نادر پرور در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص بیماری «تب کریمه کنگو» و اینکه این بیماری در استان کرمانشاه شیوع پیدا کرده است یا نه؟ گفت: بیماری خونریزیدهنده «تب کریمه کنگو» یک بیماری ای است که سال ۱۹۴۴ در منطقه کریمه روسیه و سپس در سال ۱۹۵۶ در کنگو آفریقا تایید شد.
وی افزود: این بیماری هماکنون در قاره آسیا، آفریقا و شرق اروپا دیده میشود و بیماری داخل طبیعت این مناطق وجود دارد و کنهها داخل مخزن بیماری در این مناطق از جمله کشور و استان ما هستند.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه تصریح کرد: کنهها با گزش خود این بیماری را هم به حیوانات وحشی مانند خرگوش، جوجه تیغی، آهو، گوزن و...انتقال میدهند و حتی اگر انسان (دامدار) در معرض این کنهها قرار گیرد و کنه به انسان نیش بزند، ممکن است بیماری را به انسان نیز منتقل و انسان درگیر این بیماری شود.
وی مهمترین راه انتقال این بیماری را از طریق دام و فرآوردههای خام دامی آلوده عنوان کرد و گفت: دامها پس از اینکه آلوده به این بیماری میشوند یک هفته دچار تب شده و ترشحات بدنشان آلوده است، اما پس از یک هفته دیگر از بیماری پاک شده و سالم میشوند و علائم خاصی را بروز نمیدهند.
بیماری تب کریمه کنگو باعث تلفات در جمعیت دامی نمیشود
پرور تصریح کرد: در کل ما در دامها نه بیماری را مشاهده کرده و نه تلفاتی داریم اما دامها و حیوانات، عامل، ناقل و مخزن بیماری هستند.
وی گفت: در کل و با توجه به موارد ذکر شده، می توان گفت در کل کشور هم کنهها و هم دامها حامل و ناقل بیماری هستند و این ما انسانها هستیم که باید با رفتار درست و خود مراقبتی مواظب سلامتی خود باشیم و اگر دامدار هستیم در معرض گزش کنه واقع نشویم.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه تاکید کرد: عموم مردم باید برای تهیه و مصرف فرآوردههای خام دامی، به خصوص گوشت قرمز حساسیت به خرج دهند و از مراکز معتبر و مجاز و مورد تایید دامپزشکی گوشت خود را تهیه کنند و به هیچ عنوان از افرادی که به صورت غیرمجاز در کوچه و خیابان گوشت عرضه میکنند، گوشت مورد نیاز خود را خریداری نکرده و به طور جد از این موضوع پرهیز کنند.
سمپاشی مناطق مرزی، محروم و پرخطر نسبت به بیماری تب کریمه کنگو
وی از مقابله با کنهها به عنوان اولویتهای این اداره کل به خصوص در فصل تابستان یاد کرد و گفت: این موضوع در دستور کار ما است و ما بحث سمپاشی مناطق مرزی و پر خطر را در دست اقدام داریم.
پرور تاکید کرد: جهت پیشگیری و مقابله با این بیماری، خود دامداران نیز باید هر دو هفته یکبار بدن دام و جایگاه نگهداری دام را سمپاشی کنند که مبارزه مستقیمی با کنهها باشد.
وی افزود: جایگاه نگهداری دام و اصطبلها باید کاملا بهداشتی بوده و سقف، کف و دیوارهها سیمانی باشد که به راحتی بتوان با کنهها مقابله و مبارزه کرد، چرا که در غیر اینصورت ممکن است کنهها حین سمپاشی در درز و شکاف دیوارها پنهان شوند و سمپاشی هیچ تاثیری نداشته باشد.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه تاکید و خاطرنشان کرد: برای پیشگیری از این بیماری هم باید مبارزه با ناقلین و هم افزایش سطح آگاهی مردم در دستور قرار گیرد و مردم در هنگام خرید گوشت نسبت به موراد مورد تایید دامپزشکی اقدام کنند که خدای ناکرده درگیر این بیماری نشوند.
احتمال ابتلا به تب کریمه کنگو در فصول گرم بسیار بالاتر است
وی بیشترین زمان احتمال ابتلا به این بیماری را فصول گرم سال عنوان کرد و گفت: در فصول گرم سال و در استان کرمانشاه از اواخر فروردین تا اواخر شهریور فصل تکثیر کنهها است. همچنین این فصل تولد سایر حیوانات و دامها نیز است و از سوی دیگر تولید شیر و فرآوردههای خام دامی در این فصل بالا است و فصل پر خطری برای شیوع بیماریهای دامی و این بیماری است.
پررور یادآور شد: چون در این فصل کنهها به سرعت تکثیر پیدا میکنند احتمال بروز و ابتلا به این بیماری در این فصل بسیار بالاتر است. اما با شروع فصل سرما احتمال ابتلا به این بیماری به دلیل اینکه ناقلین این بیماری کاهش پیدا میکنند به شدت کم میشود.
وی بار دیگر اشاره ای به اقدامات دامپزشکی استان کرمانشاه داشت و گفت: ما به شکل مستمر، مناطق مرزیمان چون قصرشیرین و سرپل ذهاب با همکاری خود روستائیان سمپاشی می کنیم.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه افزود: همچنین در کشتارگاهها و اماکن پر خطر بیماری به خصوص در مناطق محروم و از لحاظ بهداشتی از امکانهای خوبی برخوردار نیستند مقداری سم تهیه و تحت نظارت خودمان سمپاشی انجام میشود.
