«ماجد غماس» تاکید کرد که تصمیم ترامپ برای جلوگیری از ورود اتباع کشورهای اسلامی به آمریکا یک موضع گیری غیرعقلانی است و واشنگتن با این اقدام ثابت کرد که یک حالت نژادپرستی و ضداسلامی دارد.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- محمد فاطمی زاده: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا روز جمعه (۲۷ ژانویه/۸ بهمن) فرمانی را امضا کرد که طبق آن صدور ویزا برای شهروندان هفت کشور ایران، عراق، یمن، لیبی، سومالی، سودان و سوریه موقتا متوقف می‌شود. دولت آمریکا مدعی شد که این اقدام گامی در جهت محافظت از کشور در برابر حمله‌های تروریستی است و مقامات آمریکا باید فرصت یابند که سیستم تازه‌ای برای کنترل مسافران به آمریکا ایجاد کنند.

فرمان ترامپ در میان مسافرانی که از خاورمیانه و شمال آفریقا عازم ایالات متحده آمریکا بودند، آشفتگی و سراسیمگی زیادی بوجود آورده است. گروه ها و جریان های سیاسی عراق به این تصمیم ترامپ واکنش نشان داده اند. در همین راستا، «الحشد الشعبی» در واکنش به فرمان ممنوعیت ورود اتباع عراق به خاک آمریکا از دولت بغداد خواسته بود تا ضمن ممنوع کردن ورود آمریکایی ها به عراق، اتباع آمریکا در این کشور را نیز اخراج کند. همچنین «ابراهیم الجعفری» وزیر خارجه عراق نیز در دیدار با سفیر آمریکا در بغداد تاکید کرد که مردم عراق خودشان قربانی تروریسم هستند و مخالفت خود را با تصمیم ترامپ اعلام می کنیم. به علاوه نمایندگان پارلمان عراق با تصویب طرحی، دولت این کشور را موظف به «مقابله به مثل» در قبال اقدام رئیس جمهوری آمریکا در ایجاد ممنوعیت برای ورود اتباع عراق به خاک ایالات متحده، کردند. بر همین اساس برای بررسی بیشتر ابعاد این موضوع با «ماجد غماس» نماینده «عمار حکیم» رئیس دفتر مجلس اعلای اسلامی عراق در ایران گفتگو کردیم که شرح آن در ادامه می آید.

*موضع شما درباره اقدام «ترامپ» در ممانعت از ورود اتباع چندین کشور اسلامی از جمله عراق به آمریکا چیست؟

این اقدام یک موضع گیری غیرعقلانی از طرف رئیس جمهور جدید آمریکا است و واشنگتن  با این اقدام ثابت کرد که یک حالت نژادپرستی دارد و موضعی علیه اسلام و مسلمانان اتخاذ کرده استاین اقدام یک موضع گیری غیرعقلانی از طرف رئیس جمهور جدید آمریکا است. در همین راستا وزارت خارجه عراق نیز با صدور بیانیه ای این اقدام را محکوم کرده است. این اقدام ترامپ در شرایطی صورت می گیرد که عراق توافق نامه امنیتی و سیاسی با آمریکا امضا کرده است و این اقدام رئیس جمهور جدید آمریکا با این توافقنامه ها تناقض بسیاری دارد و توافقات را بی معنا کرده است.

آمریکا با این اقدام ثابت کرد که یک حالت نژادپرستی دارد و موضعی علیه اسلام و مسلمانان اتخاذ کرده است. باید کشورهای اسلامی و عربی در واکنش به این اقدام، موضعی را اتخاذ کنند و به آن ترتیب اثر دهند. همچنین کشورهایی که جزء این هفت کشور نیستند، باید منتظر اقدامات بعدی ترامپ باشند. زیرا ضدیت با اسلام و کشورهای مسلمان در دولت ترامپ، شاید در آینده منجر به اتخاذ تصمیم های دیگری از سوی وی شود.

