اتحادیه چاپخانه داران تهران، شرکت تعاونی و اتحادیه لیتوگرافان، اتحادیه صحافان و چندین تشکل صنفی دیگر، وی را به عنوان نماینده خود در این موضوع تعیین کرده اند و انسجام میان آنها در رابطه با مخالفت با افزایش تعرفه کاغذ به طور کامل وجود دارد.

حمایت‌های دولتی از کاغذ جلوی رقابتی شدن تولید آن را گرفته است

شجاع در ادامه گفت: با مصوبه شماره ۳۰۹/۱۷۳۷۱ مورخ ۱۳۸۵/۰۲/۱۱ شورای عالی اقتصاد، کمک‌های و مبالغ زیادی به کارخانه چوب و کاغذ مازندران تزریق شد با این هدف که این کارخانه کیفیت محصولات خود را و همچنین میزان کاغذ تولیدی خود را افزایش دهد. متاسفانه به جرات باید گفت از آن زمان تاکنون هیچ اتفاقی در این دو حوزه رخ نداده است.

وی ادامه داد: حتی کسانی که سهام کارخانه‌های تولیدکننده کاغذ را خریداری کرده اند، از این کارشان پشیمان هستند و طبق آماری که از طرف آقای اسفندیاری معاون مدیرکل صنایع سلولوزی وزارت صنعت معدن و تجارت اعلام شده است، میزان تولید کاغذ چاپ، تحریر و روزنامه ۳۳ درصد کاهش داشته است.

شجاع این قبیل حمایت‌های دولتی را موجب جلوگیری از به وجود آمدن بازار رقابتی در تولید کاغذ عنوان کرد و با بیان اینکه تولیدکنندگان کاغذ به خاطر همین حمایت‌ها بوده است که هیچگونه توفیقی در رشد کمی و کیفی محصولاتشان نداشته اند، نبود جنگل به میزان کافی در ایران را یکی دیگر از علل به صرفه نبودن تولید کاغذ در کشورمان ذکر کرد و یادآور شد: همه این مسائل دست به دست هم داده تا کاغذ تولید داخلی با کاغذهای درجه ۲ و ۳ چینی هم قابل رقابت نباشد. حتی با مدنظر قرار دادن قیمت تمام شده و قیمتی که به دست مصرف کننده می‌رسد.

نماینده تشکل‌های صنفی حوزه صنعت چاپ و نشر همچنین با بیان اینکه تمامی روزنامه‌های دولتی در حال حاضر برای چاپ روزنامه شان از کاغذ خارجی استفاده می‌کنند، بی کیفیت بودن کاغذ داخلی را علت این مسئله عنوان کرد و با بیان اینکه خط قرمز تمامی مصرف‌کنندگان کاغذ کشور، افزایش تعرفه کاغذ است، گفت: پیشنهاد افزایش تعرفه کاغذ تنها زمانی می‌تواند قابل طرح باشد که پیش از آن کمیت و کیفیت کاغذهای داخلی، رشد قابل توجهی پیدا کرده باشد. آن زمان است که می‌توان در خصوص افزایش تعرفه کاغذ با تولیدکنندگان آنها وارد مذاکره شد.

افزایش تعرفه کاغذ اهداف اقتصاد مقاومتی را تضعیف می‌کند

در ادامه این جلسه بابک عابدینی رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ، وضع تعرفه‌های بازدارنده بر مواد اولیه، از قبیل افزایش دوبرابری تعرفه کاغذ را ضرر رسان به سبد فرهنگی مصرف کنندگان عنوان کرد و با بیان اینکه قطعاً در صورت افزایش تعرفه کاغذ، قیمت کتاب، محصولات چاپی، محصولات بسته بندی و سایر بخش‌های مرتبط با صنعت کاغذ و مقوا افزایش پیدا می‌کند، تاکید کرد: ما به عنوان اتحادیه‌ای که کارش تسهیل و تقویت صادرات محصولات چاپی است، اعلام می‌کنیم که شعار مربوط به اقتصاد مقاومتی که همانا تقویت صادرات محصولات داخلی است، در حوزه چاپ و بسته بندی، بی اعتبار خواهد شد و صادرات محصولات چاپی از وضعیت کنونی هم بدتر خواهد شد.

