خبرگزاری مهر – گروه استان ها – آیتک اسماعیل زاده: هرساله شاهد قربانی شدن کودکان و نوجوانانی هستیم که بدون اطلاع از عواقب و صدمات جبران ناپذیر با استفاده از مواد محترقه، سلامتی خود را به خطر انداخته و یا برای همیشه از دست می دهند.
چهارشنبه سوری یکی از جشن های ایرانی است که در شب آخر سال(سه شنبه شب) از دیرباز در ایران برپا می شود به عنوان یک جشن آتش در ایران باستان شناخته شده که مردم خواهان آن هستند تا آتش تمام رنگ پریدگی و زردی بیماری و مشکلاتشان را بگیرد که اولین جشن از مجموعه جشن ها و مناسبت های نوروزی است این روز وابسته به دین و قومیت افراد نیست و در میان بیشتر ایرانی ها رواج دارد.
متاسفانه در سال های اخیر چهارشنبه سوری با حرکت به سوی خشنونت تحریف شده است و سنت دیرین به سنت نوین و خطرساز سرچشمه گرفته و جایگزین آیین های کهن شده است و چنین جشن باستانی با تلخی آتش سوزی و قطع عضو یا مرگ به عزا در می آید.
امروزه برگزاری چهارشنبه سوری با آلودگی های صوتی، آسیب به نخاله ها و دیوار ها همراه شده و فضایی خشونت آمیز و ترس شهروندان از رفت آمد را ایجاد کرده است.
جوانانی که این روزها به مدد پول توجیبی های آن چنانی با خیال راحت و دور از چشم والدین بسته های مواد محترقه را می خرند و سلامتی خود را فدای یک لحظه شادی می کنند.
آماده باش ۲۰ ایستگاه آتش نشانی در میادین پرتردد شهر
ستاری معاون عملیاتی آتش نشانی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به استقرار ۲۰ ایستگاه آتش نشانی برای شب چهارشنبه سوریو ایام عید، اظهار کرد: برای چهارشنبه آخر سال بیش از ۳۵۰ آتش نشان در میادین پرتردد شهر از ۱۵ اسفند تا یک فروردین ماه آماده باش هستند.
وی افزود: تیم های آتش نشان مجهز به خاموش کننده به صورت پیاده برای امداد رسانی در حوادث احتمالی به شهروندان در نقاط مختلف شهر تبریز مستقر می شوند و علاوه برآن برای کاهش زمان رسیدن به کوچه ها گشت های موتوری بکارگیری شدند.
معاون عملیاتی آتش نشانی افزود: گشت های موتوری دوچرخ و چهار چرخ در بازار تبریز مستقر می شوند چراکه بیشترین حوادث مربوط به این مناطق است.
وی خاطرنشان کرد: نیروهای عملیاتی مستقر در سطح شهر با مراجعه به جایگاه های سوخت، اماکن تجاری و ساختمان های مهم، توصیه های ایمنی لازم را به کارکنان و مسئولان مراکز مختلف ارائه می دهند تا در سال جاری همانند سال گذشته چهارشنبه سوری امنی را پشت سر بگذاریم.
وقوع ۲۴ مورد آتش سوزی سال گذشته در چهارشنبه آخر سال
معاون عملیاتی آتش نشانی آذربایجان شرقی با بیان اینکه در سال گذشته آتش سوزی مربوط به مواد منفجره حدود ۱۶ مورد و ۸ مورد نیز آتش سوزی با عوامل دیگر بود که خوشبختانه هیچ گونه تلفات جانی گزارش نشد و امیدواریم در سال جاری شاهد هیچ گونه آتش سوزی در نقاط شهر نباشیم.
ستاری افزود: کسانی که به دلیل صداهای ناهنجار و استرس های آنی ناشی از انفجار مواد محترقه باعث ایجاد ناراحتی مردم شوند بنابه اعلام فرماندهان نیروی انتظامی در این روز تا ۱۳ فروردین میهمان نیروی انتظامی خواهند بود.
معاون عملیاتی آتش نشانی با اشاره به توصیه های ایمنی به شهروندان اظهار کرد: جوانان باید در نظر بگیرند تا ازمواد منفجره در اماکن بیمارستانی مجتمع ها و اماکن عمومی و نزدیک پارکینگ ها استفاده نکنند و مواد منفجره را درظروف های شیشه ای و پلاستیکی نگه داری نکنند
وی با بیان اینکه باید از برپایی آتش های بزرگ و غیرقابل مهار بپرهیزیم، ادامه داد: از برپایی آتش هایی با حجم بزرگ و فروپاشی گاز های اسپری مانند، خودداری کنند چرا که انفجار گاز های متراکم منجر به وقوع خسارت های جانی و مالی می شود.
