رئیس شورای حوزه های علمیه استان تهران با اشاره به ضرورت احیای هویت حوزه تهران گفت: این حوزه در ۲۰۰ سال اخیر در تحولات اجتماعی نقش خاصی داشته است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، آیت الله علی اکبر رشاد امروز در کنگره دویستمین سال تاسیس حوزه متاخر تهران و سومین اجلاسیه سراسری اساتید حوزه تهران گفت: در دویست سال اخیر حوزه و علمای تهران، در تحولات اجتماعی نقش خاصی داشته‌اند به طور مثال در نهضت تنباکو منشا اثر و تحول بودند و برخی از اعاظم مانند میرزای آشتیانی مسایل را رهبری، هدایت و اخبار مربوطه را به علمای نجف منتقل می‌کردند.

وی با اشاره به ضرورت احیای هویت حوزه تهران افزود: یک هویتی که حوزه تهران به آن تشخص داشت، در «حکمت و عرفان» بود و آن زمان به تهران شهر هزار حیکم می‌گفتند و به این عنوان معروف شده بود، زیرا حکمای فراوانی در این حوزه حضور داشتند.

رئیس شورای حوزه‌های علمیه استان تهران اظهار داشت: موضوع دومی که تهران به آن تشخص داشت، «فقه اجتماعی» بود و در حدود دویست سال اخیر حوزه و علمای تهران در تحول اجتماعی نقش خاص داشتند.

رشاد یکی دیگر از ویژگی‌های حوزه تهران را اثرگذاری ویژه در فقه اجتماعی عنوان کرد و گفت: زمانی که فتوای تنباکو صادر شد، تا مرحوم آشتیانی موضع نگرفته و آن را تایید نکرده بود، مردم حرکت نکردند و به محض تایید حکم میرزای شیرازی توسط مرحوم آشتیانی، مردم حرکت کردند و نهضت شروع شد.