خبرگزاری مهر، گروه استانها- ونوس بهنود: استان اردبیل یکی از مناطق مستعد گردشگری در کشور شناخته میشود. این استان به واسطه ظرفیتهای تاریخی، میراثی و مهمتر از همه طبیعت آن ظرفیتهای متعددی در حوزه گردشگری دارد.
در تمامی ۱۰ شهرستان این استان میتواند فرصتهای گشتوگذار مشاهده کرد و در واقع تمامی گستره اردبیل سهمی از گردشگری را دارا است.
طی سالهای اخیر با اجرای برخی پروژهها از سوی بخش دولتی و به ویژه مشارکت بخش خصوصی به حجم زیرساختهای گردشگری این استان اضافه شده است که میتواند در تعطیلات نوروزی مورد استفاده قرار گیرد.
مجموعه گردشگری شورابیل و اولین رینگ سلامت
با وجود اینکه دریاچه طبیعی شورابیل در میانه شهر اردبیل جاذبه شناخته شده است، در دو سال گذشته پروژههای توسعه متعددی پیرامون دریاچه اجرا شده است.
شهردار اردبیل به توسعه فضای سبز و ایجاد پارک پیرامون دریاچه اشاره کرد و افزود: در ورودی دریاچه نیز فضای مناسبی برای اتراق گردشگران فراهم شده است.
حمید لطفاللهیان در گفتگو با خبرنگار مهر به اجرای بزرگترین رینگ سلامت کشور در پیرامون این دریاچه اشاره و تأکید کرد: این رینگ به طول هفت کیلومتر بوده که به تازگی تکمیل شده و در آینده ورود خودرو به محوطه پیرامون دریاچه نیز ممنوع خواهد شد.
وی با بیان اینکه این پروژه یک پروژه انسانمحور و با هدف ارتقا سلامت شهروندان است، افزود: برای تردد شهروندان و بازدید از دریاچه زیرساختهای مختلفی از جمله قطار برقی تدارک دیده شده است.
به گفته شهردار اردبیل در پیرامون دریاچه رستوران، پیست دوچرخهسواری، کمپهای اقامتی و امکانات بازی کودکان فراهم شده است.
خانه صادقی اردبیل نمادی از تاریخ کهن
دیگر جاذبه گردشگری جدید اردبیل هتل رستوران تاریخی خانه صادقی است که در دو هزار و ۵۴۸ مترمربع با مشارکت بخش خصوصی اجرا شده است.
این مجموعه شامل هتل، رستوران سنتی، اتاق عقد و محل ارائه سوغات اردبیل است که در محله اوچ دکان اردبیل به بهرهبرداری رسید.
مدیرکل میراث فرهنگی استان اردبیل با اشاره به اینکه این مجموعه با رعایت معماری اصیل ایرانی بازسازیشده است، تصریح کرد: خانههای تاریخی میتوانند برای کاربریهای مختلف از جمله هتل و یا مرکز اقامتی و پذیرایی تجهیز شوند.
کریم حاجیزاده در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: میراث فرهنگی استان آماده واگذاری خانههای تاریخی به بخش خصوصی جهت بهسازی است و در تمامی روند بهسازی نظارت مستقیم برای ممانعت از تغییر بافت معماری بنا انجام میشود.
در توسعه مراکز اقامتی میتوان به هتل رستوران و مرکز اقامتی پرنیان واقع در روستای هدف گردشگری خمس از توابع خلخال نیز اشاره کرد.
این مرکز اقامتی که در دل روستا و در طبیعت بکر ایجاد شده یکی از ظرفیتهای گردشگری و اقامت در روستاهای هدف گردشگری اردبیل محسوب میشود.
همچنین در سال جاری هتل گردشگری اندبیل خلخال با ظرفیت هزار و ۵۰۰ نفر در محل روستای اندبیل خلخال با سرمایهگذاری سه میلیارد تومانی بخش خصوصی به بهرهبرداری رسید.
این هتل در مساحت دو هزار مترمربع ساخته شده و امکان اسکان مسافران در ۱۸ اتاق و چهار سوئیت را دارد.
پل معلق و ۸۰ متر ارتفاع هیجان
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری جدید در استان اردبیل پل معلق مشگین شهر است. پل معلق با ۳۲۵ متر طول، عرض دو متر و ارتفاع ۸۰ متری از کف رودخانه «خیاوچایی» ایجاد شده است.
