به گزارش خبرنگار مهر، یکصد و ششمین اجلاس سازمان جهانی کار (ILO) در حالی از دوشنبه هفته گذشته در مقر اروپایی سازمان مل در ژنو سوئیس آغاز شد و تا جمعه ۲۶ خرداد (۱۶ ژوئن) ادامه دارد که با حاشیههایی در بخش هیأت همراه مواجه شده است.
یکی از حواشی اعزام هیأت همراه به اجلاس سازمان جهانی کار، در بخش دعوت از نمایندگان رسمی کارگران برای حضور در این اجلاس بود.
ماده ۱۳۶ قانون کار صراحتا نحوه انتخاب نمایندگان کارگری در اجلاسهای بینالمللی را عنوان میکند که بر اساس این ماده قانونی «کلیه نمایندگان رسمی کارگران جمهوری اسلامی ایران در سازمان جهانی کار، هیات های تشخیص، هیات های حل اختلاف، شورای عالی تامین اجتماعی، شورای عالی حفاظت فنی و نظایر آن، حسب مورد، توسط کانون عالی شوراهای اسلامی کار ، کانون عالی انجمن های صنفی کارگران و یا مجمع نمایندگان کارگران انتخاب خواهند شد.» بنابراین هر فردی که به عنوان نمایندگان گروههای کارگری در اجلاس سازمان جهانی کار حضور دارد باید با انتخاب و معرفی این سه تشکل رسمی کارگری باشد.
از سوی دیگر بر اساس صورتجلسه ملی تشکلهای صنفی و عالی کارگری کشور در اردیبهشت ماه ۹۳ در خصوص نحوه انتخاب و حضور نماینده اصلی کارگران در کنفرانسهای بینالمللی، منطقهای و ملی توافق شد تا «نماینده اصلی کارگران» در کنفرانسهای بین المللی به صورت گردشی و نوبتی در هر سال از سوی یکی از سه تشکل رسمی معرفی شود.
توافق سه تشکل در خصوص اعزام گردشی نمایندگان کارگران در اجلاسهای بین المللی
بنابراین با توجه به اینکه طی دو سال گذشته نمایندگان کارگران در اجلاسهای بین المللی از طرف دو تشکل کانون عالی شوراهای اسلامی کار و کانون عالی انجمن های صنفی کارگران اعزام شده بودند، سرپرست گروه کارگران در یکصدو ششمین اجلاس جهانی کار که هم اکنون در ژنو سوئیس در حال برگزاری است باید از طرف مجمع نمایندگان کارگران اعزام میشد.
بر مبنای همین توافق سه جانبه، با تصویب مجمع عالی نمایندگان کارگران، سرپرست گروه کارگری از این تشکل برای حضور در اجلاس یکصد و ششم سازمان جهانی کار انتخاب و معرفی شد اما از سوی وزارت کار برای فرد منتخب دعوت نامه حضور در اجلاس صادر نشد.
پس از اعتراض رئیس مجمع نمایندگان کارگران به عدم صدور اعتبار نامه برای وی به عنوان سرپرست گروه کارگران در این اجلاس، احمد مشیریان معاون روابط کار وزیر کار در گفتگو با مهر درباره شیوه تعیین نمایندگان کارگری برای حضور در اجلاس ILO و اینکه چرا با وجود توافق سه تشکل رسمی کارگری، از نماینده معرفی شده از سوی مجمع نمایندگان کارگران برای حضور در اجلاس جهانی کار در سال جاری دعوت نشده است گفت: «سه تشکل یک توافق داخلی با یکدیگر امضا کردند که ما در جریان این توافق آنها نبودیم و طبق روال همیشه دو نفر را به عنوان نماینده برای حضور در جلاس پیش رو معرفی کردیم.»
مشیریان همچنین گفته بود: «سه تشکل یک توافق داخلی با یکدیگر امضا کردند که ما در جریان این توافق آنها نبودیم و طبق روال همیشه دو نفر را به عنوان نماینده برای حضور در جلاس پیش رو معرفی کردیم.»
معاون وزیر کار با تاکید بر اینکه «هیچ اقدام غیرقانونی از سوی وزارت کار در فرآیند انتخاب و معرفی نمایندگان سه تشکل کارگری به اجلاس بین المللی سازمان جهانی کار صورت نگرفته است» گفت: «به دلیل اینکه حضور نمایندگان جامعه کارگری در اجلاسهای بینالمللی تبدیل به یک کرسی دائمی نشود، امسال نمایندگان هر سه تشکل را با ملاحظه تسلط به زبان انگلیسی و کسانیکه کمتر در اجلاسهای بین المللی حضور داشتند، دعوت کردیم که برای هر سه تشکل این ملاحظه در نظر گرفته شده است.»
اما این اظهارات معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص اقدام قانونی در انتخاب نمایندگان کارگران برای حضور در اجلاس جاری، واکنش رئیس مجمع نمایندگان کارگران را در پی داشت.
