خبرگزاري مهر - گروه سياسي : سومين دوره انتخابات شوراهاي شهر و روستا در روز جمعه 24 آذر85 در حالي برگزار مي شود كه رقابت نفس گير براي تصرف كرسي هاي شوراها، مخصوصا 15 صندلي تالار جلسات شوراي شهر تهران بسيار جدي تر از دو دوره گذشته است. در عين حال احزاب و جريانهاي سياسي بيش از اينكه به فكر شورا و نقش آن در بهبود وضع شهروندان باشند، به نظر مي رسد كه به خاطر جايگاه پرقدرت شهرداري و استفاده از آن براي برداشتن گامهاي بعدي به تكاپو افتاده اند.

به گزارش خبرگزاري مهر ، بسياري بر اين باورند كه ثبت نام بيش از 200 هزار كانديد براي فعاليت در شوراهاي كشور بي سابقه است ، اما با رويكردي دقيق به نقش و اهميت شوراها در اداره امور يك جامعه اسلامي و مدني بايد گفت كه انتظار قانون از تعداد مشاركت كنندگان بيش ازاين است.  چرا كه با توجه به 110 هزار نفري كه انتخاب خواهند شد ، از هر دو نفر حداقل يكي شانس برنده شدن دارند و در شهرهاي بزرگي مثل تهران نيز اين آمار بشدت كاهش مي يابد و رقابت ها فشرده تر است.

اما به هرحال شرايط اين انتخابات از جهاتي متفاوت است. اصولگرايان محمود احمدي نژاد را به رياست جمهوري رسانده اند و بر خلاف دور دوم انتخابات شوراها كه مجلس و دولت از آن اصلاح طلبان بودند ، اكنون مجلس و دولت رنگ اصولگرايي دارند. بعد از آنكه شوراي اول شهر تهران – كه عده اي از رجال سياسي دوم خردادي بودند- نهايتا راه به پايان دوره نبرد و توسط دولت منحل شد . از دل اختلافات دروني اصلاح طلبان و عليرغم عدم نظارت استصوابي شوراي نگهبان نيروهاي تقريبا ناشناس اصولگرا بااقبال مردم مواجه شدند و از طريقي دموكراتيك و با تابلوي جمعي "آبادگران" كه انتخاب شوراي هماهنگي نيروهاي انقلاب بود  راهي ساختمان شوراي شهر شدند. ابتدا مجلس هفتم را فتح كردند و سپس احمدي نژاد را به ساختمان بهشت بردند و سپس  او را به پاستور و مقام رياست جمهوري دولت نهم رساند.

اكنون برخي تحليلگران سياسي مستقل شرايط را مشابه سال 81 مي بينند. آنها معتقدند اگر اصولگرايان نيز اخلاق پيروزي و تربيت سياسي لازم براي حفظ قدرت و پيشبرد برنامه هاي "جبهه مشترك اصولگرايي" را نداشته باشند از درون اختلافات خود در دور بعدي انتخابات عرصه قدرت را به اكثريت اصلاح طلبي خواهند سپرد كه روز و شب مشغول تفالند كه آيا دومينوي قدرت باز به سمت آنان خواهد چرخيد يا خير؟ اما در اردوگاه دو جناح سياسي كشور چه خبر است؟

اصلاح طلبان ؛ چرخش به سمت چهره ها

جناح موسوم به اصلاح طلب بعد از 8 سال تسلط بر قواي مجريه و سپس مقننه در حالي عرصه را به كلي واگذار كردند كه هنوز در تعريف اين دو سوال مانده بودند كه «اصلاحات چيست؟» و «رهبر اصلاحات كيست؟!» ، آنها هم اكنون نيز جغرافياي تازه جبهه خود را مي سازند . وزن گروهها به جهت اينكه هيچ يك در عرصه قدرت نيستند متفاوت شده و به جاي قدرت ، اين عنصر كاريزماتيك شخصيت هاي گروهها است كه صحنه اصلاح طلبي را شكل مي دهد.

همين مسئله باعث شده تا هريك از گروهها و افراد ذي نفوذ اين جناح ديگران را مقصر شكست هاي پياپي دانسته و شرط وحدت را جمع شدن اصلاح طلبان زير پرچم خود بداند. بويژه حجت الاسلام مهدي كروبي كه به خاطر لشكر كشي چهره هاي راي شكن دوم خردادي در انتخابات 27 خرداد 84 گله هاي بزرگي از آنها دارد. گله هايي كه با توجه به فاصله بسيار اندك وي با احمدي نژاد بي راه نيست.

