محمد هاشم پور در گفتگوي اختصاصي با خبرنگار مهر در اهواز دليل عمده اين امر را عدم آگاهي مديران كلان برنامه ريزي كشور از ماهيت و خصوصيات محصول خرما دانست و اظهار داشت:بنا به اعلام سازمان جهاد كشاورزي سالانه از 800 تا يك ميليون تن در كشور محصول خرما توليد مي شود كه در طول تاريخ تاكنون بيش از يكصد هزار تن آن به ديگر كشورهاي جهان صادر نشده است.
وي خاطرنشان كرد: بازار عراق بازار بسيار مناسبي بود كه ما مي توانستيم پس از جنگ در اين كشور از اين فرصت به دست آمده استفاده كرده و محصول خرماي خود را به اين كشور و از طريق اين كشور و بازار آن به ديگر كشورهاي خارجي صادر كنيم كه متاسفانه اين فرصتها را از دست داديم.
وي با بيان اين كه "صادرات خرما همانند صادرات نفت است" تاكيد كرد: چه ضرورتي دارد كه خرماي خام را صادر كنيم بلكه اگر بتوانيم روي صنايع تبديلي و جانبي آن كار كنيم سودآوري بالاتري عايد كشور خواهد شد.
هاشم پور با لازم برشمردن بحث فرهنگ سازي مصرف خرما در كشور خاطرنشان كرد:بر اساس توافقي كه بين وزارت جهاد كشاورزي و وزارت آموزش و پرورش منعقد شده قرار شده كه به همراه شير در مدارس خرمانيز به دانش آموزان داده شود تا در اين زمينه فرهنگ سازي لازم نيز صورت گيرد و لي بجاي اينكه خرماي هسته دار در بين دانش آموزان توزيع شود چه بهتر كه در لابلاي خرما از پودر نارگيل و گردو استفاده شود چرا كه خود هسته خرما تهديدي براي دانش آموزان است.
نائب رئيس انجمن خرماي ايران گفت:بچه هاي خود را بايد عادت دهيم تا فرهنگ درست مصرف كردن خرما را ياد بگيرند كه در اين زمينه مسئولان دست اندركار و والدين بهترين راهكار عملي كردن آن هستند.
هاشم پور افزود: مهمترين كشورهاي رقيب ايران در عرصه توليد خرما امارات متحده عربي، عربستان سعودي، تونس، الجزاير، مصر، پاكستان و نيز كشورهاي اروپايي نظير فرانسه است كه در اصل خرما نداشته ولي خرماي كشورهاي توليد كننده را به قيمت ارزان خريداري و با استفاده از فناوري روز با چندين برابر قيمت خريد اقدام به فروش آن مي كند.
وي افزود: در برخي از اين كشورها با توجه به اهميت صنايع صنايع تبديلي خرما از جمله كشور عربستان سعودي كه دولت آن هيچ گونه يارانه اي به بخش توليد نمي دهد در بخش فرآوري و بسه بندي و صنايع تبديلي خرما اعتبارات خوبي تخصيص يافته و اين نشان از اهميت بالاي آن دارد.
نائب رئيس انجمن خرماي ايران گفت: بازار بسياري از كشورهاي توليد كننده خرما از طريق سركنسولگري و سفارتخانه هاي اين كشورها تشكيل شده كه در حدود 190 كشور خريدار خرما در آن فعال مي باشد به عبارت ديگر مي توان گفت بازار جهاني خرما در سفارتخانه هاي اين كشورها بازاريابي و بخش هاي خصوصي را فعال مي كند در حالي كه در كشور ما سفارتخانه ها تنها نهادي هستند كه خود را درگير مسائل بازار جهاني محصول استراتژيك خرما نمي كند.
هاشم پور خاطرنشان كرد: در زمان حاضر شبكه جهاني خرما با حمايت شيخ امارات در دانشگاه العين مستقر شده كه اعضاي شبكه شامل كشورهاي مهم توليدكننده اين محصول مي باشد.
اين شبكه با هدايت و اعتبارات سازمان ملل متحد تشكيل شده و هر ساله چندين همايش بين المللي خرما برگزار و آخرين اطلاعات لازم از طريق اين همايش ها به اين كشور انتقال داده مي شود.همچنين بزرگترين صنايع تبديلي خرما در شهر العين تاسيس شده كه حدود 20 نوع از انواع خرما را توليد مي كنند.
وي افزود: از طرف ديگر امارات از نظر آمار فائو به عنوان اولين كشور وارد و صادر كننده خرما و نيز سطح زير كشت بالاي اين محصول محسوب مي شود.
هاشم پور با تاكيد بر اين كه با هدايت و هماهنگي بين سازمانهاي ذيربط در خصوص خرما مي توان بسياري از مسايل مربوط به اين محصول را هدايت و اقتصادي كرد، اظهار داشت:با توجه به اينكه خرما از چند بعد مختلف چون توليد، صادرات، بازرگاني، استاندارد، تحقيقات و آموزش بررسي مي شود هر يك از اين محورها در اختيار وزارتخانه خاصي است و تا در سياستگذاري اين محصول هماهنگ عمل نشود اهداف مورد نظر تحقق نمي يابد.
نائب رئيس انجمن خرماي ايران با پپشنهاد تشكيل ستاد خرما در كشور همانند ديگر كشورها به رياست رييس جمهوري و وزراي ذيربط هر شش ماه يكبار در تهران و نيز در استانهاي خرماخيز به رياست استاندار و سازمانهاي ذيربط هر سه ماه يكبار گفت:با تشكيل اين ستاد سياستهاي كلان برنامه ريزي و استراتژيها تعيين مي شود تا راهكارهاي مناسب با هماهنگي و تقسيم كار بين سازمانهاي ذيربط ارائه گردد.
وي گفت:در چنين صورتي است كه مي توانيم به عنوان يكي از كشورهاي موفق در زمينه خرما در جهان مطرح شويم و در غير اين صورت در مدت زمان كوتاهي از رقابت در بازارهاي جهاني بازخواهيم ماند.
هاشم پور ادامه داد: خوشبختانه در سازمان صنايع كوچك و شهركهاي صنعتي ايران زير نظر وزارت صنايع و معادن مديريت خوشه هاي صنعتي به تصويب رسيده و فعال سازي برخي محصولات چون خرما نيز در دستور كار اين مديريت قرار گرفته است.