جهرم- به‌سبب فرسودگی ناوگان آتش‌نشانی و کمبود تجهیزات، امدادرسانی در شهر جهرم با کم‌ترین امکانات و کیفیت پایین انجام می‌شود.

خبرگزاری مهر - گروه استانها، مهدی رحمانیان: حادثه ساختمان پلاسکو تلنگری شد تا مسئولان فکری به حال ساختمان‌های این‌چنینی که تعدادشان نیز در شهرهای کشور کم نیست، کنند.

حادثه‌ای که گرچه خسارات ده‌ها میلیاردی آن قابل جبران است، اما داغ خانواده‌های عزیز از دست داده چیزی نیست که بتوان به‌آسانی آن را جبران کرد.

بر اساس آمار رئیس کمیسیون عمران مجلس از میزان بافت‌های فرسوده کشور این رقم به ۶۰ هزار هکتار می‌رسد و هر لحظه با یک حادثه کوچک امکان تبدیل شدن به فاجعه‌ای سهمگین و غیرقابل جبران وجود دارد.

از سوی دیگر کمبود امکانات و محدودیت در تامین تجهیزات مورد نیاز زمان بحران، مشکل دیگری است که دستگاه‌های امدادرسان با آن روبه‌رو هستند به‌نحوی که شهرداری‌ها به عنوان یک دستگاه خدماتی غیر دولتی قدرت تامین برخی از این اقلام ضروری با قیمت‌های بسیار بالا را ندارند.

سال گذشته بود که مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی جهرم در نشست خبری روز آتش‌نشان به این نکته تاکید کرد و آن را پاشنه آشیل مدیریت شهری در زمان بحران دانست.

مشکلات مالی برای تهیه ملزومات آتش‌نشانی

بهمن زارعیان با بیان این‌که تهیه تجهیزات و ملزومات مورد نیاز آتش‌نشانی به سبب قیمت گران آن به سختی تامین می‌شود، گفته بود: بالابر از لوازم مورد نیاز آتش‌نشانی جهرم بوده که تامین آن با قیمت چهار میلیارد تومان از توان آتش‌نشانی جهرم خارج است.

 امری که عضو شورای شهر جهرم نیز به آن اشاره دارد و معتقد است که نارسایی‌ها، کمبودها و مشکلات سازمان آتش‌نشانی جهرم را به نحو مختلف به گوش مسئولان عالی رتبه شهرستان رسانده اما این موضوع کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

سید محمودرضا نسابه در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، مشکلات مالی موجود در شهرداری‌ها را علت عدم برخورداری این سازمان از امکانات لازم برای امدادرسانی می‌داند.

فرسودگی ناوگان آتش‌نشانی

به اعتقاد وی، به‌سبب فرسودگی ناوگان آتش‌نشانی و کمبود تجهیزات، امدادرسانی در شهر جهرم با کم‌ترین امکانات و کیفیت پایین انجام می‌شود.

نسابه ادامه می‌دهد: امسال تنها ۲۳ درصد بودجه سالانه سازمان آتش‌نشانی جهرم که از درآمد و کمک شهرداری تامین می‌شود، محقق شده است.

 این امر در حالی رخ می‌دهد که گام نخست در زمان بحران، حفظ جان امدادگران است.

 شهرداری توان خرید لباس اتش نشانان که ضروری‌ترین رکن در زمان وقوع حادثه برای حفظ جان آتش‌نشانان است، ندارد نماینده شورای شهر جهرم در سازمان آتش‌نشانی به هزینه ۱۰ میلیون تومانی برای تهیه یک دست لباس آتش‌نشانی اشاره می‌کند که شهرداری توان خرید آن که ضروری‌ترین رکن در زمان وقوع حادثه برای حفظ جان آتش‌نشانان است، ندارد.

 با وجود خدماتی که آتش‌نشانی جهرم به شهروندان ارائه می‌کند اما آن‌گونه که باید، توجهی از سوی مسئولان شهرستان که در شورای آتش‌نشانی نیز عضویت دارند، نشده است.

 آن‌طور که نسابه می‌گوید از ابتدای ورود به شورای آتش‌نشانی جهرم مشکلات را موشکافانه بررسی کرده و آن را به گوش مسئولان رسانده است.