معاون گردشگری میراث فرهنگی استان اردبیل در گفتگو با خبرنگار مهر تأثیر احداث پل معلق در گردشگری مشگینشهر را غیرقابلتصور خواند و تصریح کرد: به گفته مسئولان محلی بعد از افتتاح افزایش غیرقابلباور گردشگران در شهر مشگین شهر مشاهده میشود.
قادر تقی زاده افزود: این در حالی است که پل معلق فقط پنج درصد از پروژه گردشگری مورد تأکید سرمایهگذار است و این پروژه در هزار و ۳۰۰ هکتار تعریفشده که در فاز اول متل و تالار، در فاز دوم پل معلق و در فاز سوم رستوران گردان پیش بینی شده است.
وی بابیان اینکه ساخت مجتمع آبدرمانی با انتقال آبدرمانی ایلاندو و دهکده سلامت نیز برای این مجموعه پیشبینیشده، تأکید کرد: در فاز نخست ۴۰ میلیارد تومان برای این مجموعه هزینه شده است و تکمیل آن نیازمند تأمین اعتباری نزدیک به همین میزان هست.
بهرهبرداری از آبهای درمانی جدید
یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری اردبیل، آبهای درمانی است که در گستره شهرهای واقع در دامنه کوه سبلان میتوان چشمههای آب گرم متعددی را مشاهده کرد.
به گفته فرماندار سرعین ۹ مجتمع آبدرمانی در شهر سرعین آماده سفرهای نوروزی است. از سویی فرماندار مشگین شهر نیز به آمادگی ۱۲ مجتمع آبدرمانی اشاره کرده است و این ها به غیر از مجتمعها و استخرهای آبدرمانی واقع در خلخال و نیر است.
از جمله مجتمعهای جدیدالاحداث آبدرمانی میتوان به قیه سویی در منطقه گردشگری سردابه اشاره کرد.
این مجموعه در ۲.۵ هکتار زمین با ۲۵ سوئیت و ۱۴ رستوران و آبگرم مجزا برای آقایان و بانوان با سرمایهگذاری بیش از شش میلیارد تومان به بهرهبرداری رسید.
از سویی در سال جاری مجتمع آبدرمانی کوهستانی سرعین نیز به بهرهبرداری رسید. فاز اول این مجموعه مجتمع آبدرمانی، فاز دوم آن احداث هتل آپارتمان و فاز سوم ایجاد سالن اجتماعات رستوران سنتی و شهربازی است که در شش هزار مترمربع اجرا میشود.
سهمی از جاذبههای جدید نیز به روستای هدف گردشگری موئیل از توابع مشگین شهر اختصاص یافت و در سال جاری آبدرمانی دهیاری این روستا به بهرهبرداری رسید.
همچنین مجتمع آبدرمانی وله زیر در هشت کیلومتری جنوب مشگین شهر با سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد تومان به بهرهبرداری رسید.
این مجتمع شامل سه استخر مجزای آبدرمانی، سوئیتهای اقامتی و دیگر امکانات رفاهی است و آب گرم مورد نیاز آن از طریق چشمههای آبگرم معدنی ایلاندو تأمین میشود.
آمادگی اقامتگاه بوم گردی در روستای کزج
به گفته مدیرکل میراث فرهنگی استان، به غیر از جاذبههای تعریف شده، اردبیل استعداد ویژهای در گردشگری روستایی دارد.
حاجیزاده با بیان اینکه طبیعت، صنایعدستی و غذاهای محلی روستاهای اردبیل امتیاز قابلتوجهی محسوب میشود، اضافه کرد: بخشی از توان میراث فرهنگی استان به احیای این ظرفیت معطوف شده است.
وی افزود: بر همین اساس راهاندازی اکوکمپ ها و اقامتگاههای بوم گردی در دستور کار قرار گرفته و مشارکت بخش خصوصی نیز حمایت میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی استان با اشاره به افتتاح اولین اقامتگاه بوم گردی در روستای نمونه گردشگری کزج از توابع بخش خورش رستم شهرستان خلخال افزود: سرمایهگذار بخش خصوصی با اجاره ۲۰ واحد مسکونی، آماده میزبانی و پذیرش گردشگران در خانههای قدیمی روستایی به عنوان واحدهای اقامتی بومی است.
به گفته حاجیزاده این طرح در روستای کزج به صورت پایلوت اجرا شده و توسعه آن در سایر روستاها دنبال میشود.