*توافق بغداد با آنکارا برای خروج نظامیان ترکیه از خاک عراق در چه مراحلی است؟ روند اجرایی شدن آن را چگونه ارزیابی می کنید؟

سعی ما و دولت عراق بر این است که این توافق هر چه زودتر اجرایی شود. موانع بسیاری در روند شکوفایی در روابط اقتصادی فی مابین وجود دارد که از جمله آنها ورود نظامیان ترکیه به خاک عراق است. در هر صورت دولت و کشور عراق سعی دارد این مسأله به صورت سریع تر انجام شود و منتظر اقدامات بعدی دولت ترکیه در این خصوص هستیم.

*موضع اقلیم کردستان عراق در قبال حضور نظامیان ترکیه در خاک عراق چیست و به صورت کلی روابط میان اقلیم کردستان عراق و ترکیه را چگونه ارزیابی می کنید؟

در سال های گذشته و پس از بروز تنش ها میان دولت ترکیه با نوری مالکی نخست وزیر سابق عراق، تاثیر منفی بر راهبرد و فکر دولت ترکیه در مسیر خود برای نفوذ در منطقه و بازگرداندن امپراطوری ترکیه داشت و بر همین اساس نیز با برخی شخصیت ها در اقلیم کردستان عراق ارتباطات در حوزه های سیاسی، اقتصادی و حتی میدانی برقرار کرد. شکست سیاست های ترکیه در سوریه و عراق این کشور را به برقراری رابطه با اقلیم کردستان سوق داد. آنچه که برای ما حائز اهمیت است، رشد اقتصادی اقلیم کردستان همسو و متناسب با وحدت عراق است و اینگونه روابط اقلیم و ترکیه نباید به حاکمیت عراق و روابط بغداد با اربیل آسیب بزند.

*در رابطه با وضعیت میدانی و عملیات آزادسازی موصل در استان نینوا سوال اینجاست که آیا نگرانی هایی نسبت به تجزیه موصل و استان نینوا پس از آزادسازی کامل آن وجود دارد؟ به نظر شما موصل چند وقت دیگر به صورت کامل آزاد خواهد شد؟

ما با هر نوع تجزیه این استان بزرگ عراق مخالف هستیم و تمام مردم موصل نیز بر عدم تجزیه استان نینوا تاکید دارند. زیرا مردم موصل پیش از این چنین تجربه ای را از سوی برخی از شخصیت های سیاسی و کشورهای همسایه داشته اند که نتیجه آن کشتار و آوارگی بوده است. بنابراین تمام مردم استان نینوا بر وحدت و حضور در عراق یکپارچه متفق القول هستند و روند تجزیه ناکام خواهد بود. درباره آزادسازی کامل موصل هم باید بگویم که پیشروی های بسیاری داشته ایم اما برای حفظ جان مردم و پرهیز از آسیب دیدن و آواره شدن آنها مقداری سرعت عملیات کاهش یافته است. حفظ جان مردم اولویت دارد. آوارگی مردم در شرایط سرمای سخت، کمبود امکانات و عدم حمایت حقیقی از سوی جامعه بین المللی خطرات بسیاری را در پی دارد.

*مناطقی که توسط نیروهای پیشمرگه آزاد می شود، آیا به دولت مرکزی عراق بازگردانده خواهد شد؟

از ابتدای عملیات آزادسازی موصل طبق توافق امضا شده میان دولت عراق و مقامات اقلیم کردستان، مناطق آزادشده توسط پیشمرگه باید به دولت مرکزی عراق بازگردانده شود و این موضوع بدیهی است. عراق متحد و یکپارچه است و درگیری بر روی این مسائل، برای هیچ یک از طرف ها فایده ای ندارد. تکلیف این موضوع در قانون اساسی هم مشخص است.

*نظامیان آمریکایی در عملیات آزادسازی موصل چه نقشی دارند؟ روی کار آمدن دونالد ترامپ تاثیری بر روند این عملیات خواهد گذاشت؟

آمریکایی ها تلاش می کردند که در «پیروزی ها» شریک و سهیم باشند نه در احیاء عملیات «آزادسازی» مناطق. ما در برهه اخیر شاهد برخی اقدامات آمریکا در جهت نفع رسانی به داعش بودیم. نقش اصلی را خود نیروهای عراقی اعم از ارتش، الحشد الشعبی و دیگر نیروها داشته اند. درباره تاثیر دونالد ترامپ نیز باید منتظر ماند و الان نمی شود چیزی گفت. زیرا ادعاها با واقعیات تفاوت دارد.