باغ‌وحش تهران با همیاری جمعی از کارشناسان محیط‌زیست برنامه‌ای را در راستای بزرگداشت روز جهانی پرندگان مهاجر برگزار کرد.

یک کارشناس محیط زیست ضمن اشاره به برگزاری برنامه روز جهانی پرندگان در باغ‌وحش تهران به خبرنگار مهر گفت: خوشبختانه استقبال خوبی را از جانب بازدیدکنندگان بالاخص کودکان شاهد بودیم اما واقعیت این است که هنوز لزوم حفاظت از حیات‌وحش آنطور که باید برای بسیاری شناخته شده نیست.

فرزانه پورعلی افزود: ما روز پنج‌شنبه از ساعت ۱۳:۳۰ تا ۱۷ بالغ بر هزار بروشور را در میان بازدیدکنندگان منتشر کردیم و شاهد علاقه کودکانی بودیم که تعداد بیش‌تری از بروشورها می‌خواستند تا آن‌ها را به دوستان خود در مدرسه بدهند.

وی تاکید کرد: در این میان والدین و حتی کودکان بسیاری در مورد پرندگان مهاجر تهران از ما سوال پرسیدند و ما وقتی به آن‌ها می‌گفتیم که بالغ بر دوسوم پرندگان ایران مهاجر هستند و این شامل حتی پرندگان شکاری هم می‌شود، اغلب تعجب می‌کردند.

به گفته پورعلی بسیاری از بازدیدکنندگان نام سسک‌ها و سبزه‌قباها را نشنیده بودند. وی با اشاره به این مساله تصریح کرد: همه این‌ها ما را بر آن می‌دارد تا برنامه‌های آموزشی از این دست را افزایش دهیم.

دامپزشک ارشد باغ‌وحش تهران نیز نسبت به ادامه این روند ابراز امیدواری کرد و گفت: باغ‌وحش تهران به عنوان یک باغ‌وحش پیش‌رو درصدد است که همچنان نقش خود را در فعالیت‌هایی از این دست پررنگ‌تر ایفاء کند. 

ایمان معماریان افزود: ذات وجودی باغ‌وحش‌ها باید مبتنی بر کارهای حفاظتی باشد بنابراین در باغ‌وحش تهران همیشه از چنین فعالیت‌هایی استقبال کرده‌ایم و در آینده نیز چنین خواهد بود.

وی تصریح کرد: همه ما می‌دانیم که نزدیکی با طبیعت و حیوانات برای بسیاری از مردم امکان‌پذیر نیست، بسیاری از مردم نمی‌توانند وارد زیستگاه‌های طبیعی شوند یا حتی اگر هم بدان‌ها وارد شوند، ممکن است که بخت و اقبال مشاهده حیوانات مختلف را نداشته باشند در حالی که همین افراد در باغ‌وحش‌ها می‌توانند حیوانات مختلف را از نزدیک ببینند و این دقیقاً همان فرصت بکر و ایده‌آلی است که باید بیش از آنچه تا امروز بوده، مورد توجه قرار گیرد.

به گفته وی گرامیداشت روز جهانی پرندگان مهاجر در هر جای ایران بدون‌تردید یک دستاورد مهم داشته و دارد و آنهم این است که سهم پرندگان را به ما انسان‌ها یادآور می‌شود، امید است که سال آینده شاهد برگزاری هرچه پررونق‌تر این مراسم و همبستگی هرچه بیش‌تر مردم باشیم.

ایده برگزاری روز جهانی پرندگان مهاجر، در سال ۲۰۰۶ میلادی رقم خورد. کنوانسیون گونه‌های مهاجر (CMS) و تفاهم‌نامه اوراسیا- آفریقا پرندگان مهاجر (Aiwa) از جمله مهم‌ترین پایه‌گذاران آن بودند.

پرندگان در مقایسه با سایر حیوانات بیش‌ترین تحرک و جابجایی را دارند بنابراین میزان آسیب‌پذیری آن‌ها نیز بیش‌تر است. آن‌ها در طول فصل مهاجرت با انواع و اقسام تهدیدات مواجه می‌شوند، تهدیداتی که در اکثر موارد توسط انسان‌ها رقم می‌خورد.

جهانیان این روز را جشن می‌گیرند تا حفاظت از پرندگان مهاجر یک الگو و یک حلقه جهانی باشد یعنی همه ما دست به دست هم می‌دهیم تا دین خود را به زیباترین مخلوقات خداوند ایفاء کنیم و برای این منظور نیاز به کار سختی نیست: ما با بخاطر آوردن ارزش پرندگان مهاجر حضور آن‌ها را در کنار خود گرامی می‌داریم و این مهم بدون‌تردید نیازمند اراده جهانی است چرا که اگر فرضاً یک پرنده از ۱۰ کشور گذر کند و تنها یک کشور در این میان نتواند نقش خود را بخوبی ایفاء کند، همه رشته‌ها پنبه خواهد شد و کلیه تلاش‌ها در سایر کشورها نیز به هدر خواهد رفت. درست به همین دلیل است که سال‌هاست کارشناسان محیط‌زیست در مورد فجایعی نظیر فریدون‌کنار هشدار می‌دهند و علیرغم اهمیت این موضوع هنوز آنطور که باید و شاید جدی گرفته نشده است.