خدماتی فراتر از یک شهر

«با وجود این‌که سازمان آتش‌نشانی وظیفه امدادرسانی در محدوده شهر را بر عهده دارد اما به دستور ستاد مدیریت بحران شهرستان امدادرسانی به مناطق حومه شهر جهرم نیز بر عهده این سازمان گذاشته شده است». نسابه با بیان این مطلب می‌گوید: در عین حال هیچ‌گاه این سازمان از اعتبارات شهرستانی بهره‌مند نبوده است.

وی ادامه می‌دهد: هر چند وظیفه شهرداری، تامین نیازهای مالی سازمان‌های زیرمجموعه است اما مشکلات مالی مانع رسیدن اعتبارات و تحقق اهداف آتش‌نشانی بوده است.

به گفته عضو شورای شهر جهرم، امسال بابت طلب سازمان آتش‌نشانی از شهرداری،  ۲ قطعه زمین به این سازمان واگذار شده، اما با توجه به رکود اقتصادی موجود، موفق به فروش آن و تجهیز ناوگان، خرید تجهیزات اطفا حریق و پرداخت مطالبات کارکنان نشدیم.

 مدیرعامل سازمان آتش نشانی جهرم نیز که معتقد است در اذهان عمومی، وظیفه آتش‌نشانی خاموش کردن آتش بوده، بیشترین مأموریت آتش‌نشانان جهرم را امداد جاده‌ای عنوان می‌کند.

ورود خیران

بهمن زارعیان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر می‌گوید: دفترچه‌ای به‌منظور حمایت خیران برای خرید ملزومات آتش‌نشانی تهیه شده تا هر کس به تناسب وضعیت مالی خود به کمک این سازمان بیاید.

وی معتقد است با وجود گذشت چند سال از ساخت ایستگاه شماره ۳ آتش‌نشانی جهرم اما مشکلات مالی اجازه تجهیز و راه‌اندازی آن را نمی‌دهد.

مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی جهرم ادامه می‌دهد: تجهیز و راه‌اندازی ایستگاه شماره ۳ نیازمند به ۳۰۰ میلیون تومان اعتبار است که با توجه به تکمیل ساختمان در صورت تامین اعتبار بهره‌برداری می‌شود.

وی که معتقد است به‌سبب گستردگی جهرم و الحاق چند روستا به شهر، علاوه بر سه ایستگاه آتش‌نشانی موجود، نیازمند نصب شیرهای آتش‌نشانی(فایبر هیدرانت) در برخی نقاط شهر هستیم، می‌گوید: تلاش‌ها برای تحقق این امر تا کنون نتیجه نداشته و نیازمند همکاری سایر دستگاه‌های اجرایی شهرستان به‌ویژه اداره آبفا شهری هستیم.

این مسئول ادامه می‌دهد: همچنین شرق و شمال شهر جهرم نیز نیازمند به وجود ایستگاه آتش‌نشانی است تا خدمات امدادی به نحو مطلوب به همشهریان ارائه شود.

ضرورت بیمه شدن ساختمان‌ها

زارعیان به لزوم بیمه شدن ساختمان‌ها در برابر خطرات احتمالی مانند آتش‌سوزی تاکید می‌کند و می‌افزاید: برنامه داریم منازلی را که از لحاظ ایمنی غیر قابل اطمینان بوده و پرخطر هستند در برابر خطرات ناشی از آتش سوزی بیمه شوند.

مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی جهرم با اشاره به این‌که کسب آمادگی لازم جهت مقابله با حوادث آتش‌سوزی و آموزش شهروندان با قواعد پیشگیری از آتش‌سوزی باید در راس برنامه‌ها باشد، عنوان می‌کند: این سازمان باید به سمت توانمندسازی و چابک‌سازی نیروها گام بردارد و با تاسیس تیم‌های حرفه‌ای امدادی در جنوب استان حرف نخست را بزند .

وی با اشاره به این‌که سازمان آتش‌نشانی جهرم با ۳۱ پرسنل مشغول به خدمات رسانی است، بیان می‌کند: تعداد ۱۰ نفر از نیروهای این سازمان امسال به جمع آتش‌نشانان اضافه شده‌اند.

نبود تجهیزات فردی آتش‌نشانی

زارعیان به کمبود تجهیزات فردی آتش‌نشانی اشاره می‌کند که آتش‌نشانان جهرمی در حداقل‌ امکانات نیز با مشکل روبه‌رو هستند به‌نحوی که از یک جفت دست‌کش ویژه آتش‌نشانی که از ضرورت‌های این حرفه است، برخوردار نیستند.