خسرو باباخانی درباره ادبیات انقلاب برای نوجوانان گفت: قهرمان‌پروری در نوشته‌های این حوزه به اصطلاح توی ذوق مخاطب می‌زند. باید از قهرمان‌سازی دور شویم و آدم‌ها را در جریان قصه‌ها بسازیم.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی فرهنگسرای رسانه و شبکه های اجتماعی، نشست بررسی «مجموعه روزهای انقلاب» عصر دیروز چهارشنبه ۱۳ بهمن‌ با حضور  مسعود امیرخانی، سرپرست نویسندگان این مجموعه، خسروباباخانی دبیر علمی مجموعه، هادی خورشاهیان و پروین کاشانی زاده، محمدرضا شرفی خبوشان، میرشمس الدین فلاح هاشمی، عقیل زرگر، فاطمه فروغی از نویسندگان این مجموعه در فرهنگسرای رسانه برگزار شد.

در ابتدای این نشست، باباخانی در تشریح مشکلات تالیف کتاب‌های حوزه انقلاب گفت: به‌نظر می‌رسد که ادبیات انقلاب دچار شعارزدگی و جریان قصه‌گویی برای مخاطب عام شده است در این حوزه ضعیف است؛ به‌عبارت دیگر نویسنده فراموش می‌کند رویدادهای انقلاب را در پس‌زمینه نگه دارد. هفده شهریور پس زمینه بشود غلو وحشتناکی را در این بخش شاهد هستیم؛ به‌عنوان مثال آیا حمله به مدرسه فیضه قم ده‌ها کشته و صدها زخمی به جا گذاشت؟  یا سینما رکس آبادان هزار و صد و خورده ای شهید و مجروح  داشت؟ اصلاً سینما رکس بیشتر از ۲۰۰ نفر ظرفیت ندارد نهایتاً ۳۰۰ نفر نویسنده به احتمال زیاد تصور می‌کند که غلو، میزان تاثیرگذاری را افزایش می‌دهد در حالی که بزرگ‌نمایی نتیجه عکس خواهد داشت. نویسندگان برای دریافت آمار از مراجع معتبر مانند بنیاد شهید، خود را متحمل زحمت نمی‌کنند.  

وی با اشاره به لزوم توجه نویسندگان حوزه انقلاب به مخاطبان نوجوان ادامه داد: همیشه سعی‌ کرده‌ایم برای نخبگان حرف بزنیم و در نویسندگی نیز این حالت را حفظ کرده‌ایم. قهرمان‌پروری در نوشته‌های این حوزه به اصطلاح توی ذوق مخاطب می‌زند. آیا از ۲۱۷ هزار شهید همگی سردار بودند؟ باید از قهرمان‌سازی دور شویم و آدم‌ها را در جریان قصه‌ها بسازیم. کتاب‌های زیادی درباره وقایع و شخصیت‌های انقلاب اسلامی منتشر شده اما تئوریزه نشده‌ و در اختیار کارشناسان قرار نگرفته است.

باباخانی به اشاره به اهمیت بهره‌گیری نویسندگان حوزه ادبیات انقلاب از قدرت تخیل گفت: متاسفانه در جریان نوشتن کتاب در حوزه ادبیات انقلاب کمتر از تخیل خود استفاده می‌کنیم؛ به‌عنوان مثال بعد از بررسی ۶ عنوان کتاب مجموعه «روزهای انقلاب» نویسندگان، بدون آگاهی از شیوه عمل دیگر همکاران خود به تکرار دچار شده بودند. ناآشنایی با حس و حال نوجوانی مهم‌ترین دلیل بروز این تکرارهاست؛ بنابراین به‌نظر می‌رسد که طی سه دهه اخیر یک یا دو نفر به نسل مطرح‌ترین نویسندگان گروه سنی نوجوان اضافه شده است و ما دچار فقر نوجوان‌نویس هستیم. اگر می خواهیم بچه هایمان باتاریخ آشنا بشوند ضرورت دارد که داستان نوشته شود.
 
در ادامه هادی خورشاهیان با مقایسه بین ادبیات و تاریخ در میزان تاثیرگذاری گفت: تاثیرگذاری ادبیات انقلاب حتی بیش از کتاب‌های تاریخی است؛ به‌عبارت دیگر بغض کمتری نسبت به تاریخ دارد.

وی با اشاره به وضعیت تولید کتاب برای گروه سنی کودک و نوجوان افزود: تولید محتوا برای کودک و نوجوان در فرآیندی سفارشی از سوی نهادهای بزرگ به نویسندگان و شاعران شکل‌ گرفته است؛ اما باید توجه داشت که چنین برداشتی ظلم است.

