به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام شهاب الدین حسینی پیش از ظهر پنجشنبه در نخستین نشست تخصصی عرفان اسلامی که با هدف طرح عرفان ناب اسلامی در مقابل انحرافات و عرفان های کاذب، در اداره کل تبلیغات اسلامی آذربایجان شرقی برگزار شد، اظهار داشت: چیزی که تا قرن هشتم، مطرح بود، این بود که عرفان و تصوف به یک معنا به کار برده می شد ولی بعد از آن معلوم شد که چه تفاوت های عمیقی بین این دو مکتب وجود دارد.
وی اضافه کرد: در مباحث عرفانی، عارفان از طریق تحصیل علم و مباحث فقهی اسلامی تحت تاثیر برخی اساتید و با توجه به اصول اسلام، در راه شناخت خدا و توجه به او قدم می گذارند.
حسینی با اشاره به وجود ابعاد عرفانی در اشعار حافظ و مولانا تصریح کرد: عارف یعنی انسانی که از روی مهر و محبت خداوند را بندگی می کند و ما نمودهایی از این بحث و این بندگی را در اشعار حافظ و مولانا می توانیم ببینیم.
وی تاکید داشت: در این میان برخی ها تلاش می کنند، عرفان را بدنام کنند. عرفان نوظهور و تصوف نمونه هایی از این بدنامی ها هستند که در مکتب های خود اهل بیت و فقه را کنار می گذارند.
مدیر کل تبلیغات اسلامی آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه ۸۴ فرقه اکنون در ایران در حوزه تصوف فعالیت می کنند خاطرنشان کرد: تعدد این فرقه ها در کشور اسلامی مثل ایران، خبر از بی ثباتی آن ها دارد و وقتی هزار معنی برای تصوف توسط نظریه پردازان این حوزه ارائه شده، یعنی اتفاق نظری در این باره وجود ندارد.
وی درباره مکتب تصوف اظهار داشت: اهالی این مکتب که دچار افراط و تفریط شده اند، برای خود دکان داری می کنند. تفاوت اصلی و مشخصه اصلی این فرقه ها با عرفان، مخالفت آن ها با علمای دینی و احکام ناب اسلام محمدی است.
حسینی ضمن اشاره به اهمیت شناساندن اهمیت عرفان و تصوف در جهان اسلام اعلام کرد: اگر نتوانیم عرفان ناب را عرضه کنیم، پدیده هایی مثل تصوف و عرفان نوظهور به وجود خواهد آمد.
عشق ورزی به خالق اساسی ترین بعد دنیاست
حجت الاسلام فروغی از اساتید حوزه های علمیه نیز در این نشست تخصصی درباره برپایی چنین جلساتی گفت: اگر افراد در جامعه درباره حوزه عرفان اندکی اطلاعات داشته باشند، می تواند هم برای خودشناسی آنان و هم خداشناسی، بسیار موثر واقع شود.
وی افزود: همانطور که پیامبر اکرم اسلام تاکید داشته است؛ آدم هرگاه خودش را را از یاد ببرد دچار آفتی خطرناک می شود و این جلسات آشنایی با عرفان از این جنبه تاثیرگذار است.
این استاد حوزه های علمیه درباره اصل عرفان خاطرنشان کرد: وقتی جلوی یک سگ، غذایی می اندازیم، آن را بو می کند و سپس می خورد. پس چرا انسان نباید قدرت شامه عقلی خود را درباره پدیده هایی که با آن رو به رو می شود، به کار نگیرد.
وی افزود: این حس بویایی باید در جامعه وجود داشته باشد. وقتی عارفانی چون حافظ همواره بوی وجود بهار خداوندی را در همه موقع از سال حس می کردند و ما نمی توانیم حس کنیم، یعنی آنان این حس بویایی را در خود تقویت کرده بودند.
حجت الاسلام فروغی با بیان ویژگی های یک عارف واقعی ادامه داد: عارف کسی است که این حس بویایی را در خود دارد و بعد از خدا از این هستی، هیچ چیز نمی خواهد. عارف می کوشد اساس عالم هستی را درک و تبیین کند.
وی در ادامه خاطرنشان شد: اساسی ترین بعد این دنیا مهر و محبت و عشق ورزی به خالق است و بسیاری از عارفان به جایگاه دل در نظام هستی تاکید داشته اند .
استاد حوزه های علمیه تصریح کرد: درقیامت برای دو دسته از افراد ترازو به کار گرفته نخواهد شد. یکی آنان که کافر بودند و هیچ چیز مثبتی در چنته ندارند، و دیگری عارفان عاشقی هستند که جز خدا در زندگی خود ندیده اند. دسته دوم بدون هیچ ارزیابی و پرسشی از قبر به بهشت راه خواهند یافت.