در همین رابطه سیدمحمد یاراحمدیان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در حالی معاون وزیر کار مدعی شده در جریان توافق سه جانبه تشکلهای کارگری در خصوص نحوه انتخاب و حضور سرپرست اصلی کارگران در اجلاسهای بین المللی نیست که آقای هفدهتن مدیرکل دفتر امور بین الملل وزارتخانه در اردیبهشت ماه امسال در نامهای به شخص وزیر صراحتا رئیس مجمع نمایندگان را به عنوان سرپرست اصلی گروه کارگری در اجلاس ژنو معرفی کرده است اما باز هم از صدور ویزا ممانعت کردند.
نامه مدیر کل بین الملل وزارت کار به وزیر
درخواست تشکیل کمیتهای در مجلس برای کشف علت تضییع حقوق کارگران
رئیس مجمع نمایندگان کارگران کشور با بیان اینکه نفس دخالت در امور تشکلها از سوی دولت برای ما جای تعجب دارد گفت: در راستای احقاق حقوق و حفظ استقلال تشکلهای کارگری از کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و کمیسیون اجتماعی مجلس در خواست کردیم تا با تشکیل یک کمیته حقیقت یاب حق ضایق شده کارگران برای حضور در این اجلاس گرفته شود.
وی با تاکید بر اینکه برای ما اصرار وزارتخانه بر اقدام قانونی در دعوت از نمایندگان کارگری برای حضور در اجلاس سازمان جهانی کار در ژنو جای تعجب دارد گفت: در حالی که بر اساس مصوبه مجمع نمایندگان کارگران، بنده به عنوان سرپرست گروه کارگری در این اجلاس انتخاب شدم اما از طرف وزارت کار اعضای هیأت مدیره مجمع را تحت فشار قرار دادند تا مصوبه را تغییر دهند.
یاراحمدیان افزود: در پی عدم صدور ویزا از سوی وزارتخانه برای نماینده قانون معرفی شده کارگران برای شرکت در اجلاس، دو نفر از اعضای هیأت مدیره مجمع نیز که قرار بود به عنوان مشاور در این اجلاس حضور یابند نیز به نشانه اعتراض به این اقدام غیرقانونی وزارتخانه و دخالت در امور تشکلها از شرکت در اجلاس صرف نظر کردند.
رئیس مجمع نمایندگان کارگران سراسر کشور ادامه داد: پس از انصراف دو عضو مجمع برای شرکت در اجلاس، با دعوت از یکی از اعضای هیأت مدیره مجمع نمایندگان از سوی شخص وزیر و دریافت ویزا برای وی در کمتر از ۲۴ ساعت، شرایط حضور این شخص را که اصلا در لیست افراد معرفی شده از سوی مجمع برای شرکت در اجلاس نبود را فراهم کردند. در حالی که بر اساس ماده ۱۳۶ قانون کار نمایندگان کارگران برای شرکت در اجلاسهای بین المللی باید از طرف افراد معرفی شده تشکلها باشند.
وی ادامه داد: در عین حال دبیر کل خانه کارگر و دو نفر از اعضای خانه کارگر به عنوان نمایندگان کارگری در این اجلاس شرکت کردند که با ماده ۱۳۶ قانون کار مغایر است چراکه شرکت هر نماینده از سوی کارگران صرفا باید با انتخاب یکی از سه تشکل کارگری باشد.
نهادهای نظارتی صلاحیت مدعوین را بررسی کنند
یاراحمدیان با بیان اینکه آقایان محجوب، حمزهای و سلیمیان به عنوان نمایندگان کارگران در اجلاس سازمان جهانی کار شرکت کردند گفت: اگر آقای محجوب به عنوان نماینده مجلس در اجلاس حضور پیدا می کرد جای انتقادی وجود نداشت اما کجای قانون به وزارت کار مجوز می دهد تا در معرفی نماینده کارگران دخالت کند؟ ضمن اینکه این افراد از سوی کدام تشکل کارگری برای شرکت در اجلاس سازمان جهانی کار معرفی شدند؟ اگر این دعوت بر مبنای قانون بوده مستندات قانونی را اعلام کنند اما اگر غیرقانونی بوده نهادهای نظارتی ورود کنند.
رئیس مجمع نمایندگان کارگران با بیان اینکه معرفی خودسرانه اعضا برای حضور در اجلاس سازمان جهانی کار نقض مقاولهنامههای سازمان جهانی کار، توافق سه جانبه سه تشکل، قانون کار و مصوبه هیأت مدیره مجمع نمایندگان کارگران بوده است گفت: اهمیت این موضوع به دلیل آن است که استقلال این تشکل رسمی کارگری خدشه دار شده است.
بر اساس این گزارش، خبرگزاری مهر آماده دریافت توضیحات مسئولان وزارت کار در خصوص مسائل مطرح شده است.