خبرگزاری مهر – گروه استانها: هژیرفتحی: «پس از باران» خیلی اتفاق ها برای فارس رقم خورد، ۱۶ شهر استان را درگیر خودش کرد و خسارت های مختلفی برای استان تشنه و کم آب در پی داشت.
روزی که پیش بینی شد سیل بزرگی در راه است، مدیریت بحران استان دست به کار بزرگی زد و در شیراز و چندین شهری که احتمال می داد که سیل جاری شود مدارس را تعطیل کرد.
تعطیلی قبل از وقوع سیل خیلی برای همگان پذیرفته نبود ولی به غیر از شیراز، سیلی که در سایر شهرها رقم خورد دلیل این اقدام زودهنگام و پیشگیرانه خیلی زود توجیه پذیر شد.
مدارس تعطیل شدند و زمانی که بارندگی آغاز شد عملا سیل کسی را تهدید جانی نکرد تا اولین اقدام پیشگیرانه مدیریت بحران که در مقام عمل بحران را پیش بینی کرده بود موثر واقع شود.
یکی دو روز از سیل گذشت اما خسارتی نه از نظر جانی و نظر مادی استان را درگیر نکرد اما تداوم آن بالاخره کار خودش را کرد و در شهرهای مختلف نظیر داراب، جهرم و... تاسیسات زیربنایی و زیرساختی دچار مشکل شدند مانند پل جاده جهرم که دچار آسیب جدی شد و عملا تردد به جهرم را از مسیرهای دیگر امکان پذیر کرد.
سیل کم کم وارد خانه های روستاییان در جهرم و تعدادی دیگر از شهرهای استان هم شد و در این برهه مدیریت بحران تصمیم گرفت تعدادی از روستاییان در جهرم را منتقل کند تا خطری متوجه جان آنها نباشد.
همانطور که سیل پیش می رفت و باران قطع نمی شد تاسیسات استان نیز درگیر سیل می شد و صدمات به جاده ها، خطوط انقال آب و.. نیز به مجموعه خسارات باران اضافه شد.
۵۷۷ میلیارد تومان خسارت به تاسیسات زیربنایی و اماکن شهری
مدیرکل بحران استانداری فارس در رابطه با سیل اخیر استان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در آن برهه زمانی سیل خسارت ۵۷۷ میلیارد تومانی به تآسیسات زیربنایی و اماکن شهری و روستایی فارس وارد کرد.
حسن فیاض پور در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: گزارش مکتوب خسارت های وارد شده به تاسیسات زیربنایی، بخش کشاورزی و اماکن مسکونی تهیه و به وزارت کشور وسازمان مدیریت بحران ارائه شده است.
گزارش مکتوب خسارت های وارد شده به تاسیسات زیربنایی، بخش کشاورزی و اماکن مسکونی تهیه و به وزارت کشور وسازمان مدیریت بحران ارائه شده است وی افزود: انتطارداریم انشاالله در دولت به منظور بازسازی تاسیسات زیربنایی خسارت دیده اعتبار لازم ازمحل اعتبارات ماده ۱۰ و ۱۲ وهمینطور تسهیلات لازم برای بازسازی اماکن مسکونی شهری وروستایی آسیب دیده تصویب ومنابع مالی لازم اختصاص داده شود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری فارس همچنین میزان خسارت وارده به محصولات کشاورزی اعم از زراعی، باغی، دام و طیور و شیلات استان فارس را بالغ بر ۱۴۶ میلیارد تومان اعلام و عنوان کرد که طبق قوانین وضوابط موجود جبران خسارات بخش کشاورزی فقط از طریق صندوق بیمه محصولات کشاورزی امکان پذیر است.
فیاض پور افزود: دولت هم کمک قابل توجهی در قانون بودجه سال جاری به این صندوق کرده اما در عین حال با توجه به گستردگی خسارات ناشی از سیل واضافه شدن به مشکلات خشکسالی برای کشاورزان از دولت درخواست تصویب واختصاص تسهیلات ارزان قیمت برای کمک به کشاورزان آسیب دیده را داریم.
فیاض پور با اشاره به میزان خسارت های وارد شده به تاسیسات زیربنایی و اماکن مسکونی استان فارس به تشریح میزان خسارت در هر یک بخش ها پرداخت و عنوان کرد: در پی بارش های سنگینی که در روزهای اخیر فارس و نقاط مختلف استان را تحت تاثیر قرار داد، شاهد خسارت ۳۳۸ میلیارد تومانی به امکان مسکونی، شهری، روستایی، اسباب و اثاثیه منزل و وسایل نقلیه بودیم.
وی یادآور شد: همچنن در این مدت تاسیسات زیربنایی استان فارس در حوزه های راه، آب، برق، گاز و ساختمان های دولتی با خسارتی بالغ بر ۲۳۹ میلیارد تومان رو به رو شد.
۲۶۳ میلی متر بارندگی در جریان سیل اخیر فارس
مدیر کل هواشناسی فارس هم به میزان بارندگی استان در همان چند روز اشاره کرد و به خبرنگار مهر گفت: بارندگی نسبت به میانگین بلند مدت در ۱۶ شهر فارس ۳۴ درصد افزایش را نشان می دهد که شامل شهرهای جنوبی می شود اما شهرهای شمالی بارندگی کمتری داشتند.
