خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- رامین حسین آبادیان: قریب به دو سال و نیم از تجاوز نظامی عربستان سعودی و برخی همپیمانان آن علیه مردم بیدفاع و بیگناه یمن سپری می شود. عربستان سعودی در طول این مدت مرتکب انواع و اقسام جنایت های جنگی علیه مردم یمن شده است. طبق اعلام نهادهای حقوق بشری بین المللی، تجاوز ائتلاف سعودی علیه یمن تاکنون بیش از ۳۰ هزار شهید و زخمی در این کشور برجای گذاشته است. افزون براین، اقدام مستمر سعودیها در استفاده از تسلیحات ممنوعه بین المللی همچون سلاح های خوشه ای، موجب شده تا شمار زیادی از کودکان یمنی به طُرُق مختلف، دچار معلولیت شوند. نهادهای حقوق بشری همچنین اعلام کرده اند که میلیون ها نفر از شهروندان یمنی به دلیل بمباران های گسترده و بی وقفه در معرض خطر ابتلاء به بیماری های مختلف قرار گرفته اند. با این حال، سکوت جامعه جهانی طی بیش از دو سال گذشته سعودیها را به کشتار هرچه بیشتر مردم بی دفاع و بی گناه ترغیب کرده است.
درحال حاضر، سعودیها با وجود گذشت بیش از دو سال از حملات مدوام هوایی و توپخانه ای به مناطق مسکونی و همچنین مواضع ارتش و کمیته های مردمی یمن، همچنان به دنبال تحقق اهداف از پیش تعیین شده پیش از تجاوز نظامی خود هستند. واقعیت این است که طی بیش از دو سال گذشته عربستان سعودی در جریان عملیات «طوفان قاطعیت» علیه یمن، چه در عرصه نظامی و چه در عرصه دیپلماتیک موفق به تحقق هیچ دستاورد چشمگیر و محسوسی نشده است. در عرصه نظامی سعودیها طی مدت زمانی که سپرده شده است، نه موفق به تسلط بر تنگه استراتژیک «باب المندب» شدند و نه توانستند بر مناطق راهبردی و استراتژیک واقع در مناطق مختلف یمن سیطره یابند.
تداوم حملات بینتیجه سعودیها به یمن بیش از پیش ناپختگی و بیتجربگی برخی تصمیمگیران و تصمیمسازان در درون خاندان سعودی را آشکار کرده استاینگونه که به نظر می رسد، عربستان سعودی با وجود ناکامی در تحقق اهداف از پیش تعیین شده در یورش نظامی وحشیانه به یمن، همچنان قصد دارد به حملات گسترده خود به مردم بی دفاع و بی گناه این کشور ادامه دهد. امضای توافقنامه تسلیحاتی به ارزشی بالغ بر ۱۱۰ میلیارد دلار، خود به تنهایی گواه بر این مدعاست. عربستان سعودی با خرید تسلیحات پیشرفته از ایالات متحده آمریکا به مبالغ هنگفت از سوی تلاش کرد تا هم حمایت دولت جدید این کشور را جلب کند و هم به صورت گستردهتری نسبت به گذشته به کشتار مردم بی دفاع یمن بپردازد. سعودیها گمان میکنند با کشتار بیشتر غیرنظامیان یمنی می توانند حمایت آنها را سست کنند؛ به گونهای که مردم یمن از حمایت از نیروهای مبارز خود دست کشیده و در مقابل ریاض زانو بزنند. درهر صورت، پُرواضح است که عربستان سعودی حداقل در شرایط کنونی هیچ تصمیمی برای کنار گذاشتن رویکرد «نظامی گری» در قبال مجموع تحولات منطقه و از جمله یمن، ندارد؛ مسألهای که بیش از پیش ناپختگی و بیتجربگی محض برخی تصمیمگیران و تصمیمسازان در درون خاندان سعودی را آشکار کرده است.
مقامات رژیم سعودی برای سرپوش نهادن بر سلسله شکست های متعدد خود در یمن و همچنین انحراف افکار عمومی منطقه و جهان از جنایتهای ریاض علیه مردم بی دفاع یمن، جمهوری اسلامی ایران را به حمایت تسلیحاتی از گروه ها و جریان های انقلابی و در رأس آنها «أنصارالله» و «کنگره ملی» متهم می کنند. این ادعای سعودیها در حالی مطرح می شود که جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده است که هیچ گونه حمایت تسلیحاتی از نیروهای یمنی به عمل نیاورده اند. مقامات رژیم سعودی تاکنون هیچ سندی را برای اثبات این دروغ بزرگ خود، به افکار عمومی ارائه نکردهاند. در واقع، سعودیها با دروغپردازیهای متعدد خود تلاش می کنند تا زیر بار مسئولیت جنایت های جنگی علیه عدهای از مردم بی گناه شانه خالی کرده و نگاهها را به سمت و سویی دیگر سوق دهند. متهم ساختن ایران به حمایت تسلیحاتی از یمنیها نیز در همین چارچوب قابل تعریف است.
