قم - تعدادی از روستاهای استان قم با وجود سرمای شدید در زمستان هنوز از نعمت گاز بهره‌مند نیستند و روزها را در انتظار این نعمت گرمابخش سپری می‌کنند اما قرار است به این روستاها نیز گاز برسد.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: بردوش کشیدن پیت‌های نفت، سوختن‌های گاه و بیگاه بر اثر بی احتیاطی و تحمل سرمای سوزان، وصف روزهای سرد اهالی روستاهایی است که از نعمت گاز بی بهره‌اند، بارش برف و باران عده‌ای را بر سر ذوق می‌آورد، رزق برخی را رونق می‌بخشد و عده‌ای را هم می‌نشاند پشت پنجره اتاقشان تا بارش زیبای برف را تماشا کنند، اما کسانی هم هستند که سرمای هوا و بارش برف برایشان شروع فصلی سخت است، فصلی که باید گالن‌های نفت را به دوش بکشند و همه خطرهای سیستم‌های گرمایشی سنتی را برای داشتن محیطی گرم تحمل کنند و حالا در روزهای پایانی زمستان و بازگشت گرما برایشان نوید بخش است اما زمستان سال بعد چندان که می‌نماید دور نیست.

میر آباد از جمله روستاهای استان قم است که از نعمت گاز شهری بی‌بهره است، این روستا در کیلومتر ۲۰ جاده قم - گرمسار و ۴ کیلومتری مرکز دهستان قمرود واقع شده و نزدیک‌ترین روستا بخش مرکزی به قم بوده و از ۶۰۰ نفر جمعیت بومی برخوردار است.

به گفته ولی محمدی دهیار روستای میرآباد در این روستا که از گاز بی‌بهره است، اخیراً اقدامات خوبی برای گازرسانی به کل ۱۳ روستای دهستان قمرود در حال انجام است، ایستگاه گاز در ورودی روستا احداث شده است و از ۲۰ آذرماه حفاری گازرسانی شروع شده و در حال انجام است.

روستایی سرمایه‌دار اما محروم

کمی دورتر و در نزدیکی کوهی از سرمایه، روستایی است که مردم آن‌ها سهمی از سرمایه‌های معدنی آن ندارند، روستای کوه سفید که از هر جای آن می‌توان کوهی از سنگ نمک را در مجاورت آن دید در کنار همه مشکلاتشان از نعمت گاز هم بی بهره‌اند، روستایی در فاصله ۳۶ کیلومتری شهر قم که به گفته سید امیر آقایی دهیار روستا بیش از ۷۰۰ نفر جمعیت داشته و ۱۴۶ خانواده در آن زندگی می‌کنند و ۱۸۰ خانه مسکونی در آن قرار دارد.

در نبود گاز، نفت، آن هم به وسیله کالا برگ برای گرمایش خانه‌های اهالی روستا استفاده می‌شود، به گفته دهیار روستا برای توزیع نفت بین روستائیان کالا برگ توزیع شده است و اهالی برای دریافت نفت باید به روستای قمرود مراجعه کرده و سهمیه نفت خود را دریافت کنند.

«برای گرمایش منازل مجبوریم نفت بخریم که آن هم از طریق شرکت نفت سهمیه بندی شده و هر ماه کوپن ۲۰۰ لیتر نفت به هر خانواری داده می‌شود. ۲۰۰ لیتری که بعضاً کفاف خانواده‌های پرجمعیت روستا را نداده و آن‌ها را با مشکل مواجه می‌کند.»

پیت‌های نفت به دوش

آقایی که از سال ۸۶ دهیار روستای کوه سفید است در گفت‌وگو با خبرنگار مهر می‌افزاید: در کنار نفت که خطرات بسیار هم برای برخی از خانواده‌ها داشته است خانواده‌ها برای گرمایش منازل خود از گاز مایع هم استفاده می‌کنند که به وسیله یک ماشین چند هفته یک بار در روستا توزیع می‌شود و مردم معمولاً نیازهای دیگرشان به جز گرمایش را با آن مرتفع می‌کنند.

