اردبیل – جشنواره زمستانی سرعین که با هدف معرفی ظرفیت های زمستانی منطقه و خروج از گردشگری فصلی برگزار می‌شود، به رغم دارا بودن نقاط قوت تاکنون نتوانسته چرخه توسعه گردشگری را کامل کند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- ونوس بهنود: چهار سال قبل ندای برگزاری جشنواره زمستانی در وضعیتی مطرح شد که کارشناسان از تعطیلی سرعین در نیمی از سال ابراز نگرانی و گله‌مندی کردند. بیشترین گله‌مندی‌ها از سوی مراکز اقامتی به گوش می‌رسید که معتقد  بودند با چنین وضعیتی به جای سودآفرینی زیان ده شده‌اند.

از سویی هر چند گردشگری به ظاهر برای فصول گرم تعریف می‌شود اما برای استان اردبیل که نیمی از سال سوز و سرما را تجربه می‌کند و در فصل بهار نیز همچنان سردی مقطعی هوا مشاهده می‌شود، گردشگری منحصر به سه ماه تابستان می‌شد.

در چنین شرایطی تعریف جشنواره زمستانی با هدف معرفی استعدادهای بالقوه گردشگری زمستانی شهر سرعین آغاز شد و در ادامه به شهرهای دیگر استان نیز کشیده شد.

این جشنواره به تلاش مدیران به چهارمین سال تولد خود رسید و با این وجود هدف اصلی جشنواره در حاشیه ایستاد و  به مدت چهار سال است که شاهد و ناظر برنامه‌های جنگ شادی شده است.

نشاط‌آفرینی هدف اولیه جشنواره زمستانی

 جشنواره‌های زمستانی همه ساله حتی در سردترین آب و هوا با استقبال همراه بوده است.

به گفته فرماندار و شهردار سرعین جشنواره زمستانی از سوی گردشگران و مسافران استقبال می‌شود و در مدت‌زمان برگزاری آن شهر سرعین رونق می‌گیرد.

رضا زنده‌دل به خبرنگار مهر گفت: این جشنواره توانسته به اهداف خود در نشاط‌آفرینی اجتماعی موفق عمل کند و حتی خود شهروندان سرعینی نیز از آن استقبال می‌کنند.

به واقع اظهارات شهردار سرعین مورد تائید است. به دلیل نبود زمینه‌های تفریح و سرگرمی حتی در شهر توریستی سرعین، جشنواره‌های زمستانی فرصت شادی و تفریح را هم برای گردشگران و هم مسافران فراهم می‌سازد.

یکی از گردشگران در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: ما وارد شهر سرعین که شدیم سکوت بود و در روز جمعه جمعیت زیادی هم در معابر تردد نداشت؛ در واقع شهر نیمه‌خالی بود.

نادر رحیمی افزود: با این وجود وقتی از دور صدای مجری جشنواره را شنیدیم مدتی از این برنامه استفاده کردیم و خاطره خوبی از سفر به سرعین داشتیم.

نه تنها جشنواره زمستانی سرعین، بلکه جشنواره آدم‌برفی در اردبیل و جشنواره‌های زمستانی شهرهای مشگین شهر و خلخال نیز توانسته در نشاط‌آفرینی مؤثر عمل کند.

هر چند کم و کیف برگزاری این جشنواره‌ها در برخی مواقع نتوانسته مورد قبول واقع شود اما در مجموع هدف اولیه جشنواره‌های زمستانی که ایجاد نشاط و شور اجتماعی است، محقق شده است.

شهرداری سرعین یا اردبیل می‌توانند جشنواره در ابعاد کوچک‌تر را در طول زمستان برگزار کنندامروز درخواست گردشگران و مسافران برگزاری جشنواره‌ها در طول زمستان است.

یکی از گردشگران در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: شهرداری سرعین یا اردبیل می‌توانند جشنواره در ابعاد کوچک‌تر را در طول زمستان برگزار کنند.