عبدالکریم جامعی افزود: تا روز گذشته(یکشنبه) ۲۷۱ میلی متر بارندگی در سال زراعی داشتیم که سهم ۵ روزه سیل ۲۶۳.۷ میلی متر بوده است.
وی گفت: قیروکارزین بیشترین میزان بارندگی را داشته با ۵۱۲ میلی متر و پس از آن داراب با ۴۵۷ میلی متر و جهرم با ۴۵۴ میلی متر رتبه های بعدی را تشکیل می دهد.
وی در عین حال این نکته را نیز اشاره کرد که درست است که این بارشها در یک برهه خوب بوده اما چون از قبل استان فارس دچار کمبود بارش بوده تاثیر خیلی زیادی در وضعیت مشکلات کم آبی فارس ندارد.
این مسئول ادامه داد: مثلا عمق چاهی که قبل ۵۰۰ متر بوده الان به ۴۵۰ متر رسیده که وضعیت خوبی نیست اما در آن جاهایی که سد وجود داشت یا طرح های ذخیره آب تعریف شده بود باعث شد که ضعیت منابع آبی آنها تا حدی بهبود یابد و برای چند ماه آینده مشکلی برای تامین آب نداشته باشیم.
بیم و امید سیل برای تالاب ها
پس از باران همه رویدادها بد نبود، این سیلاب ها باعث شد در برخی از شهرها دریاچه های استان هم کمی آبگیری شوند مثل بختگان که سالها در عطش و بی آبی سر می کرد.
در این رابطه مدیر کل محیط زیست فارس هم به خبرنگار مهر گفت: بارندگی در شمال استان فارس خوب نبود و بیشتر تمرکز بارندگی در جنوب قرار داشت.
حمزه ولوی در این رابطه گفت: یکی از دریاچه های لارستان وضعیت خوبی پیدا کرد و در عین حال دریاچه مهارلو حدود ۷۰ درصد آبگیری شد.
وی گفت: دریاچه طشک نیز ۵۰ الی ۶۰ درصد و بختگان هم حدود ۳۰ درصد آبگیری شده البته بختگان ممکن است سطح آبی که در آن قرار دارد حدود ۷۰ درصد باشد اما از نظر حجمی شاید ۳۰ درصد را پر کرده باشد.
مدیر کل محیط زیست استان به این موضوع هم اشاره کرد که متاسفانه کافتر و پریشان سهمی از این بارندگی ها نداشتند و کماکان وضعیت این دو دریاچه نامساعد است.
ولوی در عین حال گفت: البته سطح دریاچه پریشان با این بارندگی ها آماده است و با بارندگی های بعدی ممکن است کمی آبگیری شود اما دریاچه کافتر نیاز به برف سنگین و بارشهای پیاپی دارد تا بتوان به آبگیری آن امیدوار شد.
مدیر کل محیط زیست فارس در ادامه به آینده آبگیری این دریاچه ها هم اشاره کرد که نمی توان چندان به آبگیری آنها دل بست و توضیح داد: در تابستان به علت گرمای بالا و تبخیر زیاد بسیاری از دریاچه هایی که اکنون آبگیری شده خشک می شوند یا بخش اعظمی از آب خودشان را از دست می دهند و نمی توان انتظار داشت تا بارندگی پاییز بعدی اینها همچنان پر آب باشند.
قبرستان تاریخی سر از خاک بیرون آورد
پیامد دیگر سیل در جنوب فارس ، کمی بهتر بود، هرچند که در خیلی از شهرها خرابی به بار آورد اما آب شستگی که سیل در جویم ایجاد کرده بود باعث شد چندین کتیبه و سنگ قبر تاریخی سر از خاک بیرون بایاورند.
در این خصوص مدیر پایگاه میراث فرهنگی لار به خبرنگار مهر گفته بود که طی چند روز اخیر یکسری کتیبه بر اثر سیل از زیر زمین نمایان شد که بخشی از آنها، سنگ قبرهایی متعلق به دوران اسلامی بوده اند.
خشایار شیبانی افزود: به محض اطلاع از این رویداد، پایگاه حفاظت به همراه پاسگاه انتظامی به منطقه مراجعه و کتیبه ها و سنگ قبرها را به پاسگاه منتقل کردند.
وی با اشاره به اینکه به نظر می رسد محلی که کتیبه ها در آن کشف شده قبرستان تاریخی بوده باشد، افزود: ماموران یگان حفاظت میراث در منطقه حاضر شده و از محوطه مراقبت می کنند تا کارشناسان برای بررسی های بیشتر به جویم اعزام شوند.
سیل تمام شد، با تمام خوبی ها و بدی هایش، با تمام پیامدهای ریز و درشت و شایعات و حقایقش، اینکه در فارس کسی به خاطر سیل کشته نشد دستاورد بزرگی است که نمی شود از آن چشم پوشی کرد، اینکه قبل از حتی وقوع بارندگی مدیریت بحران آماده و دست به کار شد حقیقتی غیر قابل انکار است.
در عین حال امید می رود که برای سال های آینده خسارات مادی سیل نیز به حداقل برسد تا هیچ استان فارسی مجبور به ترک خانه و کاشانه خود نباشد.
پس از باران در فارس هم امید بود هم بیم...