وی از قول‌های داده شده برای گازرسانی به این روستا هم می‌گوید، به گفته وی از سال ۸۸ وعده گازرسانی به این روستا داده شده بود و نهایتاً سال گذشته قول داده شده که نهایتاً تا سال ۹۶ گازرسانی به روستای کوه سفید انجام شود و امروز هم حفاری از روستای میرآباد شروع شده و هنوز به کوه سفید نرسیده است.

با سرعتی که کار پیش می‌رود به نظر نمی‌رسد که زودتر از پایان سال ۹۶ روستاهای قمرود به گاز شهری دسترسی پیدا کنند

دهیار روستای کوه سفید ساختمان ایستگاه گاز در روستاهای میرآباد و احمدآباد در حال آماده سازی است و در روستاهای مشک آباد و صید آباد هم حفاری به صورت مقطعی انجام شده است اما با سرعتی که کار پیش می‌رود به نظر نمی‌رسد که زودتر از پایان سال ۹۶ روستاهای قمرود به گاز شهری دسترسی پیدا کنند.

در ۶۵ کلیومتری شمال قم و در مسیر جاده گرمسار روستای دیگری به دور از هیاهوی شهرنشینی به سختی نفس می‌کشد، مشک آباد یکی از روستاهای بخش مرکزی و از توابع دهستان قمرود و از محروم‌ترین آن‌ها ست و در حالی نزدیک به ۴۰۰ نفر را در دل خود جای داده است که اهالی آن از وضعیت سختی برای زندگی برخوردارند، در تابستان مشکل کمبود فشار آب وشوری آن را دارند و در زمان نبود گاز زندگیشان را سخت کرده است.

به گفته دهیار روستا ۷۲ خانوار در این روستا ساکن هستند، خیلی از اهالی روستا بیکارند و عده‌ای هم شتردار هستند، همه این مشکلات سبب شده است برخی از اهالی ترجیح بدهند روستا و خانه خود را برای داشتن زندگی بهتر ترک کنند چیزی که اگر به آن جدی نگریسته نشود تخلیه کامل روستاها را درپی خواهد داشت.

 ۸۷ درصد روستایان قم گاز دارند

این روستاها در حالی از نعمت گاز بی بهره‌اند که استان قم یکی از کمترین حجم روستانشین در کشور را داراست و تنها ۵ درصد جمعیت استان را روستائیان تشکلی می‌دهد، جمعیتی که برابر با همه آن ۹۵ درصد شهرنشین حق بهره مندی از امکانات برای یک زندگی معمولی را دارند، حقی که مسئولان شرکت گاز وعده تحقق آن را با توجه به بند «ق» بودجه گازرسانی به پایان سال ۹۶ موکول کرده‌اند.

مدیرعامل شرکت گاز استان قم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر گفت: تا به امروز ۹۹ درصد جمعیت شهری و ۸۷ درصد جمعیت روستایی قم زیر پوشش شبکه گازرسانی قرار دارند وگازرسانی در استان قم بالاتر از میانگین کشوری است.

به گفته حسین محمدی، قانون‌گذار شرایطی را برای گازرسانی به روستاها معین کرده است به طوری که بر اساس دستورالعمل شرکت گاز استان‌ها می‌توانند تنها گازرسانی به روستاهای بالای ۲۰ خانوار را در برنامه خود قرار دهند که به طور میانگین هزینه عملیات گازرسانی به هر خانوار حداکثر ۶ میلیون تومان هزینه داشته باشد؛ یعنی دو شرط تعدا خانوار روستاها و هزینه گازرسانی برای قرارگیری یک روستا در برنامه گازرسانی ملاک عمل است.

