مهرداد شیخان کارگردان عرصه انیمیشن در گفتگو با خبرنگار مهر درباره آخرین وضعیت فیلم مستند «انیمیشن ایرانی» به تهیه کنندگی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی گفت: بخش های عمده ای از تولید این اثر انجام شده است و سعی می کنیم طی چند ماه آینده آن را آماده نمایش کنیم.
وی با اشاره به اینکه گردآوری مواد آرشیوی و همچنین پژوهش مستند «انیمیشن ایرانی» کار گسترده و زمانبری بود، بیان کرد: این فیلم به بررسی تاریخچه ۶ دهه از دوره های مختلف و گاه پراکنده انیمیشن ایران و به پیدایش، عوامل و ضرورت های آن از دهه ۳۰ به بعد می پردازد. این در حالی بود که تقریبا هیچ منبع مکتوب کاملی برای مراجعه های پژوهشی نداشتیم و باید همه اسناد را خودمان گردآوری می کردیم. این کار تا جایی که امکان پذیر بود انجام شد و اتفاقا طی همین مسیر جستجو با یک سری از اتفاقات و افراد تاثیرگذار انیمیشن ایران در دوره های گذشته و گاه فراموش شده مواجه شدیم به عنوان مثال فعالان انیمیشن های تبلیغاتی در دهه های ۳۰ تا ۵۰ که تعدادی از این افراد بسیار موثر بودند.
این کارگردان ادامه داد: با ساخت انیمیشن های تبلیغاتی بخش زیادی از مردم ایران به عنوان مخاطب عام با انیمیشن های بومی تولید ایران آشنا شدند؛ مردمی که تا پیش از آن به انیمیشن های کوتاه خارجی که پیش از اکران فیلم اصلی در سالن های سینماها نمایش داده می شد لفظ عامیانه مضحک قلمی داده بودند. این مخاطب حالا با دیدن تصاویر جادویی از نوع ایرانی اش در انیمیشن های حرفه ای تبلیغاتی ارتباط خوبی در سالن های سینما و تلویزیون تازه تاسیس ایران می گرفت. خاچیک آکوپیان و زنده یاد جعفر تجارتچی جزو سرآمدترین انیماتورها و سازندگان انیمیشن های تبلیغاتی طی دهه های ۳۰ تا ۵۰ بودند.
شیخان اظهار کرد: «انیمیشن ایرانی» به بررسی تاریخچه انیمیشن ایران از اوایل دهه های ۳۰ تا ۸۰ می پردازد و بیش از ۵۰ سال سابقه آن را معرفی و تحلیل می کند. انیمیشن ایران در ابتدا تلاش کرد و تا حدی توانست از ریشه های هنرهای تجسمی، هنرهای نمایشی و نیز ادبیات داستانی ایران زمین به جهت هویت سازی و شناسه های نو و تالیفی بهره ببرد ولی به دلیل ثبات نداشتن در مدیریت ها و سایر عوامل بازدارنده، هدایت درستی نشد. با این حال همیشه ویژگی های نهفته ای در هنرهای تجسمی، هنرهای نمایشی و نیز ادبیات داستانی ایران وجود دارد که می توانند ستون فقرات انیمیشن ایران چه در مضمون و چه در ساختار باشند.
وی در پایان گفت: در فیلم مستند «انیمیشن ایرانی» به عملکرد و تولیدات انیمیشن در وزارت فرهنگ و هنر، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، انیماتورها و فیلمسازان مستقل، انیمیشن های دانشجویی، موسسات دولتی و خصوصی ساخت انیمیشن خواهیم پرداخت.