مسعود امیرخانی در بخش بعدی این نشست، در معرفی مجموعه «روزهای انقلاب» گفت: مجموعه روزهای انقلاب به پیشنهاد گروه نوجوان سوره مهر تدوین شده است. مجموعه شخصیت‌های انقلابی نیز پیش از این به چاپ رسیده است. «روزهای انقلاب» شرح وقایع و اتفاقات مختلف از دهه ۳۰ تا بهمن ۵۷ پیروزی انقلاب اسلامی است. کودتای ۲۸ مرداد، روز دانشجو، اعلام انقلاب سفید، تبعید امام به ترکیه و نجف،‌ قیام مردم تبریز،‌ جمعه سیاه، سینما رکس آبادان از جمله موضوعات مجموعه «روزهای انقلاب» است. استفاده از ظرفیت نویسندگان استانی از ویژگی‌های تدوین این مجموعه است.    

این محقق در ادامه گفت: غنای ادبی و مستندات کار هر دو برایمان مهم بود درانتخاب مجموعه روزهای انقلاب، قصد بر این بودکه روایت کامل تاریخی اون روز از اون چیزی که شروع شد تبعاتش اتفاقاتی که دردلش افتادا ینهاهمه خیلی مهم بود که استاندارد و مستندباشد ولی از خلال یکروایت داستانی و یک قصه ای در بیاید به خاطر همین با اقای دهقان گفتیم بهترین فرد آقای باباخانی است که هم در این حوزه تجربه دارد هم از چهره های انقلاب که خودشون گفتن خیلی خوب کارکرده بودند از ایشون خواهش کردیم بیایند برای اینکه اون وجه داستانی حفظ بشود برای بحث استنادی هم ب از بحث ادبیات حوزه که در واقع، گروهی داشتیم که بحث مستندات انقلاب را بررسی کنند که از نظر مستندات مشکلی نباشد مثلاً همین آماری که شما فرمودی.

پروین کاشانی زاده هم در بخشی از این نشست گفت:  وقتی سینما رکس آتش  گرفت من ۱۶ ساله بودم وقتی اسم سینما رکس می آید آن خاطرات برایم تداعی می شود با حسش، چون من خاطرات مدافعین دفاع مقدس است همونطر که شما فرمودید ما طرفدار مدافعین جنگ هستیم می خواهیم مدافعین جنگ را زنده نگه داریم وقتی داشتم کار رو انجام می دادم خیلی اذیت می شدم چون خاططرات برایم تداعی می شد اما وقتی کار تمام شد فرستادم استاد باباخانی گفتند این کتاب ۲۵ ویژگی مثبت دارد یک منفی ، فقط یک ایراد گرفتند که گفتند مشخص است این کار  چه کسی است رازهای ماندگار یک نور سوخته بود که دوستان ادبیاتی گفتند این اسم را نگذارم نوشتن این کتاب خیلی جالب و دلنشین بود و هرچه نوشتم با پوست و گوشت و خون خودم احساس کرده بودم و اینکه الان می بینید یک نو روز سوخته چیزی است که واقعاً بهش باور داشتم و دیده بودم.

سید مجید گل محمد از دیگر نویسندگان این مجموعه در نوبت سخنرانی خود گفت: از بچگی همیشه نوشته هایم را برای خودم نگه می داشتم، آقای امیرخانی از من یک داستان صد صفحه ای مستند، مستند خیلی مهمتر از داستان باشد از من خواستند برای تحقیق هم به لایحه های پنهانی رسیدم که برایم جالب بودو این بهانه ای شد و این برایم خیلی میمون و مبارک است یکی از خاطراتی که بیان شده برایم آقا سید احمد می گفتند پاریس که رسیدیم در یک هتل امام برای اینکه خستگی در کنند رفتند حمام بعد از حمام با پایی که جوراب نداشت آمدند روی موکت، اینجا اشاره شده که چقدر دین را ساده می گیرند چون اشاره نشده که اینجا نجس است پس دیگر نیازیک که اینقدر سختگیری بشود از این دست موارد در این کتاب هست قشنگی این است گزارشگر برنامه ما هم آقای صدرعاملی بود.

وی با اشاره به تاثیر انقلاب و جنگ در تولد گونه جدید نویسندگی  افزود: خاطره نویسی از مهم‌ترین گونه در ادبیات انقلاب و جنگ است. کیفیت قابل توجه آن موجب شده تا ادبیات انقلاب پربار شود؛ البته به نظر می‌رسد که جنگ از جمله دلایل بی‌توجهی به ادبیات انقلاب است. 

محمدرضا شرفی نویسنده «یحیی و یاکریم» از مجموعه «روزهای انقلاب» گفت: آموزش تاریخ یکی از اهداف تدوین مجموعه «روزهای انقلاب» به حساب می‌آید اما ضعف اصلی در شیوه توزیع این مجموعه است. مجموعه «روزهای انقلاب» باید در مدارس توزیع شود.

وی با تاکید بر لزوم توجه نویسندگان به وقایع تاریخ انقلاب اسلامی افزود: گام به گام باید به فکر استفاده از تاریخ معاصر به‌عنوان بن‌مایه رمان باشیم.