گازرسانی به ۱۱۲ روستای قم

بر این اساس و با شرایطی که شرکت گاز تعیین کرده است تا به حال از ۱۵۰ روستای بالای ۲۰ خانوار استان قم ۱۱۲ روستا گازرسانی شده‌اند و ۳۸ روستا هنوز درلیست گازرسانی قرار دارند.

از مهم‌ترین روستاهایی که از سال‌ها پیش وعده گازرسانی به آن‌ها به اهالی روستا داده شده است، روستاهای دهستان‌های قمرود و قاهان در بخش خلجستان است، به گفته محمدی عملیات گازرسانی به ۱۳ روستای توابع قمرود در بخش مرکزی و ۱۴ روستای توابع قاهان در بخش خلجستان در حال انجام است و نهایتاً تا پایان سال ۹۶ به بهره برداری خواهد رسید.

وی در رابطه با فرایند گازرسانی به روستاها هم تأکید کرد که برای گازرسانی در استان‌ها باید طبق دستور العمل کشوری و در سطح شرکت‌های توزیع استان اختیاری برای آغاز عملیات گازرسانی به یک روستا وجود ندارد.

به گفته مدیرعامل شرکت گاز قم به طور کلی فرایند شرکت‌های دولتی از جمله شرکت‌های توزیع گاز و برق به گونه‌ای است که به دلیل اینکه اعتبارها از مرکز دریافت شده و ملی است همه درخواست‌ها و پیشنهادات به مرکز ارسال شده و باید بر اساس تصمیم هیئت مدیره به آن عمل کرد.

تا به امروز ۹۹ درصد جمعیت شهری و ۸۷ درصد جمعیت روستایی قم زیر پوشش شبکه گازرسانی قرار دارند

محمدی افزود: پیشنهادهای هر سال در مرداد و شهریورماه سال گذشته به مرکز ارسال می‌شود و بعد از اینکه در مجمع تصویب شده و بعد از آن در مجلس به رأی گذاشته شده و نهایتاً در سازمان برنامه و بودجه اعتبار مرتبط با آن تخصیص داده می‌شود.

وی به ارسال درخواست گازرسانی به دهستان‌های قمرود و قاهان هم اشاره کرد و گفت: برخی از روستاهای این دو دهستان شرط حداقل ۲۰ خانوار و هزینه گازرسانی کمتر از ۶ میلیون تومان را دارا نیستند، هزینه گازرسانی در قمرود به ازای هر خانوار ۹ میلیون و در قاهان ۱۳ میلیون تومان است که با مهندسی معکوس و استفاده از روش‌های جدید آن را به ۶ میلیون تومان کاهش داده‌ایم.

به گفته محمدی در حال حاضر پیمانکار عملیات گازرسانی به روستای قمرود انتخاب و قرارداد منعقد شده است و عملیات حفاری در حال انجام است اما مشکلاتی هنوز بر سر راه پیمانکار وجود دارد، در ماه گذشته قرار بود لوله‌های انتقال خریداری شود اما با گران شدن نرخ ارز کارخانه لوله‌ها را تحویل نداد و کار به وقفه خورد و همه این اتفاقات و عوامل خارجی از سرعت اجرای پروژه می‌کاهد.

با این همه موقعیت جغرافیایی و مرکزی استان قم و قرارگیری در مسیر شبکه انتقال گاز سبب شده است که این استان از محدود استان‌هایی باشد که به ندرت با قطعی گاز مواجه است، در شرایطی که در برخی از استان‌های کشور و در فصول سرد سال گاه و بیگاه شاهد قطعی گاز هستیم، قم به برکت عبور پنج خط انتقال گاز از سطح استان با قطعی گاز مواجه نیست و این سرمایه ملی خانه‌های مردم را گرم نگه می‌دارد، سرمایه‌ای ملی که حق همه افراد جامعه است، چه خانواده‌ای مرفه و شهر نشین و چه خانواده‌ای محروم در روستایی دورافتاده.