به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «ساخت بمب اتمی» نوشته ویکتوریا شی رو با ترجمه فرید جواهر کلام به تازگی توسط نشر ققنوس منتشر و راهی بازار نشر شده است. این کتاب، هفتادمین عنوان مجموعه «تاریخ جهان» است که توسط این ناشر چاپ می شود. نسخه اصلی این کتاب در سال ۲۰۰۰ به چاپ رسیده است.
رویدادهای اندکی در طول تاریخ، به اندازه ابداع سلاح های اتمی در اواخر جنگ جهانی دوم توانسته مسیر تاریخ بشر را تا این حد عمیق و جدی تحت تاثیر قرار دهد. ساخت این سلاح های مخرب، که در محیط و زمانی به وجود آمدند که نگرانی شدیدی وجود داشت از این که مبادا دانشمندان آلمان نازی زودتر از سایرین، بمب اتمی بسازند، جهان را به عصر اتم پرتاب کرد. از آن زمان که نخستین بمب اتمی در سال ۱۹۴۵ رعدآسا با سر و صدای عظیم منفجر شد، بشر در معرض نابودی احتمالی به وسیله سلاح های هسته ای قرار گرفت.
تصمیم برای ساخت و تولید سلاح های اتمی در دوره ای پرآشوب و خونبار گرفته شد. تجاوز نظامی آلمان، ژاپن و ایتالیا جرقه یک جنگ جهانی ویرانگر را زده بود که پایانی بر آن متصور نبود.
ویکتوریا شی رو در کتاب پیش رو، مطالبش را از زمان جنگ جهانی و چالش طرف های درگیر برای رسیدن به فناوری ساخت بمب اتمی شروع می کند. مطالب بعدی درباره رسیدن فیزیکدانانی چون آلبرت انیشتین به نتایجی مهم درباره هسته اتم و همچنین درگیری طرفین جنگ برای دستگیری جاسوس های علمی و اتمی است.
به غیر از بخش مرور رویدادهای مهم دوران ساخت بمب اتمی و پیشگفتار، این کتاب ۸ فصل دارد که به ترتیب عبارت اند از: «انرژی ای که از خورشید گرفته نمی شود»، «واکنش زنجیره ای شروع شده»، آزمایشگاه صحرایی، مسابقه با زمان، آیا این کار شدنی است؟، تصمیمات سرنوشت ساز، «ما چه کار کرده ایم؟» و آینده.
در قسمتی از این کتاب می خوانیم:
تصمیم بر آن شد که نخستین بمب اورانیومی را بر شهر هیروشیما بیندازند، این شهر هفتمین شهر بزرگ ژاپن بود با جمعیتی حدود سیصدهزار نفر. هیروشیما در کنار رودخانه اوتا واقع شده بود، در نزدیکی دریای داخلی ژاپن در جنوب جزیره اصلی به نام هونشو. ارتش دلایل خود را برای انتخاب هیروشیما بیان کرد: یکی آن که این شهر مرکز ستاد یازدهمین هنگ ارتش ژاپن است، در عین حال مرکز مهمات و تجهیزاتی است که به آسانی به نقاط دیگر ارسال می شوند، و نیز پایگاهی مناسب برای قرنطینه است. هیروشیما یک امتیاز دیگر هم داشت که سبب می شد نخستین هدف بمب اتمی باشد: این شهر یکی از چهار شهری بود که در آن اردوی اسیران جنگی متفقین وجود نداشت.
مردم هیروشیما گاه و بی گاه در این باره صحبت می کردند که چرا طی جنگ این شهر بمباران نشده است، در حالی که بارها صدای آژیر خطر را شنیده و صدها بار به پناهگاه ها رفته بودند. شایعاتی هم بر سر زبان ها بود که یک مقام آمریکایی خویشاوندانی در این شهر دارد و به همین دلیل هم هیروشیما از بمباران جان سالم به در برده است. در اوت ۱۹۴۵ مردم از فرط محرومیت و گرسنگی و دیگر مشکلاتی که هر روز با آن روبه رو بودند، خسته شده بودند. هوای فوق العاده گرم نیز بر ناراحتی هایشان افزوده بود.
این کتاب با ۱۶۰ صفحه مصور، شمارگان ۲ هزار نسخه و قیمت ۱۴۰ هزار ریال منتشر شده است.