به گزارش خبرنگار مهر، علی نوذرپور کاندیدای پنجمین دوره انتخابات شورای شهر تهران و معاون سابق سازمان شهرداریها و دهیاری ها با حضور در خبرگزاری مهر با بیان اینکه شوراها از منظر ساختاری دو بعد ملی و محلی دارندکه از منظر ملی جایگاهی که قانون اساسی به شوراها داده هنوز اجرایی نشده و هنوز نتوانسته ایم ظرفیت قانون اساسی را در حوزه شوراها بالفعل کنیم.
وی ادامه داد: بر اساس قانون اساسی، امور محلی نظارتشان بر عهده مردم است که در وزارت کشور تلاش شد طی دو سه سال اخیر این امور محلی به طور شفاف تشریح شود و در لایحه مدیریت شهری ۱۷ حوزه از مسئولیت های دولت که جزو امور محلی است و باید به مدیریت های شهری واگذار شود شناسایی شد. درحال حاضر شهرداری ها تنها به ۷ حوزه ورود دارند. مدیریت امور آب، برق، فاضلاب، فرهنگ و آموزش باید به شهرداری ها واگذار شود و مدیریت شهری باید بتواند به همه امور شهر ورود داشته باشد. در این واگذاری باید وظیفه، اختیار و منابع به طور کامل واگذار شود اما متاسفانه دولتها همیشه در برابر هر گونه واگذاری مقاومت نشان می دهند.
وی ادامه داد: باید برای ایجاد یک مدیریت شهری کارآمد تمرکززدایی شود و فصل شوراهای قانون اساسی یعنی عملیاتی کردن همین موضوع.
نوذرپور در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه در لایحه مدیریت شهری مسئولیت های شوراها از بعد نظارتی افزایش یافته اما توجهی به افزایش تعداد شورا نشده است، گفت: در لایحه مدیریت شهری به تعداد شوراها ورود پیدا نکرده ایم، اما در اصلاح قانون شوراها این موضوع مورد توجه قرارگرفته است. اینکه شورای محلات ایجاد شود و برای آنکه نظارت موثری بر شهر داشته باشیم هر محله نماینده خود را در شورا داشته باشد. زمانی نظارت بر امور محلی واقعی خواهد بود که امکان نظارت منطقه به منطقه وجود داشته باشد. متاسفانه در این رابطه از ظرفیت شورای عالی استانها آن طور که باید استفاده نشده است.
وی در خصوص اینکه چرا شوراها شورای عالی استان را چندان جدی نمی گیرند و اعضای شورا تمایلی به حضور در شورای عالی استانها ندارند، گفت: این موضوع به ساختار رای گیری برای شورای عالی استانها بستگی دارد. رای گیری از بخش ها و شهرهای کوچک شروع می شود تا به شورای کلانشهرها می رسد. قدرت و اختیار نمایندگان روستاها و شهرهای کوچک به دلیل تعداد بالای نمایندگان در این شورای ملی بر تعداد نمایندگان کلانشهرها غلبه دارد.
وی در خصوص اینکه چرا لایحه مدیریت شهری همچنان منتظر نهایی شدن است، توضیح داد: متاسفانه شوراها نیز لایحه مدیریت شهری را جدی نگرفته اند و با آن همراهی نکرده اند. در ابتدا که برداشت اشتباهی از این لایحه داشتند و فکر می کردند قرار است مسئولیت ها و اختیاراتشان کمتر شود. وقتی متوجه اصل لایحه شدند باز هم حضور موثری در کارگروه ها و کمیسیون های شش گانه که برای تصویب و بررسی این لایحه تشکیل شده بود نداشتند و فردی از دبیرخانه شورا در جلسات شرکت می کرد.
وی بلاتکلیفی لایحه استخدامی شهرداری ها را از دیگر موضوعاتی دانست که درصورت حساسیت شوراها می توانست منجر به اتفاقات موثری شود.
به گفته نوذرپور در حال حاضر ۶۸ هزار نفر در شهرداری تهران شاغل هستند که بر اساس چارت پیش بینی شده باید ۱۵ هزار نفر باشند. اگرمقررات استخدامی شهرداری ها به سرانجام می رسید حتما این موضوعات ساماندهی بیشتری داشت.
این کاندیدای انتخابات شورای شهر تهران با بیان اینکه اصلاح قانون شوراها در حال حاضر در مجلس در حال بررسی است، گفت: بهتر بود اول سرانجام لایحه مدیریت شهری مشخص می شد و سپس به بررسی اصلاح قانون شوراها می پرداختند.
وی معتقد است باید ساختار شوراها به گونه ای باشد که از هر منطقه نماینده ای در آن حاضر باشد، اما در حال حاضر بر اساس لیست های منتشر شده نیمی از مردم تهران نماینده ندارند و شاید به همین دلیل است که مردم جنوب تهران تلاش می کنند نماینده خودشان را داشته باشند.