مقامات سعودی برای سرپوش نهادن بر شکست های خود در یمن و همچنین انحراف افکار عمومی از جنایتهای ریاض علیه مردم یمن، ایران را به حمایت تسلیحاتی از نیروهای یمنی متهم میکنندالبته اتهامات رژیم سعودی علیه جمهوری اسلامی ایران اخیرا با واکنش های احزاب و جریان اصلی یمن نیز مواجه شده است. اخیرا «علی عبدالله صالح» رئیس جمهور سابق یمن در سخنانی اعلام کرد که ایران یک گلوله هم وارد اراضی یمن نکرده است. صالح در گفتگو با شماری از خبرنگاران در مقر حزب کنگره مردمی تحت ریاست خود «تمام موشک های بالستیک یمن را ذخایر راهبردی دانست که در زمان ریاست جمهوری خود جمع آوری کرده است و موشک ها و هواپیماها به آن دست نخواهند یافت». این در حالی است که «عبدالملک الحوثی» رهبر جنبش أنصارالله یمن نیز با بیان اینکه نیروهای یمنی هیچگونه تسلیحاتی از جمهوری اسلامی ایران دریافت نکرده اند، تصریح می کند: «ایران کشوری است که در مقابل استکبار جهانی و صهیونیسم ایستاده است و این موضع آنها قابل تقدیر است اما ما از آنها سلاحی دریافت نکرده ایم».
در این میان، «اسماعیل ولد الشیخ» فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن، تاکنون نتوانسته به مسئولیت خود به خوبی عمل کند. در طول مدت زمانی که از زمان آغاز مسئولیت ولدالشیخ در این زمینه می گذرد، وی نه تنها هیچگونه اقدام مثبتی در در جهت کاهش دردها و رنج های مردم بی دفاع یمن انجام نداده است، بلکه همواره در بازههای زمانی مختلف با ارائه طرحهای تعجبآمیز برای حل بحران یمن، به صورت آشکارا از رژیم سعودی جانبداری کرده است. درست به همین دلیل است که احزاب و جریان های مختلف یمنی و در رأس آنها جنبش أنصارالله یمن همواره عملکرد و اقدامات ولدالشیخ را آماج انتقادات گسترده خود قرار داده اند.
اخیرا «صالح الصماد» رئیس شورای عالی سیاسی یمن، «اسماعیل ولد الشیخ» فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن را عنصر نامطلوب دانست. وی در همین راستا تصریح کرد: «نماینده سازمان ملل از امروز به بعد عنصر نامطلوب است و باید فردی جایگزین وی شود که با احترام با مردم یمن برخورد و تعامل کند». رئیس شورای عالی سیاسی یمن همچنین تاکید کرد: «ما از الان به بعد به هیچ وجه با ولدالشیخ تعامل نخواهیم کرد و بر گفتگوهای داخلی تکیه می کنیم». افزایش نارضایتی گروههای مختلف یمنی از عملکرد ناموفق ولدالشیخ به گونهای است که برخی گمانهزنیها در خصوص برکناری وی از سِمَتش مطرح شده است. در همین ارتباط، شبکه المیادین به نقل از منابع دیپلماتیک اعلام کرد که «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد به دنبال برکنار کردن «اسماعیل ولد الشیخ» فرستاده ویژه این سازمان در امور یمن است. المیادین همچنین افزود که این تصمیم گوترش پس از مخالفت دولت نجات ملی یمن در صنعا با گفتگو با «اسماعیل ولد الشیخ» صورت گرفته است.
در هر صورت، در حال حاضر با توجه به عدم وجود یک برتری نظامی محسوس از سوی نظامیان سعودی بر نیروهای یمنی، تداوم حملات سعودیها به مردم یمن نتیجه استراتژیک و قابل اتکای برای سعودیها به دنبال نخواهد داشت. این حملات تنها به رقم خوردن فجایع انسانی دیگری در یمن منجر خواهد شد؛ فجایعی که بدون شک همپیمانان منطقهای و بینالمللی ریاض از جمله امارات متحده عربی، رژیم آل خلیفه، آمریکا، انگلیس و صهیونیسم نیز در رقم خوردن آنها شریک هستند. جای هیچ شکی نیست که در صورت عدم حمایت های سیاسی ـ نظامی و تسلیحاتی همپیمانان رژیم سعودی، ریاض قادر به ارتکاب جنایت های قرون وسطایی علیه یک ملت بی دفاع و بی گناه را در چنین سطحی، نداشت.