در ادامه این نشست خبری، علینقی رئیس اتحادیه صنف چاپخانه داران تهران با بیان اینکه سازمان تجارت جهانی در اهداف توسعه ای خود مدام به دنبال کاهش و حذف تعرفه‌ها است تا کالاها در دسترس تعداد بیشتری از مردم در همه نقاط جهان قرار بگیرد، گفت: در چنین وضعیتی، افزایش تعرفه کاغذ در ایران چه معنا و مفهومی می‌تواند داشته باشد!؟

علینقی: قیمت تمام شده کاغذ ایرانی در تولید، ۳ برابر قیمت کاغذ خارجی است

وی با بیان اینکه خود تولیدکنندگان کاغذ اذعان دارند که فعلاً امکان بهبود کیفی کاغذ تولیدی خود را ندارند، افزایش تعرفه کاغذ را برای بهبود کیفیت تولید این محصول، یک دروغ بزرگ عنوان کرد و گفت: افزایش تعرفه کاغذ در چنین شرایطی چه کمکی به جامعه مصرف کننده آن می‌کند؟ قیمت تمام شده کاغذ ایرانی در تولید، شاید ۳ برابر قیمت کاغذ خارجی است و این نشان می‌دهد که تولید کاغذ در ایران با این شرایط توجیه اقتصادی ندارد و حتی آینده‌ای هم ندارد.

علینقی با تاکید بر اینکه موضع ما تضعیف و یا حذف تولیدکنندگان داخلی کاغذ نیست، گفت: ما می‌خواهیم بگوییم که مگر چقدر باید هزینه‌های مصرف کننده را بالا برد تا کاغذ خوب تولید کنیم؟ ما معتقدیم بهترین تولید در هر کشوری، تولیدی است که صادر می‌شود. چرا که خودش ارز خارجی به دنبال دارد.

در ادامه این جلسه، بابک عابدینی با تاکید بر اینکه حمایت از تولید نباید به معنی ضرر زدن به مصرف کننده باشد، این سوال را مطرح کرد که آیا همه حمایت‌ها از صنعت چاپ و بسته بندی ما که حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان برایش سرمایه گذاری شده است، باید به سمت فقط دوکارخانه تولیدکننده کاغذ سرازیر شود!؟

وی ادامه داد: حمایت باید به معنای واقعی، حمایت باشد. اگر دولت می‌خواهد از صنایع تولیدکننده کاغذ حمایت کند، چرا ما باید هزینه حمایت از کارخانه‌های تولیدکننده کاغذ را بپردازیم؟ افزایش تعرفه تنها یک قرص مسکن است برای رفع مقطعی یک سردرد و چه بسا به زودی آن سردرد به شیوه‌های مختلف برگردد و به عبارت بهتر بازار مصرف کننده کاغذ را دچار تلاطم کند.

غفاری: هر زمان کاغذی در حد کاغذ سفید اندونزی تولید کردیم، واردات را متوقف کنیم

در این جلسه همچنین جلیل غفاری رهبر رئیس اتحادیه صحافان تهران با بیان اینکه این اتحادیه ۱۰۰ درصد مخالف افزایش تعرفه کاغذ است، گفت: ما به عنوان صحافان در بخش‌های تولید تقویم و سررسید، دفتر و کاغذ ، از کاغذ استفاده می‌کنیم و حدود ۲۰ درصد مواد مصرفیمان را از کارخانه‌های داخلی تامین می‌کنیم اما با کمال تاسف باید بگویم که این مواد مصرفی بسیار بی کیفیت است و معتقدم ما هر زمان که توانستیم کاغذ سفید اندونزی تولید کنیم، واردات کاغذ را باید متوقف کنیم که طبیعتاً تا رسیدن به آن نقطه فاصله زیادی داریم.