علیرضا دوست خواه تأکید کرد: در تمامی جمعه‌های فصل زمستان شهرداری‌ها می‌توانند جشنواره داشته باشند و برنامه‌های جذاب برای جلب گردشگران نیز تدارک ببینند.

یکی از شهروندان اردبیلی نیز با اشاره به جشنواره آدم‌برفی اردبیل تصریح کرد: شهرداری این جشنواره را فقط یک بار در زمستان اجرا می‌کند، در حالی که برگزاری آن در چند نوبت هم استقبال می‌شود.

فرناز سلطان‌پور تصریح کرد: اغلب شهروندانی که به جشنواره می‌آیند بی‌توجه به جوایز هستند و به دنبال تفریح و سرگرمی هستند.

وی افزود: متأسفانه زمینه‌های تفریح به خصوص برای خانم‌ها در اردبیل اندک است و برنامه‌های این چنینی از سوی دختران حتی بیشتر از پسران استقبال می‌شود.

هزینه‌هایی که نمادین صرف می‌شود

این اظهارات از سوی کارشناسان نیز مورد تأکید است. به دلیل کمبود زمینه‌های تفریح و سرگرمی توصیه می‌شود جشنواره‌های زمستانی حداقل در جمعه‌های هر ماه برگزار شود.

طرح این موضوع با یکی از مسئولان شهر سرعین با این اظهارات همراه شد که شهرداری‌ها به لحاظ مالی قدرت برگزاری چنین برنامه‌ای را ندارند.

این در حالی است که در جشنواره‌های زمستانی دعوت از هنرمندان و بازیگران و قرعه‌کشی خودرو با صرف هزینه‌های قابل توجه همراه شده و اغلب می‌توان این هزینه‌ها را به شکل دیگری در طول زمستان سرشکن کرد.

از سویی نقش سازمان‌های مردم‌نهاد در برگزاری جشنواره‌های زمستانی کم‌رنگ است. بطوریکه اگر طرح و برنامه‌ای نیز از سوی سازمان‌ها پیشنهادشده، عملاً حضور خود سازمان‌ها و دعوت آن ها از مردم برای برگزاری جشنواره‌ها به ندرت مشاهده می‌شود.

این در حالی است که حضور فعال و مؤثر سازمان‌های مردم‌نهاد علاوه بر ارتقا مشارکت مردم در جشنواره‌ها می‌تواند در مدیریت بهینه هزینه‌ها با جلب مشارکت آحاد مختلف جامعه نیز مؤثر باشد.

استعداد بالقوه گردشگری زمستانی در حاشیه

جشنواره‌های زمستانی همچنان که از نام آن پیدا است برای استان‌های سردسیری همچون اردبیل ضرورت ویژه دارند. در واقع بیش از آنکه در قالب جشن- واره خلاصه شوند، این قابلیت را دارند که گردشگری راکد در زمستان مناطق سردسیری را احیا کنند.

این جشنواره‌ها در واقع به دنبال ایجاد جذابیت گردشگری در فصول سرد سال هستند و این پیام را به گردشگر گریخته از سرما انتشار می‌دهند که حتی در فصول سرد سال زمینه‌های گشت‌وگذار و تفریح در این مناطق وجود دارد.

با وجود اینکه جشنواره زمستانی سرعین به سال چهارم برگزاری خود رسید اما در تحقق این آرمان به نظر می‌رسد اقدامات چندانی صورت نگرفته است.

بطوریکه شهردار سرعین در پاسخ به سؤال خبرنگار مهر مبنی بر تمایز جشنواره در دور چهارم با دور سوم به نکته خاصی اشاره نکرد.

زنده‌دل تصریح کرد: همین که مغازه‌ها در نیمه دوم سال تعطیل نیست خود یکی از امتیازات برگزاری جشنواره است.

وی افزود: از سویی وجود پیست اسکی و آب‌های گرم معدنی در کنار یکدیگر ظرفیت کم‌نظیر گردشگری زمستانی سرعین است.

