به گزارش خبرنگار مهر، در طول هفته ای که گذشت، برخی از اخبار حوزه اقتصاد سر و صدای زیادی به پا کردند، در ذیل به خلاصهای از این اخبار اشاره میشود:
*استیضاح رای نیاورد/ آخوندی وزیر ماند
یکی از مهمترین اتفاقات هفته جاری استیضاح وزیر راه بود که در دستور کار مجلس ضورای اسلامی قرار گرفت و طی حدود ۵ ساعت و نیم، موافقان و مخالفان استیضاح به تشریح دیدگاه های خود نسبت به استیضاح آخوندی پرداختند و وزیر نیز از خود دفاع کرد. در نهایت؛ نمایندگان با ۷۴ رای مثبت، ۱۷۶ رای منفی و ۵ رای ممتنع به استیضاح عباس آخوندی رای ندادند تا او همچنان وزیر بماند.
*محبوس شدن ۷ ساعته مسافران در هواپیما
از دیگر اتفاقات مهم هفته جاری؛ حادثه فرودگاه مشهد بود که پروازهای ورودی و خروجی بسیاری در فرودگاه مشهد با تاخیر یا دستور لغو مواجه شد و این موضوع سرگردانی مسافران در این فرودگاه را در پی داشت؛ علاوه بر این، انجام عملیات یخ زدایی بالهای یک هواپیما موجب محبوس شدن ۷ ساعته مسافران در این هواپیما شد؛ در این ماجرا نه تنها پای دادستانی مشهد به اتفاقات مذکور باز شد بلکه کمیسیون اصل ۹۰ و کمیسیون عمران مجلس اعلام کردند که برنامههایی برای پیگیری موضوع و طرح سوال از مدیرعامل شرکت فرودگاهها و رییس سازمان هواپیمایی کشوری دارند، روز گذشته نیز بعد از یک هفته و با گسترده شدن موج انتقادات، بالاخره شرکت فرودگاهها بیانیهای را در این زمینه صادر کرد.
*واهی خواندن اتهام دامپینگ فولاد
طی هفته جاری در حوزه صنعت، معدن و تجارت نیز اتفاقات مهی رخ داد که از جمله آنها میتوان به سخنان مدیرعامل ایمیدرو درباره واهی خواندن اتهام دامپینگ فولاد اشاره کرد. مهدی کرباسیان در گفتوگو با مهر با بیان اینکه متاسفانه برخی نگران بازاری هستند که ایران به دست آورده است، اظهار داشت: ایران سال گذشته ۴ میلیون تن صادرات فولاد داشته است و امسال رکورد سال گذشته را شکسته است؛ بنابراین یکسری به دلیل اینکه بازار خود را از دست می دهند و از سویی دیگر رکود هم بر بازار جهانی حاکم است، این بحث ها را طرح کرده اند.
از دیگر مسائل مهم حوزه صنعت در هفته جاری؛ پس لرزههای موازیکاری دو وزارتخانه صنعت و اقتصاد بود که حواشی را ایجاد کرد. به گزارش خبرنگار مهر، آثار سوء موازی کاری دو وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت و وزارت اقتصاد همچنان ادامه دارد و مشکلات سیاست گذاری های نادرست دامن گیر انبارداران و صاحبان کالا شده است. هرچند که اجرای پنجره واحد گمرکی در راستای مبارزه با قاچاق کالا یکی از مهمترین اقداماتی بوده که از سوی دولت انجام گرفته اما همچنان این طرح حفره هایی دارد که کار را برای صنف های مرتبط سخت می کند.
*اعلام نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی پس از ۵ ماه تاخیر
از اتفاقات مهم حوزه کشاورزی اعلام نرخهای خرید تضمینی محصولات کشاورزی برای سالزراعی جدید بود؛ در این راستا، یک منبع آگاه از اعلام نرخهای خرید تضمینی محصولات کشاورزی بعد از ۵ ماه تاخیر خبر داد؛ برخلاف انتظار گندمکاران، دولت قیمت خرید تضمینی گندم را طبق مصوبه سه ماه پیش، ۱۳۰۰ تومان تعیین کرد.
گسترش شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور نیز از دیگر اخبار مهم این حوزه در هفته جاری بود، در این زمینه ناصر نبی پور، رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار استان تهران در گفتگو با مهر با بیان اینکه براساس آخرین آمار، تاکنون آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در ۱۷ استان کشور گزارش شده است، اظهارداشت: اخیرا این بیماری در جمعیت مرغهای بومی استان چهارمحال و بختیاری نیز مشاهده شده است. وی اضافه کرد: تا زمانی که پرندگان مهاجر از کشور ما خارج نشوند، وضعیت به همین روال خواهد بود و احتمال گسترش این بیماری وجود دارد.
*امضای قرارداد فروش نفت به روس ها تا ۱۵ اسفند
از اخبار مهم حوزه انرژی در هفته جاری نیز این بود که معاون وزیر نفت اعلام کرد: تولید نفت ایران تا فروردین ۹۶ به ۴ میلیون بشکه افزایش مییابد. علی کاردر گفت: برای تحقق اهداف افزایش تولید نفت و گاز باید ۵۰۰ چاه جدید در کشور حفاری شود.