سمپاشی بدن و مکان نگهداری ۳ میلیون راس دام در کرمانشاه اعتبارات بالایی میخواهد
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه ۳ میلیون راس دام در استان داریم و حجم کار خیلی بالا است و اعتبار بالایی میخواهد نمیتوان کل استان را ما پوشش دهیم اما توصیه ما به عموم هماستانیها و دامداران این است، که خود آنها حتما در این فصل ۲ هفته یکبار سمپاشی بدن و جایگاههای دام را انجام دهند و در کنار آن نیز رعایت بهداشت فردی چون لباس کار و چکمه مناسب، دستکش و کلاه مناسب را در حین کار با دامها مد نظر داشته باشند.
پرور افزود: در مورد سلاخها و قصابها و گروههای در معرض خطر هم توصیه ما این است که حتما به شکل حفاظت شده این کار را انجام دهند و در کشتارگاهها هم از سوی همکاران ما در مرکز بهداشت نظارت ویژهای روی رعایت بهداشت فردی این افراد وجود دارد.
الزامی در مورد سمپاشی و رعایت موارد مراقبتی از سوی دامپزشکی بر دامداران وجود ندارد
وی در پاسخ به اینکه آیا الزامی از سوی دامپزشکی و دستگاههای نظارتی برای سمپاشی دامها و جایگاه نگهداری آنها توسط دامداران در راستای مقابله با کریمه کنگو وجود دارد؟ گفت: خیر، در دامداریها این الزام وجود ندارد اما در قالب توصیه به دامداران روی این موضوع تاکید میشود.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه تصریح کرد: در دامداریها افراد باید به فکر سلامت خود باشند، ما نیز با همکاری رسانهها و اطلاعرسانی درست این انگیزه را در دامداران ایجاد کنیم که نکات لازم را رعایت کنند. چرا که برای برخی از این افراد سخت است در آن محیط از لباس سرتاسری، دستکش، کلاه و... استفاده کنند.
کریمه کنگو ۳۰ تا ۵۰ درصد کشندگی وتلفات دارد
وی خاطرنشان کرد: الزام خاصی در این زمینه وجود ندارد اما مردم باید بدانند که چنانچه با پای برهنه و یا کفش نامناسب و پوشش نامناسب از قبیل نداشتن دستکش و لباس داخل دامداری بروند، در معرض گزش کنهها قرار خواهند گرفت.
پرور تصریح کرد: این بیماری ۳۰ تا ۵۰ درصد کشندگی و تلفات دارد که رقم بالایی است، به همین خاطر باید خود مراقبتی کنیم و خود فرد رعایت کند که خدای ناکرده خود و خانوادههایشان درگیر این بیماری نشوند.
کشتارگاهها ملزم به سمپاشی و رعایت نکات بهداشتی هستند
وی تاکید کرد: رعایت نکات بهداشتی و سم پاشی به منظور مقابله با بیماری تب کریمه کنگو در کشتارگاههای استان یک الزام است و با توجه به اینکه همکاران ما در مرکز بهداشت نظارت دارند، فرد باید موارد لازم را رعایت کند اما در دامداریها و سایر اماکن که نظارت خاصی از این بابت وجود ندارد باید خود افراد با آگاهی و خودمراقبتی مانع از درگیر شدن خود و خانوادهشان به این بیماری شوند.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه تاکید و خاطرنشان کرد: توصیه ما به هم استانیهای عزیز این است که حتما موارد بهداشت فردی را برای مقابله با این بیماری رعایت کنند.
خانوادهها در دامان طبیعت مراقب گزش کنههای مرتعی باشند
وی افزود: با توجه به اینکه فصل بهار است و بسیاری از خانوادهها به دامن طبیعت میروند، ممکن است این کنهها به شکل کنههای مرتعی در داخل مراتع باشند. لذا در این اماکن مراقب خود و فرزندانشان باشند که مورد گزش کنه قرار نگیرند.
پرور ادامه داد: مورد دیگر این است که متاسفانه برخی از دامداران با دست اقدام به جدا کردن کنه از بدن دام میکنند که خود این موضوع ممکن است باعث انتقال بیماری شود. لذا توصیه ما این است که به هیچ وجه به کنه ها دست نزنند و از طریق سمپاشی و سایر روش ها اقدام به مقابله با کنه ها کنند.
وی تاکید و یادآوری کرد: عموم مردم به هیچ وجه از افرادی که به شکل غیر مجاز اقدام به عرضه گوشت در کنار خیابان ها و کوچه ها می کنند، اقدام به تهیه گوشت مورد نیاز خود نکنند و حتما از مراکز و قصابی مجاز گوشت خود را تهیه کنند و اگر هم مواردی بود که نسبت به سلامت گوشت مانند گوشت های نذری و...شک داشتند، گوشت باید معادل ۲۴ ساعت در دمای صفر تا ۴ درجه یخچال معمولی و جگر و سایر موارد را به مدت ۴۸ ساعت در دمای صفر تا ۴ درجه یخچال معمولی قرار دهند.
گفتگو از : طیبه قدمی