ستاری خواست تا خانواده ها با کنترل و نظارت بر فرزندان خود آن ها را از خطرات آتش زا آگاه کرده و آنان را از بازی با چنین موادی را بر حذر دارند.
آماده باش ۲۲ پایگاه های اورژانس شهری و بیمارستانی در چهارشنبه آخر سال
رییس مرکز حوادث و فوریت های پزشکی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار مهر با اعلام اقدامات اورژانس استان برای چهارشنبه آخر سال اظهار کرد: دستور العمل آماده باش ۲۲ پایگاه های اورژانس شهری و جاده ای از عصر روز سه شنبه ابلاغ شده است.
وی افزود: پایگاه های اورژانس ۱۱۵ در میادین اصلی شهر و مراکز پرتردد مستقر می شوند که علاوه برآن برای کاهش زمان رسیدن به بالین بیمار ۲ آمبولانس موتوری در این مناطق نیز بکارگیری شدند.
رجایی غفوری اظهار کرد: در مناطقی که هرساله بیشترین حوادث را داشتند اتوبوس آمبولانس های اورژانس مستقر می شوند وشاهد هیچ گونه تاخیری در رسیدن به بالین بیمار نمی شود.
چهارشنبه سوری پارسال ۳۱۲ مصدوم برجای گذاشت/بیشترین درصد عابران پیاده هستند
رییس مرکز حوادث و فوریت های پزشکی آذربایجان شرقی اضافه کرد: سال گذشته اورژانس استان ۳۱۲ مصدوم را به مراکز درمانی منتقل کرد که بیشترین درصد این افراد را تماشاگرانی که در صحنه حاضر بودند تشکیل داده اند.
بیشترین تعداد آسیب ها در گروه سنی نوجوانان با ۳۷ درصد ثبت شده است
وی ادامه داد: آمار سال گذشته نشان می دهد که حدود ۳۷ درصد از حادثه دیدگان سوانح چهارشنبه سوری نوجوانان و ۳۵ درصد جوانان، هستند بنابراین خانواده مهمترین نقش را برای مراقبت از فرزندان و کاهش حوادث ایفا می کنند.
۷۵ درصد از قربانیان چهارشنبه سوری سال گذشته را مردان تشکیل می دهند
رجایی غفوری تصریح کرد: از کل ۳۱۲ مصدومین گزارش شده، ۷۵ درصد مذکر و ۲۵ درصد مونث هستند.
وی بیان کرد: از نظر عضوآسیب دیده، چشم۵۰ درصد، دست۲۴ درصد بیشترین فراوانی آسیب ها را به خود اختصاص داده است که ۶۲ درصد از آسیب ها مربوط به ترقه های سیگاری است.
رییس مرکز حوادث و فوریت های پزشکی در ادامه توصیه های اورژانس استان برای کاهش حوادث چهارشنبه آخر سال را اعلام و عنوان کرد: بیماران قلبی و باردارسه شنبه شب از تردد در خیابان ها و معابر به دلیل صداهای ناهنجار و استرس های آنی ناشی از انفجار مواد محترقه بپرهیزند.
وی با بیان اینکه در وقوع حوادث باید خونسردی خود را حفظ و در اولین فرصت به اورژانس اطلاع دهند، افزود: در زمان وقوع حادثه اکثر مصدومان و افراد درگیر در سانحه به دلیل استرس و فشار های روحی به دلیل عدم آدرس دهی دقیق و مناسب باعث ایجاد تاخیر در حضور نیروهای امدادی در صحنه حادثه می شوند.
به نظر می رسد امسال باتوجه به راه اندازی کمپین "نه به مواد محترقه ی آسیب زا و احترام به شهدای آتش نشانان مردم با پرداختن به چهارشنبه سوری پرخطر مقابله کنند
هنوز هم فرصت باقی است تا از حوادث مصون بمانیم دو حادثه در سال جاری که اولین حادثه مربوط به جمعه شب ۲۰ اسفند ماه در اردبیل با ۷ کشته و دیگری یکشنبه شب در اثر تولید و انفجار مواد محترقه غیر استاندارد در مغازه ای در کوی کوثر شرقی تبریز رقم خورد و چهار نفر را راهی بیمارستان کرد هنوز هم فرصت باقی است تا این جشن باستانی را به عزا در نیاوریم و عید نوروز را در بیمارستان های سپری نکنیم.