اكنون سيد محمد خاتمي در پوشش موسسه باران اعضاي اصلي هيات موسس و مديره آن را به صحنه شوراها فرستاده است. اعتماد ملي سخن از ليست مستقل و پرچم يگانه خود مي راند. همبستگي كه چون اصلا به شوراي هماهنگي انتخابات اصلاح طلبان دعوت نمي شود، اكثريت شوراي مركزي خود را به كارزار مي فرستد. جبهه مشاركت و سازمان مجاهدين سياست سكوت ، نظاره گري و شايد هجوم را پخت و پز مي كنند. وضع ساير گروههاي فرعي دوم خردادي نيز بهتر از اينها نيست. ضمن اينكه گروه موسوم به نهضت آزادي و طيف ملي مذهبي ها نيز نفراتي را به عنوان جانشينان يزدي و سحابي و ... به كارزاري ديگر فرستاده اند و اميد دارند كه اگر از گردونه تائيد صلاحيت گذشتند سرنوشتي بهتر از دور دوم رقم بزنند.

  مجموعه شرايط ، اصلاح طلبان را به اين اجماع نانوشته رهنمون ساخته تا به جاي اصرار بر وحدت و ارائه ليست مشترك ، به منفعت مشترك – شكست اصولگرايان- بينديشند و به جاي ليست واحد ، چهره ها را براي وزن كشي در آوردگاه 24 آذرروانه كنند
مجموعه اين شرايط واقعي اصلاح طلبان را به اين اجماع نانوشته رهنمون ساخته تا به جاي اصرار بر وحدت و ارائه ليست مشترك ، به منفعت مشترك – شكست اصولگرايان- بينديشند و به جاي ليست واحد ، چهره ها را براي وزن كشي در آوردگاه 24 آذرروانه كنند. شايد بر همين اساس است كه برخلاف باور شاخص ترين چهره هاي دولت اصلاح طلب نظير مسجد جامعي ، محمد علي نجفي، معصومه ابتكار، اسحاق جهانگيري و ... آمده اند تا حضور در قدرت را دوباره از پائين ترين سطح امتحان كنند. ساير چهره ها تا امتداد دبير كل سابق همبستگي يعني ابراهيم اصغر زاده نيز گوي و ميدان را براي ريسكي ديگر مهيا ديده اند و بر همين اساس است كه بزرگان اصلاح طلب بر خلاف رفتار پيشين در شوراي 12 نفره انتخاباتي خود چهره اي چون كواكبيان را نيز صاحب راي مي كنند.

به نظر مي رسد اصلاح طلبان كه اعتبار كافي را براي احزاب خود متصور نيستند ، چهره ها را به جولانگاه فرستاده اند و فعلا يك استراتژي بيشتر ندارند: كسب حداقل 8 كرسي از شوراي شهر تهران. سكويي براي پرتاب به بالا !  گفته مي شود شورايي 12 نفره از چهره هايي چون حاضري ، ناصري ، كواكبيان ، قزويني ، عتيق، اللهياري ، اميني و بروجردي به رياست بيطرف وزير نيروي خاتمي هدايت راهبرد انتخاباتي اصلاح طلبان را بر عهده دارند.

اصولگرايان ؛ انتخاب سخت

اما جناح موسوم به اصولگرا، جناحي سوار بر سفير قدرت كه بر خلاف تصور و مغاير با تجربه همتايان اصلاح طلب خود ، حداقل تا پايان ثبت نام شوراها وحدت را در پس چندين اگر و معما جستجو مي كند ! اگر انتخابات 24 آذر براي اصلاح طلبان فرصت است براي اصولگرايان هم فرصت است و هم تهديد. غافل نشدن از حريف زيرك - اصلاح طلبان- و نكشاندن رقابت به درون جبهه اصولگرايان به عنوان بزرگترين فرصت براي انجام خدمات به مردم و اثبات توانمندي اين جناح است. فرصتي كه مي تواند مجموعه آنها را در قدرت پايدار كند. و از آن سو ، روحيه «حيدري – نعمتي» و تعريف خود به عنوان شاخص اصولگرايي تهديد بزرگ درون اين جناح است. به عبارت ديگر، اصولگرايان به راحتي مي توانند سرنوشت آينده خود را در آينه تجربه رقيب رصد كنند.

