رشت- پاسداشت صدسالگی آغاز انتشار روزنامه جنگل و نکوداشت زنده یاد «فریدون نوزاد» پژوهشگر، روزنامه نگار و گیلان شناس در رشت برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم پاسداشت ۱۰۰ سالگی انتشار روزنامه جنگل و نکوداشت زنده یاد «فریدون نوزاد» غروب یکشنبه توسط شهرداری منطقه دو و موسسه فرهنگی هنری معیارسخن در تالار گفتمان شهرداری رشت برگزار شد.

در این مراسم  شهردار رشت با اشاره به ظرفیت های فرهنگی و تاریخی این شهر و استان گیلان اظهار کرد: مطمئنا از داشته های تاریخی و فرهنگی که شهر رشت در طول تاریخ به ویژه ۱۰۰ سال اخیر خود از سر گذارنده می توانیم برای توانمندسازی فرهنگی شهر و شهروندان بهره ببریم.

محمدعلی ثابت قدم با بیان اینکه پروژه های بازآفرینی شهر رشت در راستای بهره مندی هر چه بیشتر از میراث تاریخی این شهر بوده افزود: باید یک همگرایی و اجماع را به وجود آورده و در منظر و سیمای شهری از معماری و میراث تاریخی شهرمان استفاده کنیم.

وی تصریح کرد: سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری رشت در این مسیر بیش از گذشته وارد شده و با کمک نخبگان و پژوهشگران شهر، این مهم را در اولویت خود قرار می دهد.

روزنامه «جنگل» منبعی ارزشمند برای تحقیق درباره نهضت «جنگل»

در ادامه، روبرت واهانیان تبریز از پژوهشگران و گیلان شناسان مطرح که روزشمار تاریخ نهضت جنگل را تدوین کرده است با اشاره به چگونگی مطالعه و تحقیقات برای رصد روزنامه های جنگل گفت: این روزنامه ها سالیان سال به صورت توده تلمبار شده در کتابخانه ملی رشت نگهداری می شد در حالی که منبعی ارزشمند برای تحقیق و پژوهش درباره نهضت جنگل است.

وی افزود: روزنامه جنگل نشان می دهد که شهر رشت طی دوره جنبش جنگل تحولات تاریخی باورنکردنی را از سر گذرانده است.

واهانیان ادامه داد: در بررسی روزنامه های جنگل به این نتیجه می رسیم که در دوره اول انتشار این روزنامه، بیشتر ایدئولوژی های نهضت جنگل و هیات اتحاد اسلام مطرح می شود و در دوره های بعدی، جنگ ها و مبارزات مسلحانه و فراز و نشیب هایی که این نهضت پشت سر گذاشته است برای مردم بازگو می شود.

به گفته وی، در دور اول انتشار روزنامه جنگل  ۳۱ شماره، در دور دوم  چهار شماره و در دور سوم پنج شماره از روزنامه جنگل طی عمر نهضت جنگل در گیلان به انتشار رسیده است. همچنین طی یک سال اخیر، پنجمین شماره از دور سوم انتشار روزنامه جنگل نیز یافت شده است.  

مبارزه با استعمار شالوده مقالات منتشر شده در روزنامه «جنگل»

محقق و روزنامه نگار پیشکسوت دیگری که در این مراسم به بررسی روزنامه جنگل پرداخت، محمدتقی پوراحمد جکتاجی بود که مدیریت نشریه گیله وا را بر عهده دارد.

این پژوهشگر با بیان اینکه روزنامه جنگل از مقالاتی شکل می گرفت که سبب تنویر افکار عمومی آن زمان می شد گفت: اکثر مقالات نوشته شده در روزنامه جنگل بدون اسم و یا با عناوین وطن خواه و آزادی خواه دیده می شود.

وی افزود: علاوه بر این، تیترهای مقالات معمولا ساده اما مطالب با محتوای سنگین و روشنگرانه بوده و انتشار روزنامه ای به آن کیفیت در میان جنگل های فومنات که مرکز نهضت جنگل بود در ۱۰۰سال پیش فعالیتی بسیار ستودنی است.

جکتاجی تصریح کرد: مبارزه با استعمار، استثمار و استقلال طلبی از جمله مفاهیمی بود که در مقالات روزنامه جنگل به وفور دیده می شود.

به گفته وی، انتشار روزنامه جنگل در سال ۱۲۹۶ هجری شمسی، ۳۵ امین روزنامه منتشر شده در آن زمان در استان گیلان بوده است.

این پژوهشگر تاکید کرد: پاسداشت گذشت ۱۰۰ سال از انتشار روزنامه جنگل نشان دهنده توجه به ارزش های تاریخی متعددی است که مردم رشت و استان گیلان رقم زده اند.

وی افزود: بررسی این روزنامه ها و مطالعه آن می تواند به مدیریت شهری رشت برای شناسایی مکان های تاریخی مهم آن دوران کمک قابل توجهی کند.

جکتاجی در پایان سخنانش، مطلبی با عنوان «تمنا» از میرزا کوچک خان جنگلی رهبر نهضت جنگل که در روزنامه جنگل منتشر شده بود را برای حاضران خواند.

نقش بی بدیل «رشت» در ورود مدرنیسم به کشور

عضو شورای اسلامی شهر رشت نیز در این مراسم با اشاره به پیشینه فرهنگی و تمدنی شهر رشت اظهار کرد: پیشینه فرهنگی و هنری رشت نشان می دهد که مردم این شهر در شکل گیری و نمو مدرنیسم در کشور، نقش غیرقابل انکاری را ایفا کرده اند.

رضا رسولی افزود: امیدوار هستیم که به شایستگی بتوانیم میراث دار چنین داشته های غنی در شهرمان باشیم.

فرزند زنده یاد فریدون نوزاد که از پژوهشگران برجسته جنبش جنگل است نیز به دغدغه های پدرش برای احیای هویت مردم شهر رشت و گیلانیان سخن گفت و تاکید کرد: تلاش فریدون نوزاد در راستای حفظ و شناسایی درست نهضت جنگل بوده است.

در پایان این مراسم از دو نسخه اصلی روزنامه جنگل در این مراسم رونمایی شد و خبر انتشار تمامی ۴۰ نسخه روزنامه نهضت جنگل در آینده نزدیک توسط انتشارات «ایلیا» و حوزه هنری به حاضرین داده شد.