همچنین در این کنفرانس مطبوعاتی احمد ابوالحسنی رئیس اتحادیه لیتوگرافان تهران در سخنان کوتاهی موضع این اتحادیه را مبنی بر مخالفت با هرگونه افزایش تعرفه کاغذ عنوان کرد.

داوودی‌پور: تولیدکنندگان داخلی کاغذ ظرفیت اسمی‌شان را ظرفیت واقعی جلوه می‌دهند

در ادامه محمدمهدی داوودی‌پور مدیرعامل شرکت ناشران و کتابفروشان تهران در سخنانی با بیان اینکه ما به دنبال تعطیل کردن هیچ کارخانه داخلی تولیدکننده کاغذ نیستیم، به مذاکرات و جلسات یکسال اخیر تشکل‌های صنفی حوزه چاپ و نشر با تولیدکنندگان کاغذ با هدف افزایش کمی و کیفی این محصول اشاره کرد و یادآور شد: متاسفانه آنها با آمارهای دروغ و گمراه کننده، تنها به دنبال امتیاز گرفتن از ما هستند. آنها ظرفیت اسمی خودشان را ظرفیت واقعی جلوه می‌دهند. در حالی که حتی به یک پنجم ظرفیت اسمی‌شان هم نرسیده اند.

وی با بیان اینکه کاغذهای تولید داخل، کاغذهای مکانیکال است و قابل رقابت با کاغذهای شیمیکال نیست، به واردات پالپ، مواد سفیدکننده و چسب‌های مورد استفاده در کاغذهای رول توسط این کارخانه‌ها از کشورهای دیگر اشاره کرد و گفت: خود مسئول شرکتی مثل چاپ افست در آماری که به ما اعلام کرده اند، گفتند که تولید ما با کاغذ ایرانی ۳۰ درصد کمتر از تولید با کاغذ خارجی است.

داودی‌پور با بیان اینکه متاسفانه دولت دستش را در جیب ما مصرف کنندگان کاغذ کرده و به تولیدکنندگان کاغذ می‌گوید که می‌خواهم از شما حمایت کنم، گفت: چرا دولت خودش و بدون وارد کردن هیچگونه فشاری به ما، از تولیدکنندگان کاغذ حمایت نمی‌کند!؟ ما قاطعانه اعلام می‌کنیم که حتی با نیم درصد افزایش تعرفه کاغذ موافق نیستیم، مگر موارد قبلی که از آنها حمایت شد، آنها چقدر کیفیتشان را بالا بردند!؟

داوودی‌پور: صنعت نشر در حال مرگ است

مدیرعامل شرکت تعاونی ناشران و کتابفروشان تهران با ذکر این مثال که خون گرفتن از بیماری که خودش نیازمند خون است، مفهوم ندارد، گفت: اگر بتوانند برای ما روشن کنند که کمک‌های قبلیشان به این کارخانه‌ها چقدر اثرگذار بوده است، آن وقت ما هم یک واحد خون می‌دهیم!

وی افزود: ما همه حرف‌هایمان را با تولیدکنندگان کاغذ زده ایم، دست آخر به اینجا رسیده ایم که همه با هم از بسته حمایتی دولت از تولید حمایت کنیم. حتی بسته حمایتی برای تولید تصویب شد ولی یکی به ما بگوید که پس از بهره بردن از این بسته حمایتی، چقدر از حیث کمی و کیفی محصولات خود را بهبود بخشیده اند؟

ما معتقدیم که آنها تنها به دنبال وارد کردن یک شوک به بازار مصرف‌کنندگان هستند تا سود خودشان را ببرند و این در حالی است که صنعت نشر در کشور ما تقریباً مرده است. تصورش را بکنید به بیماری که در حال انتظار است، یک شوک ناگهانی وارد کنید. چه می‌شود؟ قطعاً به طور کامل بدرود حمایت می‌گوید. ما معتقدیم در صورت افزایش تعرفه کاغذ یک شوک ناگهانی به بازار مصرف این محصول وارد می‌شود و همان ماجراهای سال ۹۰ و ۹۱ تکرار خواهد شد.