اينك با آنكه جبهه اصولگرايان رهبر خود را مي شناسند ، عده اي همان دو سوال شكست ساز دوم خردادي را بازخواني مي كنند و دنبال تعريف اصولگرايي و رهبر آن مي گردند! و البته همه نيز به وحدت و ارائه يك ليست واحد ابراز اميدواري مي كنند. به نظر مي رسد آفت بزرگ اصولگرايان برگشت به عقب و باز كردن فايل آرشيو شده انتخابات رياست جمهوري سال 84 است. گويي اين يك سرنوشت محتوم در جغرافياي سياسي ماست (اعم از اصولگرا و اصلاح طلب) كه چون يكبار رقيب هم شديم ، تا ابد رقيب هم بمانيم!

  آفت بزرگ اصولگرايان برگشت به عقب و باز كردن فايل آرشيو شده انتخابات رياست جمهوري سال 84 است. گويي اين يك سرنوشت محتوم در جغرافياي سياسي ماست (اعم از اصولگرا و اصلاح طلب) كه چون يكبار رقيب هم شديم ، تا ابد رقيب هم بمانيم! 
در محافل سياسي و رسانه اي اينطور نقل شده كه اصولگرايان با دو طيف، يعني حاميان قاليباف و حاميان احمدي نژاد به صحنه مي آيند. مهدي چمران اين موضوع را صراحتا رد كرد و اصولگرايان را در جبهه اي واحد شمرد. او البته تلويحا و با ضميري مجهول تهديد كرد كه اگر وحدت حاصل نشود احتمالا انصراف خواهد داد. ظاهرا چمران تهديدها را بهتر از ديگران رصد كرده است. رئيس متين و خوش سابقه شوراي دوم تهران البته كليت اصولگرايان را حامي دولت معرفي كرد. از سوي ديگر، نه قاليباف و همكارانش و نه حتي نزديكان احمدي نژاد نيز ارائه ليستي به عنوان حاميان شهردار را تائيد نكردند.


در مقابل مردان ميانسال و جوان رئيس جمهور صراحتا از وجود "جريان حامي احمدي نژاد" در انتخابات شوراها خبر مي دهند و استعفا و سپس ثبت نام مهرداد بذرپاش مشاور سابق جوانان رئيس جمهور از يكسو ، عدم استعفا و ثبت نام مسعود زريبافان دبير هيات دولت از سويي و نهايتا ثبت نام 7 عضو اقليت شوراي شهر تهران از سوي ديگر نشان از برنامه ريزي وسيع اين طيف فكري جريان اصولگرا براي فتح شوراي شهر پايتخت و در دورنماي آن مجلس هشتم دارد.

اين در حالي است كه طيفي از اصولگرايان ضمن اعلام حمايت اصولي از احمدي نژاد كه از جمله تاكيدات رهبر انقلاب است ، حضور تشكيلاتي ياران رئيس جمهور با هرعنواني از جمله "ليست حاميان احمدي نژاد" يا "حركت مردمي حمايت از برنامه هاي رئيس جمهور " و يا ... را مغاير تصريح مقام معظم رهبري مبني برعدم حضور دولتمردان در رقابت هاي انتخاباتي و هرگونه استفاده از نام و امكانات دولتي له يا عليه نامزدها مي دانند.

اين طيف بويژه بر حضور بدون استعفاي زريبافان دبير هيات دولت – كه اين سمت را شغل نمي داند – در رقابت هاي انتخاباتي انگشت گذاشته و استعفاي بذرپاش را هم با توجه به انتخاب قائم مقام (و نه جايگزين) وي در نهاد رياست جمهوري تشريفاتي نمي پندارند. در عين حال بذرپاش معتقد است كه فقط اين نظاميان هستند كه براي حضور و فعاليت در انتخابات به استعفا محتاجند نه مديران دولتي و اهل سياست. گفته مي شود عليرغم اين دو ، داود مددي مدير عامل سازمان تامين اجتماعي ، حميد بهبهاني مشاور حمل و نقل رئيس جمهور و معاون برنامه ريزي و اقتصادي وزارت راه و پرويز كاظمي وزير سابق رفاه واز مديران شركتهاي تابعه ايران خودرو نيز براي شوراها ثبت نام كرده اند. گرچه از ميان اين افراد فقط بذر پاش با خبرنگاران روبرو شد. فردي كه مطابق اخبار غير رسمي مسئوليت هدايت پروژه انتخابات شوراها از سوي رياست جمهوري به وي سپرده شده است.