همچنین در هفته جاری، وزیر نفت از امضای قرارداد فروش نفت به روس ها تا ۱۵ اسفند خبر داد. بیژن زنگنه با اشاره به توافق با روسیه برای امضای قرارداد فروش نفت تا ۱۵ اسفند از ادامه مذاکرات و عدم توافق با هندی ها برای توسعه فرزاد ب خبر داد و گفت: مذاکرات سوآپ نفت کرکوک عراق آغاز شده است.
*اقلام سبد معیشت کارگران نهایی شد
از اخبار مهم حوزه کار و تعاون در هفته جاری نیز میتوان به نهایی شدن اقلام سبد معیشت کارگران اشاره کرد. در این زمینه، فرامرز توفیقی، عضو ستاد مزد۹۶، از توافق گروههای کارگری، کارفرمایی ودولت بر سر اقلام موجود در سبد معیشت کارگران خبردادو گفت:هفته آینده هزینه این سبد نیز با توافق طرفین مشخص میشود تا مبنای مزد۹۶ قرار گیرد.
یکی دیگر از مباحث مهم این هفته مساله ریزش ۲ میلیون نیروی کار جوان در یک دهه اخیر بود که مطرح شد. براساس این گزارش، در دهه ۸۴ تا ۹۴ جمعیت شاغل نیروی جوان کشور در گروه سنی ۱۵ تا ۲۹ سال کاهش پیدا کرده است؛ به طوریکه این نرخ از ۷ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر نیروی شاغل در سال ۸۴ به ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در سال ۹۴ کاهش پیدا کرده است. اما برخلاف ثبات نسبی تعداد بیکاران طی دهه گذشته، ترکیب تحصیلی جمعیت بیکار تغییرات قابل توجهی داشته؛ به طوری که درصد جمعیت بیکار دارای تحصیلات دانشگاهی از ۲۰ درصد در سال ۸۴ به نزدیک ۴۰ درصد در سال ۹۳ رسیده است. پیش از این مرکز پژوهشهای مجلس پیش بینی کرده بود که به زودی نیمی از بیکاران را افراد دارای تحصیلات عالی تشکیل میدهند.
*جزئیات کشف ۵ میلیون دلار ارز قاچاق
در حوزه اقتصاد ایران اعلام جزئیات کشف ۵ میلیون دلار ارز قاچاق از اخبار مهم هفته بود در این راستا قاسم خورشیدی، دیرکل دفتر مبارزه با قاچاق کالای هدف ستاد مبارزه با قاچاق از کشف ۵ میلیون دلار انواع ارز قاچاق در سال جاری خبر داد و گفت: متهمان این پرونده ها به تجارت غیررسمی ۳ میلیارد دلار اعتراف کردند.
وی ادامه داد: بخش اعظمی از کشفیات سال جاری در حوزه قاچاق، معطوف به کشفیات ارز است و مقابله با مجموعه کشفیات ارز به شکل جدی از سوی وزارت اطلاعات ادامه یافته و در سال جاری البته نسبت به سنوات گذشته، تشدید شده است.
مدیرکل دفتر مبارزه با قاچاق کالای هدف ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: در نه ماهه ابتدای سال جاری با تشدید نظارت بر حوزه ارز، مجموعه کشفیاتی که به صورت اسکناس(فیزیک) ارز صورت گرفته، بالغ بر ۵ میلیون دلار است که البته انواع ارزها را شامل می شود و معادل دلاری آن، به رقم مذکور می رسد؛ بر همین اساس در سه ماهه پایانی سال نیز، رقم کشفیات جدید، به آن اضافه خواهد شد.
حداقل سرمایه مورد نیاز تاسیس بیمه ها
در حوزه بانک، بیمه و بورس هم مهمترین خبر این بود که بر اساس تصمیم جدید دولت، حداقل سرمایه مورد نیاز برای تاسیس موسسه بیمه مستقیم ۱۰۰۰ میلیارد ریال و برای بیمه اتکایی ۲۵۰۰ میلیارد ریال شد که باید تا پایان سال ۹۶ تامین شود.
به گزارش خبرنگار مهر، دولت به تازگی در مصوبه ای حداقل سرمایه مورد نیاز برای تاسیس موسسات بیمه مستقیم و اتکایی را اعلام کرده است. بر این اساس حداقل سرمایه مورد نیاز برای تاسیس موسسه بیمه مستقیم مبلغ هزار میلیارد ریال و حداقل سرمایه برای تاسیس و شروع به فعالیت موسسات بیمه اتکایی ۲۵۰۰ میلیارد ریال است. بر این اساس، موسسات بیمه ای که قبلا تاسیس شده اند و سرمایه آنها کمتر از ارقام این تصویب نامه است هم موظفند تا پایان سال ۹۶ سرمایه خودر ا با این مصوبه، منطبق کنند.