هر چند لذت اسکی در زمستان و سپس استفاده از آب‌های گرم معدنی بر کسی پوشیده نیست، اما به واقع هر دو ظرفیت در طول تابستان نیز آماده استفاده گردشگران است.

در سال‌های گذشته کارشناسان به ضرورت توسعه ورزش‌های زمستانی و بازی‌های زمستانی تأکید کرده‌اند.

معرفی زمینه‌های سرمایه‌گذاری گردشگری زمستانی سرعین، معرفی روستاهای هدف گردشگری، معرفی استعدادهای بالقوه که می‌تواند به همت مردم و مسئولان بالفعل شود و طرح واقعیت‌های گردشگری شهر سرعین در زمستان و تلاش برای حل‌وفصل آن از جمله موضوعاتی است که در جشنواره زمستانی در حاشیه مانده است.

بطوریکه با وجود دعوت از بازیگران ملی، صداوسیمای ملی و حضور چهره‌های فرهنگی کشوری، حتی مراسم افتتاحیه و اختتامیه این جشنواره‌ها نیز با حضور حداقلی مسئولان استانی و حتی در غیاب متولیان گردشگری همراه می‌شود و مردم بیش از مسئولان علاقه‌مند جشنواره‌های زمستانی هستند.

در طول سخنرانی‌های مسئولان محلی نیز بسنده کردن به کلی‌گویی از زیبایی‌های طبیعت و آب‌های گرم معدنی موجب می‌شود عملاً مخاطبان جشنواره از جذابیت‌های زمستانی مطلع نشوند. معضلی که در جشنواره‌های دیگر شهرستان‌ها نیز دیده می‌شود.

جشنواره زمستانی فرصت طرح جهانی ظرفیت‌ها

تریبون جشنواره زمستانی در میانه گردشگری تابستانی و بهاری برپا می‌شود. این جشنواره که می‌تواند برنامه‌ها و ظرفیت‌های هر دو سمت خود را با مخاطبان مطرح کند، از سویی فرصت معرفی پتانسیل‌ها در سطح ملی و جهانی است.

متولیان جشنواره می‌توانند از تمامی ظرفیت‌های موجود برای انتقال پیام خود بهره گیرند. هر تریبونی، هر مهمان مدعویی و هر صحنه‌آرایی می‌تواند خود انعکاس پیام جشنواره باشدمی‌توان گفت تمامی زمان جشنواره‌های زمستانی به نمایش، موسیقی، اهدای جوایز و قرعه‌کشی و برنامه‌هایی از این دست خلاصه می‌شود.

تاکنون در جشنواره‌های زمستانی از سرمایه‌گذاران موفق، کارشناسان گردشگری، چهره‌های معتمد مردمی که می‌توانند ضرورت‌های توسعه گردشگری را تشریح کنند دعوت نشده است.

برگزاری جشنواره زمستانی در محیط روباز بدون صحنه‌آرایی که گویای پتانسیل‌های گردشگری است، انجام می‌شود. خبری از غرفه‌های صنایع‌دستی نیست و برنامه‌های جنگ شادی نیز تکرار سال‌های قبل است. بطوریکه مهمانان روی سن از حضور مجدد و یا بار سوم خود در جشنواره می‌گویند.

این در حالی است که متولیان جشنواره می‌توانند از تمامی ظرفیت‌های موجود برای انتقال پیام خود بهره گیرند. هر تریبونی، هر مهمان مدعویی و هر صحنه‌آرایی می‌تواند خود انعکاس پیام جشنواره باشد.

جشنواره‌های زمستانی در اردبیل بیش از آنکه توانسته باشد در جذب سرمایه‌گذاران، انعکاس استعدادهای گردشگری در سطح ملی و جهانی و در افزایش شمار گردشگر موفق عمل کند، در ایجاد شور و نشاط موفقیت حاصل کرده است. موضوعی که نشان می‌دهد چرخه فعالیت جشنواره‌ها هنوز تکمیل نیست و لازم است برای زمستان سال آینده برنامه‌های متمایزی تدارک دیده شود.