خبرگزاری مهر، گروه استان ها - قاسم منصور آل کثیر: هر سال جنگل های شوش طعمه آتش می شوند. از ابتدای امسال تاکنون ۱۲ مورد آتش سوزی به مساحت ۱۵۰ هکتار در محدوده پارک ملی و منطقه حفاظت شده کرخه رخ داده که موجب نگرانی بسیاری از دوستداران محیط زیست شده است. ۱۴ هزار هکتار پارک جنگلی و بیشه زار در شهرستان شوش آماری نیست که بشود به سادگی از کنارش گذشت. این حجم از جنگل فرصت های بیشماری در حوزه های مختلف را برای شهرستان رقم زده است.
جبرانی سخت و طولانی
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شوش در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: طبق بررسی هایی که انجام دادیم از عوامل آتش سوزی جنگل ها، اراضی کشاورزی حاشیه دو طرف رود کرخه هستند که متاسفانه کشاورزان در فصل برداشت برای کشت تابستان کاه و کلش را آتش می زنند و بادهای موسمی که اغلب جهتشان به سمت ما است، آتش سوزی هایی را به بار می آورد.
فیروز حاجی کلی افزود: بارها برای اصلاح این وضعیت آموزش دادیم، همایش برگزار کردیم و حتی مراجع قضایی در این زمینه ورود کردند، که نتیجه ای نداشته است.
حاجی کلی همچنین افزود: نباید و صحیح نیست با قوه قهریه وارد شویم. مردم خصوصا کشاورزان باید جنگل را متعلق به خود بدانند. جنگل ها برای پاکیزگی جغرافیای طبیعی، گردشگری و بسیاری موارد دیگر مفید هستند. اینجا زیستگاه گونه های متنوع گیاهی و جانوری است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شوش اظهار کرد: جبران این خسارت سالها طول می کشد. در این منطقه پرندگان و گونه های گیاهی و اکوسیستم بی نظیری وجود دارد. جنگلهای انبوه و تنوع زیستی بسیار بالایی است.
از ابتدای امسال تاکنون ۱۲ مورد آتش سوزی در محدوده پارک ملی و منطقه حفاظت شده کرخه رخ داده که در این خصوص ۲۸ نفر به علت سهل انگاری در برافروختن آتش و سرایت آن به جنگل مقصر شناخته شده و به مراجع قضایی شوش معرفی شدند.
سمینار و قهریهای بی ثمر
فعالان محیط زیستی معتقدند در امر آموزش تا کنون فعالیت هایی انجام شده اما اقدامات سمیناری و همایشی دیگر پاسخگو نیست و شیوههای نوین آموزشی و ارتباط مستقیم فرهنگی با بومیان را باید مدنظر قرار داد.
فرماندار شوش اخیرا در خصوص برخورد با تخریبگرهای جنگلهای شوش در راستای جلوگیری از آتش زدن مزارع گفت: بیش از ۱۳۰ نفر در این رابطه شناسایی و به دستگاه قضایی معرفی شدهاند.
بالگرد نداریم
البته فرماندار شوش از کمبود امکانات نیز گله می کند و می گوید: با وجود همکاری بسیاری از دستگاه ها اما همچنان با کمبود امکانات از جمله بالگرد، خودروهای آتش نشان و سایر تجهیزات برای مهار آتش روبرو هستیم.
رئیس پارک ملی کرخه نیز در خصوص آتش سوزی های جنگل کرخه گفت: اغلب آتش سوزی هایی که در جنگل ملی کرخه رخ می دهد به دلیل رعایت نکردن کشاورزان در سوزاندن کاه و کلش است. با اینکه سوزاندن مزارع امری غیرقانونی است اما متاسفانه مرتب شاهد این اتفاق هستیم.
محمد الوندی افزود: از کشاورزان درخواست دارم نسبت به سوزاندن مزارع نکات ایمنی را رعایت کنند. هرچند که سوزاندن مزارع نیز کاری خلاف قانون است.
الوندی به آمار حریق در پارک ملی کرخه طی امسال پرداخت و گفت: امسال متاسفانه ۱۵۰ هکتار از بیشه های کرخه در آتش سوخت.
به گزارش مهر، منطقه حفاظت شده کرخه حدود ۱۴ هزار هکتار است که هفت هزار و ۵۰۰ هکتار آن را پارک ملی شامل می شود.
فرامند هاشمی زاده معاون امور عمرانی استاندار خوزستان نیز در خصوص این آتش سوزی ها که جنگل های استان را به نابودی کشانده است و عدم اطفای به موقع و سریع آنها اظهار کرد: سازمان های مردم نهاد در دسترس ترین افراد نزدیک به ستاد بحران در شهرستان ها هستند که از آنها نیز باید استفاده و همکاری لازم را دریافت کرد. انواع مختلف حوادث آتش سوزی در صنایع، اماکن شهری و مناطق مسکونی رخ می دهد که لازم است یک پایگاه اطفای حریق استانی درخور شان خوزستان داشته باشیم.
وی گفت: کمیته فنی منابع طبیعی باید نیازهای حفاظت از منابع طبیعی را بررسی و تجهیزات و ابزار موردنیاز را اعلام کند تا از ستاد کشور نیز برای دریافت همکاری و اعتبارات لازم استمداد بطلبیم. هنگام بروز حوادث شهری مثل پاساژ رضوان، حریق در صنعت و یا منابع طبیعی باید مدیریت بحران را بررسی کنیم.
هاشمی زاده اظهار کرد: شناسایی حریق ها و نوع حوادث، نحوه مبارزه و یا پیشگیری ستاد بحران نیز می تواند در طرح جامع استانی و یا به تفکیک شهرستانی تعیین شود. شهرستان های معین را باید برای شهرستان های حادثه خیز تعیین کنیم تا همه به یکدیگر کمک کنند.
۷۰ روز و نابودی ۱۵۰ هکتار جنگل
اخیراً علاوه بر وقوع چند مورد آتش سوزی در جنگل و بیشه های شهرستان شوش، جنگل های بلوط بخش الوار اندیمشک و شهیون دزفول و نیز بخشی از مراتع و بیشه زارهای شهرستان گتوند نیز دچار آتش سوزی شدند.
منطقه حفاظت شده کرخه در شهرستان شوش محل زیست گونه های مختلف جانوری است و در دو ماه اخیر بیش از ۱۵ مورد آتش سوزی به مساحت ۱۵۰ هکتار در جنگل های دز و کرخه اتفاق افتاده است.
فصل گرما که از راه می رسد خبرهای آتش سوزی جنگل ها نیز به گوش می رسند. اینکه از اول سال تا کنون ۱۵۰ هکتار خاکستر شد خبری فاجعه بار برای حوزه محیط زیست است. این رقم تنها برای ۷۰ روز ابتدای سال است. مسئولان مربوطه قطعا باید تدابیری برای حفظ و نگهداری بهتر از شش های شوش اتخاذ کنند. در غیر این صورت فجایعی که بر اثر نابودی جنگل ها در کمین هستند به هیچ وجه قابل کنترل نخواهند بود.