مهرداد بذرپاش مشاور سابق رئيس جمهور بعد از ثبت نام عليرغم اينكه گفت"حاميان رئيس جمهور و اصولگرايان همه يك جريان واحد هستند و جدا پنداشتن اين دو اشتباه است"  افزود : فكر مي‌كنم رقابت اصلي ميان جريان حاميان احمدي‌نژاد و جريان به اصطلاح اصلاح‌طلب باشد و مابقي در حاشيه اين رقابت‌ قرار گيرند.

بذرپاش در خصوص شوراي فعلي شهر تهران نيز بااعلام اينكه از نظر وي شورا در نيمه اول عمرش موفق بوده (مقارن با زمان شهرداري دكتر احمدي نژاد) دليل حضور خود در صحنه را اين برشمرد كه " آمده‌ايم ريل اين حركت را دوباره تنظيم كنيم."
وي صحبت از شهردارشدن خود را – كه سايتها گمانه زني كرده اند- زود دانست و در خصوص قاليباف شهردار تهران نيز گفت: افراد در انتخاب رفتار و مسير خود آزاد هستند ولي آقاي قاليباف و طرفداران او هميشه دركنار ما و جزيي از جريان اصولگرايي خواهندبود.

وي به عنوان يكي از جوان ترين ياران رئيس جمهور، از اصولگرايان خواست تا با حاميان احمدي نژاد هماهنگ شوند . در عين حال عده ديگري از اصولگرايان معتقدند حاميان رئيس جمهور جزوي از جبهه اصولگرايي هستند و بايد به كل جبهه هماهنگ شوند.

به هر حال تلاشهاي اصولگرايان براي يكپارچگي موجب شده كه شورايي از بزرگان احزاب مختلف متشكل از مهندس مهدي چمران، حسين فدايي، دكتر زاكاني، دكتر توكلي، مهندس نبوي، حسين فدايي، مهندس باهنر، دكتر توكلي، عسگر اولادي و حداد عادل تشكيل شود تا در مورد اعضاي ليست نهايي ائتلاف بزرگ تصميمگيري كنند. در خصوص جلسات يا نتيجه گيريهاي اين شورا خبري منتشر نشده ، اما برخي افراد موثر در جريان حامي رئيس جمهور ظاهرا اين تركيب را نمي پسندند.

شوراها مهمترند يا انتخاب شهردار؟!

در اين ميان به نظر مي رسد كه احزاب و نيروهاي سياسي بيش و پيش از اينكه نگران جايگاه شوراها و نقش آن در بهبود وضعيت شهروندان باشند ، نگران جايگاه شهردار تهران هستند. آنها در صددند كه با تسخير شوراي شهر بلافاصله شهرداري همسو را برگزينند تا به عنوان سكويي پرقدرت براي برنامه هاي بعدي از آن سود جويند.

  اگر مردم برخورد سردي با انتخابات دور سوم شوراها داشته باشند، به نظر مي رسد به خاطر اين باشد كه مي بينند احزاب و شخصيت هاي سياسي به جاي كرسي شوراها ، مركب قدرت را هدف گرفته اند!

بررسي اظهارات فعالان انتخابات شوراها نشان مي دهد هيچكدام از اظهار نظرها در خصوص شهردار پايتخت منوط به ارزيابي كارشناسي از چگونگي كاركرد مجموعه يكسال اخير مديريت شهري پايتخت در خدمت به شهروندان نبوده است. به نحوي كه حتي يك اظهار نظر آماري و كارشناسي در خصوص چگونگي اداره پايتخت در دوره مديريت جديد ارائه نشده است. اين موضوع خود مي تواند نكته اي قابل تامل باشد و عليرغم همه خوبي هاي شورا براي مردم ، از نظر برنامه ريزي و راهبرد اجرايي كلانشهرهايي مثل تهران مشكلاتي را پديد آورد. از سوي ديگر، واقعيت اين است كه در بيان افراد و گروههاي سياسي ، آسيب شناسي عملكرد شوراها در نسبت با ميزان بهبود وضعيت شهروندان ابدا مورد توجه قرار نگرفته است و همه اظهار نظرها متوجه كرسي هايي است كه مي تواند قدرت و نفوذ در اركان حاكميت را زمينه سازي نمايد. اگر مردم برخورد سردي با انتخابات دور سوم شوراها داشته باشند، به نظر مي رسد به خاطر اين باشد كه مي بينند احزاب و شخصيت هاي سياسي به جاي كرسي شوراها ، مركب قدرت را هدف گرفته اند!