نوذرپور با بیان اینکه احزاب در زمان انتخابات شوراها حضور جدی در تهیه لیست ها دارند، گفت: اما متاسفانه هیچ کدام از احزاب کشور هیچ کمیسیونی به نام کمیسیون مدیریت شهری ندارند، درحالی که بیشتر آنها کمیسیون اشتغال، اقتصاد و جامعه دارند، اما هیچ کدام اطلاع دقیقی از وظایف شهرداری ها و شوراها ندارند و آن هم به دلیل نداشتن کمیسیون مدیریت شهری است.
وی ادامه داد: حتی قوانین انجمن شهر که رضاخان آن را منحل کرد از وضعیت کنونی شوراها مترقی تر بود. آن زمان نماینده محلات و اصناف در انجمن های شهر حضور داشت.
نوذرپور با بیان اینکه بودجه شهرداریها بالغ بر ۶۵ هزار میلیارد تومان است، گفت: این بودجه ۷۰ درصد بودجه عمرانی دولت است، بنابراین شهرداری ها و شوراها برای خودشان دولتی هستند و باید در خصوص کارآمد کردن آنها کار پژوهشی و تحقیقاتی انجام شود.
وی با تاکید دوباره به جایگاه محله در تصمیم گیری ها گفت: باید تعریف محلات نیز اصلاح شود. گفته می شود ۳۵۴ محله در تهران داریم، اما آیا اکباتان یک محله است؟ می توان گفت هر بلوک این شهرک را می توان یک محله تعریف کرد. ما وقتی می توانیم روی مشارکت مردم در شهر حساب کنیم که آنها را در تصمیم گیری ها دخالت دهیم و فعال کردن شورای محلات و قانونی کردن آن از اصلی ترین وظایف است. برای نظارت بهتر باید تعامل و گفتگو با شهروندان داشته باشیم. این نحوه رای گیری و انتخابات شوراها یعنی پایان ارتباط مردم با اعضا بعد از رای گیری، در حالی که اگر این اعضا از دل محلات بیرون بیایند این تعامل تمام نخواهد شد. متاسفانه در شهر تهران فضاهای شهری برای تعامل انسانها تعریف نشده است که باید در تعریف پروژه های شهری تنها به کالبد شهر توجه نشود و به شهروند و حقوق شهروندان نیز توجه کرد.
معاون سابق سازمان شهرداریها و دهیاری ها با تاکید بر اینکه شوراها باید نظارت برنامه ای داشته باشند، گفت: متاسفانه چنین نگاهی وجود ندارد. اگر هم برنامه ای پنج ساله برای شهر داریم امکان پایش سال به سال آن را نداریم، یعنی شاخصه هایی برای بررسی کمی و کیفی تحقق برنامه های پنج ساله تعریف نشده است. مثال این موضوع اعتباراتی است که در سرفصل های خود هزینه نمی شوند.
وی هوشمندسازی را یکی از اهرم های نظارتی شوراها دانست و گفت: وقتی همه امور ما هوشمند شود می توان ادعای شفافیت داشت.
این کارشناس شهری با بیان اینکه وقتی فضای تعامل و ارتباط میان مردم کم باشد اعتماد عمومی نیز کاهش پیدا می کند، گفت: نبود تعامل سبب شده اعتماد مردم به هم از ۱۶ درصد به ۹ درصد کاهش پیدا کند که این موضوع خطرآفرین است و نشان می دهد ما سرمایه های اجتماعی را از دست داده ایم.
وی تاکید کرد: نباید تنها به تکمیل زیرساخت ها بدون نگاه اجتماعی توجه کنیم، آن وقت دوباره مسابقه اتو-اتو(اتوبان-اتومبیل) یعنی مردم را تشویق کرده ایم که از وسیله نقلیه شهری استفاده کنند، درحالیکه ما باید استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی را تبلیغ کرده و توسعه دهیم.
نوذرپور با اشاره به منابع درآمدی شهرداری ها گفت: ۶ درصد از منابع مالی شهرداری ها توسط دولت، ۲۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده و باقی از عوارض تهیه می شود که این عوارض بیشتر از عوارض ساخت و ساز است و کمتر از عوارض نوسازی، در حالیکه باید عوارض از بهره برداری درصد بالاتری باشد. درحال حاضر سهم عوارض نوسازی ۲ درصد است که باید تا ۳۰ درصد افزایش پیدا کند.
نوذرپور با بیان اینکه باید شوراها برنامه چهارساله برای خود داشته باشند، گفت: وقتی شوراها برنامه ریزی های طولانی مدتی داشته باشند می توانند سازمان یافته تر نظارت کنند.