وی در عین حال با بیان اینکه کارخانه‌های تولیدکننده کاغذ برای پرداخت پول آب و برق و خمیر پالپشان مانده اند، گفت: از آنجا که خودشان هم می‌دانند که نمی‌توانند در این زمینه‌ها اقدامی بکنند، آمده اند پیشنهاد افزایش تعرفه را مطرح کرده اند تا از این طریق و با واردکردن یک شوک به بازار، بدهی‌های خودشان را تسویه کنند.

داودی پور با بیان اینکه پیشنهاد افزایش دو برابری تعرفه کاغذ ناشی از فشار مصرف کنندگان کاغذ به تولیدکنندگان برای بهبود کمی و کیفی محصولاتشان بوده است، گفت: ما در این مدت به صورت پنهان سعی کردیم که آنها را مجاب کنیم که کیفیت محصولشان را ارتقاء دهند و کاری کرده ایم که حتی وزارت آموزش و پرورش هم نتوانست با آنها بکند، اما آنها چه کردند؟ فقط می‌خواهند با افزایش تعرفه، به مصرف کنندگان ضربه بزنند.

شجاع: موضع وزارت ارشاد و کمیسیون فرهنگی مجلس هم مخالفت با افزایش تعرفه کاغذ است

در این نشست همچنین غلامرضا شجاع نماینده تشکل‌های صنفی حوزه صنعت چاپ و نشر با بیان اینکه در یک سال گذشته بیش از ۵۰ جلسه کارشناسی با کارشناسان حوزه تولید، مصرف و توزیع محصولات چاپ و نشر داشته ایم، به جلسه روز گذشته خود با مشاور وزیر ارشاد و همچنین جلساتی که پیش از این با حسین انتظامی و سیدعباس صالحی معاونین مطبوعاتی و فرهنگی این وزارتخانه داشته است، اشاره کرد و یادآور شد: موضع آقای صالحی امیری و مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین کمیسیون فرهنگی مجلس، حمایت از مصرف کنندگان کاغذ و در واقع مخالفت با هرگونه افزایش تعرفه کاغذ است.

وی بار دیگر با بیان اینکه شرکت تعاونی مطبوعات هم صد درصد با افزایش تعرفه کاغذ مخالف است، گفت: اعضای این تعاونی حتی عنوان کرده اند که در صورت تصویب افزایش تعرفه کاغذ از ۵ به ۱۰ درصد، یک روز روزنامه‌ها و نشریاتشان را چاپ نمی‌کنند. حرف آخر ما این است که دولت باید با عقلانیت با این پیشنهاد روبرو شود و بداند که در صورت افزایش تعرفه کاغذ، نه تنها صنعت چاپ و نشر، بلکه تمامی صنایع مرتبط با کاغذ، کارتن و مقوا، اعم از صنعت دارو، صنعت شیرینی و شکلات و غیره آسیب می‌بیند.

اتحادیه واردکنندگان کاغذ هم با افزایش تعرفه کاغذ مخالف است

در این نشست همچنین عضدی عضو هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان کاغذ با بیان اینکه تولیدکنندگان کاغذ تکنولوژی و فن صحیح تولید کاغذ را همانند کارخانه‌هایی که در کشورهایی مانند اندونزی و چین مبادرت به تولید کاغذ می‌کنند، ندارند، موضع اتحادیه متبوعش را در اعلام مخالفت صددرصدی با هرگونه افزایش تعرفه کاغذ به صورت صریح اعلام کرد.