آنها كه به صحنه آمدند

به گزارش مهر اشتراك اصول فكري و زيرساختي تعدادي از احزاب در اين دوره از انتخابات شوراها بر خلاف دوره هاي گذشته موجب ائتلاف احزاب در دو طيف اصولگرا و اصلاح طلب شده است . به گونه اي كه در حال حاضر گروه‌هايي با عناوين  موتلفه، جمعيت ايثارگران، ابادگران ، جامعه مهندسين، جامعه فرهنگيان، آبادگران جوان و ... گروههاي اصلي  ائتلاف اصولگرا را  در كنار ائتلاف احزاب ديگري با عناوين مشاركت، مجاهدين انقلاب، كارگزاران و اعتماد ملي در جناح اصلاح طلب تشكيل مي دهند.

مدت فعاليت احزاب در اين دوره باعث شده انتخابات شوراها در پايتخت بيش از ساير نقاط كشور حساس‌تر باشد  و در اين ميان ثبت نام چهره هاي سرشناس دولت خاتمي از جمله مسجد جامعي و جهانگيري ، سردارمرتضي طلايي فرمانده نيروي انتظامي تهران بزرگ، مهرداد بذرپاش مشاور جوان رييس جمهور و از همه مهمتر 15 عضو شوراي پايتخت هيجان انتخابات را بيشتر كرده است.

مهدي چمران، رسول خادم، حسن بيادي ، اميررضا واعظي آشتياني، حبيب كاشاني، حمزه شكيب، خسروي وفا، خسرو دانشجو ، منظرخير حبيب اللهي، عباس شيباني حسن زياري  نادر شريعتمداري  مهنوش معتمدي آذر 14 عضو فعال شوراي دوم هستند كه براي حضور در انتخابات دور سوم بار ديگر ثبت نام كرده اند. زريبافان همه در دقيقه 90 به آنها ملحق شد.

سيدهاشم غرقي (مسئول ستاد رسيدگي به نامه‌هاي مردم در نهاد رياست جمهوري )، پرويز كاظمي (وزير سابق رفاه)، حميد بهبهاني (مشاور حمل و نقل رئيس جمهور) ، حسن بيادي ، ابراهيم اصغر زاده(دبيركل سابق حزب همبستگي )، احمد مسجد جامعي (وزير ارشاد دولت خاتمي)، عبد الله ناصري (مدير عامل اسبق خبرگزاري ايرنا )، احمد خادم المله( مدير عامل سابق ايرنا)، داوود مددي (مديرعامل سازمان تامين اجتماعي)، مرتضي لطفي (سخنگوي حزب اسلامي كار)، اسماعيل دوستي (عضو شوراي مركزي حزب اعتماد ملي)، محمد حسين مقيمي ( معاون عمراني وزير كشور دولت  خاتمي)، عليرضا دبير (از قهرمانان كشتي)، محمد علي نجفي (از اعضاي ارشد حزب كارگزاران و رئيس اسبق سازمان مديريت و برنامه )، اسحاق جهانگيري (وزير سابق صنايع در دولت خاتمي )، هادي ساعي (قهرمان ملي كشورمان)، ولي الله مومني (بازيگر سينما و تلوزيون)، صفاريان (رئيس دفتر كروبي و دبير كل حزب اعتمادملي)، عليرضا هندي (رييس ستاد انتخابات گروه نهضت آزادي ايران) ، معصومه ابتكار (معاون رييس جمهورسابق)، اشرف بروجردي ( معاون وزارت كشور دوران خاتمي )، اعظم السادات نوري (از شهرداران دوران اصلاحات وسازندگي) ،زهرا احمدي پور (معاون سازمان تربيت بدني در دوران اصلاحات)، مرتضي طلايي ( فرمانده سابق نيروي انتظامي تهران بزرگ ) علي محمد غريباني (عضو شوراي هماهنگي جبهه اصلاحات) ،مهدي محمد نبي (رئيس مسابقات ليگ برتر فوتبال)، علي محقر (معاون سابق وزير كشور)، غلامرضا ظريفيان (معاون وزيرعلوم سابق) ، احمد حكيمي‌پور(ازاعضاي سابق شوراي شهر تهران) حسين بي غم ، علي محقق(عضو شوراي مركزي حزب اعتماد ملي)، علي صالح آبادي (مدير مسئول روزنامه همبستگي)  و حناچي (معاون وزير مسكن و شهرسازي سابق) از جمله چهره هاي شاخصي هستند كه براي انتخابات شوراها ثبت نام كرده اند.