اردبیل – کمربندی سوم اردبیل با هدف کاهش بار ترافیک شهر اردبیل در سال ۹۱ آغاز شد و امروز مسئولان از پیشرفت اندک آن و احتمال طولانی شدن روند ساخت تا ۱۰ سال دیگر می‌گویند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- ونوس بهنود: دورتادور شهر اردبیل دو کمربندی اجرا شده که هر دو در داخل محدوده شهری واقع شده است. شاید توسعه شهر و شاید طراحی فاقد آینده‌نگری در این دو کمربندی امروز موجب شده ضرورت احداث سومین کمربندی احساس شود.

بطوریکه به تعبیر معاون ساخت و توسعه راه‌های اداره کل راه و شهرسازی استان اردبیل ما نیازمند کمربندی هستیم که خودروهای سنگین مانند تریلی را از محدوده شهری به خارج هدایت کرده و ترافیک داخل شهر را تعدیل کند.

به گفته شاهرخ ذبیحی شهر اردبیل به منزله ترانزیت بندر انزلی تا آذربایجان شرقی عمل می‌کند و عمدتاً کالاهایی که در خود استان مصرف نمی‌شود ترانزیت شده که به منظور انجام بهینه ما نیازمند احداث کمربندی هستیم.

با وجود ضرورت کمربندی سوم، ارزیابی آخرین وضعیت آن نشان می‌دهد این پروژه در سال‌های گذشته چندان اولویتی نداشته و به فراخور اعتبارات قطره‌چکانی جذب شده اجرا شده است.

حلقه‌ای که شهر اردبیل را در بر می‌گیرد

یکی از شهروندان اردبیلی به خبرنگار مهر گفت: متأسفانه تردد خودروهای سنگین و پارک آن ها حتی در محدوده شهر مشکلاتی را به وجود آورده است.

رامین نصرتی تصریح کرد: بسیاری از شهروندان برای طی مسیر طولانی و جلوگیری از برخورد با ترافیک از کمربندی تردد می‌کنند و اجرای کمربندی سوم هم به دلیل تردد خودروهای سنگین و کاهش ترافیک بی‌شک مورد استقبال خواهد بود.

به گفته معاون ساخت و توسعه راه‌های اداره کل راه و شهرسازی استان کمربندی سوم اولین کمربندی دایره‌ای شکل اردبیل است که کل شهر اردبیل را دور می‌زند.

ذبیحی تصریح کرد: این کمربندی می‌تواند جاده مغان را به جاده تبریز، جاده تبریز  را به جاده آستارا و جاده آستارا را به جاده مغان وصل کند.

وی با بیان اینکه این حلقه به شعاع پنج کیلومتر از مرکز شهر دایره‌ای بوده و به صورت قطعه‌بندی اجرا می‌شود، اضافه کرد: طول کل پروژه ۵۷ کیلومتر است.

اجرای ۱۰ درصد از پروژه در پنج سال

معاون ساخت و توسعه راه‌های اداره کل راه و شهرسازی استان متذکر شد: از کل پروژه ۳۰ کیلومتر در دست اجرا بوده و ۲۷ کیلومتر به صورت کلی آغاز نشده است.

ذبیحی با اشاره به اتمام ۱۰ کیلومتر از پروژه اضافه کرد: این پروژه توسط قرارگاه خاتم‌الانبیا اجرا می‌شود و برای ۳۰ کیلومتر از آن ۶۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان از محل اعتبارات تملک دارایی در نظر گرفته شده است.

وی تأکید کرد: هرچند اعتبار مصوب ۳۰ میلیارد تومان است اما در کل ۱۸ میلیارد تومان هزینه شده و اعتبار مصوب سال جاری نیز یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان است.

وی با بیان اینکه میزان مطالبات پیمانکار ۱۲ میلیارد تومان است، اضافه کرد: به منظور تکمیل این پروژه ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم.

معاون ساخت و توسعه راه‌های اداره کل راه و شهرسازی استان اولویت اجرا را قطعه مغان به تبریز دانست و گفت: در حال حاضر یک ربع از دایره ذکر شده در دست احداث است و در این قسمت ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی داریم.

معارضان، مشکل جدید پروژه

به گفته ذبیحی پیش‌بینی قطعی نمی‌توان از زمان بهره‌برداری پروژه داشت و با وضعیت فعلی تزریق اعتبارات شاید ۱۰ سال زمان سپری شود تا کمربندی را بتوان به بهره‌برداری رساند.

وی دلایل اصلی تأخیر پروژه را کمبود مالی و معارضان طرح دانست و افزود: می‌توان به پیمانکار اسناد خزانه ارائه کرد اما اشخاص اسناد خزانه دریافت نمی‌کنند.

موضوعی که امروز به مانع اصلی اجرای این پروژه تبدیل شده است بطوریکه معارضان متعدد موجب شده بخشی از اعتبارات این پروژه صرف تملک اراضی شود و حتی اعتبارات قطره‌چکانی نیز منجر به پیشرفت محسوسی در پروژه نباشد.

با وجود اینکه به نظر می‌رسد در ابتدا می‌بایست اراضی آزاد شده و سپس پیمانکار به کار گرفته شود اما به گفته ذبیحی به دلیل کمبود مالی دولت عملاً این اقدام امکان‌پذیر نیست و به صورت خرد خرد اراضی آزاد شده و پروژه پیش می‌رود.

در عین حال مدیر کل راه و شهرسازی استان نیز عمده مشکل این پروژه را منابع مالی عنوان کرد.

محبوب حیدری به خبرنگار مهر گفت: مشکلات مالی پروژه سال گذشته نیز تجربه شد و امسال نیز ادامه دارد؛ بطوریکه اعتبار اختصاصی چیزی در حدود دو میلیارد تومان است اما نزدیک به ۱۰ میلیارد تومان بدهی داریم.

اعتبار اختصاصی چیزی در حدود دو میلیارد تومان است اما نزدیک به ۱۰ میلیارد تومان بدهی داریموی با تأکید به اینکه اغلب پروژه‌های عمرانی وضعیتی از این قرار دارند، اضافه کرد: از سویی بزرگ‌ترین مشکل پروژه معارضان آن است که می‌بایست پروژه تأمین مالی شود تا زمین تملک کنیم.

وی افزود: با توجه به اختصاص ۷۰۰ میلیون تومان برای تملک اراضی امید می‌رود چهار کیلومتر از پروژه آزاد شود.

کمربندی سوم که یکی از پروژه‌هایی است که می‌رود تا عمری طولانی به خود ببیند در لیست پروژه‌های اقتصاد مقاومتی راه و شهرسازی استان نیست و اعتبار ویژه‌ای به آن اختصاص نیافته است.

به گفته معاون ساخت و توسعه راه‌های اداره کل راه و شهرسازی استان دلیل این امر به میزان اهمیت این پروژه بازمی‌گردد.

ذبیحی معتقد است به عنوان مثال چهار خطه اردبیل- سرچم به دلیل کاهش تصادفات در لیست پروژه‌های اقتصاد مقاومتی است ولی در مقابل کمربندی صرفاً با هدف کاهش تصادفات اجرا می‌شود و در لیست پروژه‌های اولویت‌دار اقتصاد مقاومتی نیست.

وی ابراز امیدواری کرد امسال یک ربع از دایره کمربندی به طول ۱۷ کیلومتر اجرا شود تا بتوان بخشی از ترافیک شهری را هدایت کرد و در ادامه به فراخور تزریق اعتبار پروژه به اجرا درخواهد آمد.