خبرگزاری مهر - گروه استانها: استان چهارمحال و بختیاری با توجه به شرایط توپوگرافی خاص وکوهستانی بودن و بارش های قابل توجه برف و باران دارای اقلیم های مختلف است و وجود جنگل، رودخانه های بی شمار، تالاب، منطقه حفاظت شده و... از ظرفیت های این منطقه به شمار می رود.
به خاطر وجود این شرایط و ظرفیت های خاص حفظ محیط زیست در این منطقه باید با حساسیت های بیشتری نسبت به دیگر مناطق کشور مورد توجه قرار بگیرد.
فعالیت های اقتصادی باید در این استان به خاطر این شرایط و ظرفیت های مختلف برای جلوگیری از تخریب با حساسیت های بیشتر و رعایت ملاحظات زیست محیطی اجرا شوند.
احداث معادن و بهره برداری از آنها، از جمله فعالیت های اقتصادی به شمار می رود که می تواند در توسعه و ایجاد اشتغال در هر منطقه نقش مهمی داشته باشد. استان چهارمحال و بختیاری یکی از استانهای کوهستانی کشور به شمار میرود که دارای معادن با ارزشی است. بیشتر معادن این استان در مسیر تولید شن و ماسه، سنگ نما، سنگ گچ، سیلیس و مواد اولیه سیمان و خاک نسوز فعالیت دارند.
واگذاری بخشی از معادن در این استان در گذشته بدون در نظر گرفتن ملاحظات زیست محیطی موجب ایجاد خسارت های در بخش محیط زیست و منابع طبیعی شده است. بخشی از معدن های استان نیز از جمله معادن سنگ موجب مخدوش شدن چهره طبیعت شده اند.
نایب رئیس انجمن زیست محیطی تسنیم چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با خبرنگار مهر در این خصوص اظهار داشت: معادن از پتانسیل های اقتصادی هستند و به عنوان یکی از تولید کنندگان درآمد ناخالص کشور به شمار می روند.
هومان خاکپور تاکید کرد: اگر در بهره برداری از معادن ملاحظات زیست محیطی رعایت نشود، می توانند به عنوان یکی از مولفه های تخریب کننده در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی خودشان را نشان دهند.
این کارشناس منابع طبیعی عنوان کرد: بسیاری از معادن کشور با وجود درآمدهای اقتصادی، اما رعایت نشدن ملاحظات زیست محیطی از طرفی و همچین عملی و رعایت نشدن شرایط اعلام شدن بر روی کاغذ در زمان واگذاری موجب ایجاد خسارت هایی در بخش محیط زیست و منابع طبیعی شده است.
وی با اشاره به فعالیت معادن مختلف از جمله معادن سنگ در استان چهارمحال و بختیاری، عنوان کرد: بسیاری از این معادن در سطح استان موجب ایجاد خسارت هایی در بخش محیط زیست استان شده اند.
رعایت نشدن محدود فعالیت بخشی از این معادن موجب شده است که بخشی از جنگل های استان از بین رفته و پوش جنگلی تخریب شودوی گفت: در استان چهارمحال و بختیاری بخشی از معادن مناطق جنگلی در گذشته واگذار شده اند که این معادن خسارت هایی ایجاد کرده اند.
این محقق و پژوهشگر ادامه داد: رعایت نشدن محدوده فعالیت این معادن موجب شده بخشی از جنگل های استان از بین رفته و پوشش جنگلی تخریب شود.
وی عنوان کرد: این گونه معادن جدا از اینکه تخریب پوشش جنگلی را سبب شده اند به علت ایجاد تاسیسات و فعالیت های شبانه روزی موجب آلودگی هوا شده اند.
وی تصریح کرد: این گونه معادن با ایجاد گردو غبار در مسیر آلودگی هوا می توانند به عنوان عامل تشدید کنندگی آلودگی هوایی ورود ذرات معلق به سطح استان خودشان را نشان دهند.
