به گزارش خبرنگار مهر، نبی الله رحمتی عصر چهارشنبه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه چرای زودرس و خارج از ظرفیت مراتع از سوی دامهای عشایر، منابع طبیعی و محیط زیست استان را به طور جدی تهدید میکند، اظهار داشت: با وجود اهمیت پوشش گیاهی اراضی مرتعی و جنگلی تاکنون برنامهریزی خاصی در راستای حفاظت از آنها صورت نگرفته است.
وی افزود: چرای دام در استان باید از ۱۵ اردیبهشت شروع شود؛ این در حالی است که به دلیل قرار گرفتن لرستان در مسیر عبور دامداران و عشایر این زمان زودتر از موعد مقرر آغاز میشود و این مسئله همه ساله سبب تخریب اراضی مرتعی و جنگلی میشود و خسارتهایی نیز به بار میآورد.
عامل ۴۰ درصد از تخریب پوشش جنگلی و مرتعی مربوط به دلیل چرای دام است
معاون محیط زیست لرستان گفت: میتوان گفت عامل حدود ۴۰ درصد از تخریب پوشش جنگلی و مرتعی استان مربوط به دام چه در بحث چرای زودرس و چه خارج از ظرفیت است.
رحمتی تصریح کرد: در این میان اراضی مرتعی پلدختر به دلیل قرارگرفتن در مسیر دامها با بیشترین تخریب روبهرو است و البته خرمآباد و بروجرد هم از این تخریب در امان نیستند زیرا برای خروج از استان، گلههای دامی ناچار به عبور از این مسیرها هستند.
وی عنوان کرد: نبود تعادل بین دامهای استان با ظرفیت مراتع هم یکی از مواردی است که تخریب منابع طبیعی را نیز به دنبال دارد.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست به راهکارهای رفع معضل چرای زودرس دامها اشاره میکند و افزود: یکی از راهکارها این است که زمان قبل از موعد چرای دامها بین استانها تقسیم شود تا دامها زمان کمتری را در استان بگذرانند؛ امری که محقق شدن آن مستلزم همکاری استانهایی مانند خوزستان و کرمانشاه است.
ضرورت تغییر الگوی سوخت دامداران و عشایر
رحمتی ادامه داد: ایجاد معیشت جایگزین نیز از دیگر راهکارها است، زیرا معیشت دامداران و عشایر در گرو دامهایی است که نگهداری میکنند و ما هم نمیخواهیم ضرری متوجه آنها شود، از طرفی هدفمان این است که مراتع کمترین آسیب را ببینند، صنعتی کردن دامداری و اسکان عشایر هم از دیگر راهکارهایی است که بدون شک عواید زیادی برای دامداران به همراه خواهد داشت.
وی ادامه داد: با توجه به فراهم بودن زمینه کشت گیاهان دارویی و علوفهای میتوان در این خصوص برنامهریزی کرد و این اقدام غنیتر شدن مراتع را به دنبال دارد.
معاون محیط زیست لرستان با اشاره به اینکه بحث تغییر الگوی سوخت دامداران و عشایرهم از مواردی است که باید چارهای برای آن اندیشیده شود گفت: عشایر و دامداران باید به اهمیت منابع طبیعی و محیط زیست واقف باشند و این تنها از طریق فرهنگ سازی و آموزش ممکن است و در واقع دامداران باید به این نکته پی ببرند که فقیر شدن مراتع به ضرر خود آنهاست.
رحمتی حفظ تنوع زیستی در مراتع را حائز اهمیت عنوان کرد و ادامه داد: باید به این امر توجه جدی شود زیرا چرای زودرس بدون شک تهدیدی برای گونههای گیاهی و حیات وحش استان محسوب میشود و اجرای عملیات آبخیزداری، توسعه، احیا و بهرهبرداری اصولی از مراتع هم دیگر راهکارها است.
وی بر ضرورت بازنگری جدی در ایجاد تعادل میان دامها و مراتع هم اشاره کرد و گفت: در این خصوص باید ظرفیتسنجی شود زیرا پروانه چرای دامی که صادر شده مربوط به ۲۰ سال پیش است که ظرفیت مراتع در آن زمان بیشتر بوده است، اما اکنون ظرفیت بسیار اندک است.