وی با اشاره به اینکه نوع بهره برداری بخشی از معادن استان می توانند خسارت های دیگری در بخش خاک استان ایجاد کند، عنوان کرد: به علت رعایت نشدن اصول حفاظت از خاک ها در اطراف معادن شاهد این هستیم که خاک ها در هنگام بارندگی حرکت می کنند و در پایین دست از جمله پشت سدها به شکل رسوب خودشان را نشان داده و نرخ رسوب گذاری افزایش می یابد.
این دانش آموخته رشته منابع طبیعی دانشگاه تهران ادامه داد: مخدوش کردن چهره طبیعت از دیگر خسارت های معادن استان چهارمحال و بختیاری است که به وضوح در بسیار از نقاط استان مشاهده می شود.
وی گفت: بسیاری از معادن استان چهارمحال و بختیاری به ویژه معادن سنگ در مسیر ورود مسافران و گردشگران فعالیت می کنند که این فعالیت آنها موجب شده است که بخشی از طبیعت که بیشتر کوه ها هستند از لحاظ زیبا شناختی دچار خسارت شوند و به گونه ای دچار آلودگی دیداری شوند.
هومان خاکپور بیان داشت: این استان به لحاظ ظرفیت ها و جاذبه ها گردشگری متنوع می تواند به یکی از قطب های گردشگری کشور تبدیل شود و بسیاری از معادن در این استان به علت جانمایی نامناسب موجب آلودگی دیداری شده اند.
وی گفت: در بسیاری از مسیرهای این استان از جمله مسیر ارتباطی بروجن - لردگان، خانمیرزا- مالخلیفه، جاده ناغان و... و. این آلودگی های دیداری به وضوح دیده می شوند.
وی با اشاره به اینکه تعدادی از معادن استان در اطراف مناطق حفاظت شده قرار دارند، ادامه داد: فعالیت های این معادن می تواند خسارت های بالایی در حوزه حیات وحش استان ایجاد کند.
این فعال محیط زیست و منابع طبیعی با بیان اینکه مناطق حفاظت شده استان دارای گونه های جانوری و گیاهای ارزشمند هستند، تاکید کرد: حضور این معادن اطراف مناطق حفاظت شده و انجام فعالیت های از جمله انفجار، تردد کامیون ها و... می تواند خسارت هایی در این بخش از جمله اختلال در زندگی حیات وحش ایجاد کند.
وی ادامه داد: در گذشته اجازه بهره برداری ازشن و ماسه در بستر رودخانه های استان داده شده است که این امر موجب شده بستر رودخانه ها که جزو اموال عمومی هستند دچار خسارت شوند و این امر موجب افزایش نرخ رسوب گذاری و کاهش عمر سدها در پایین شده و در خطر افتادن زندگی آبزیان رودخانه را در پی داشته است.
۱۸۶ معدن در چهارمحال و بختیاری وجود دارد
مدیر کل صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: در حال حاضر ۱۸۶ معدن با سرمایه گذاری یک هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال در استان چهارمحال و بختیاری وجود دارد.
نعیم امامی عنوان کرد: این معادن برای یک هزار و ۸۵۰ نفر اشتغال ایجاد کرده اند.
وی تاکید کرد: سنگ لاشه، سنگ گچ، سنگ های تزئینی و نما، خاک نسوز و مواد اولیه سیمان بیشترین مواد معدنی استخراج شده از معادن استان چهارمحال و بختیاری است.
وی گفت: واگذاری معادن سنگ در گذشته بدون توجه به نیاز ها و شرایط موجب شده چهره طبیعت در بسیاری نقاط استان آسیب ببیند که این امر در بسیاری از جاده های استان قابل مشاهده است.
وی گفت: در حال حاضر برای شناسایی معدن از مطالعات علمی و اکتشاف ماهواره ای بهره گیری می شود.