خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- فرزاد فرهادی: ارتش سوریه در حالی به پیشروی های خود ضد داعش در البادیه ادامه می دهد که در مقابل آمریکا و همپیمانانش نیز به تحرکات خود ادامه می دهند و از هر اقدامی برای ممانعت از موفقیت سوریه و متحدانش دریغ نمی کنند.
عمر معربونی تحلیلگر و کارشناس نظامی در گفتگویی با اسپوتنیک درباره حملات و موفقیت های ارتش سوریه گفت: ارتش سوریه به دنبال مرتبط کردن مرزهای عراق با سوریه بود که این امر محقق شد و ضربه ای به تلاش های تجزیه طلبانه ای که برای سوریه تدارک دیده شده بود، وارد شد. نیروهای سوری میان نیروهای آمریکایی و گروههای مورد حمایت آن در منطقه التنف و بین شمال سوریه موضع گرفته است.
وی افزود: درباره ماهیت عملیات در البادیه سوریه باید گفت که روند جنگ از مرحله دفاع به مرحله حمله راهبردی تبدیل شده است و مفهوم آن تغییرات گسترده در عرصه سیاسی است که رخ خواهد داد.
معربونی بیان کرد: ارتش سوریه طی هفته های گذشته بر حدود ۲۲ هزار کیلومتر مربع مسلط شده است که این مناطق جدا از اهمیت نظامی از نظر اقتصادی با توجه به وجود چاههای نفت و گاز و منابع فسفات از اهمیت به سزایی برخورداراستارتش سوریه طی هفته های گذشته بر حدود ۲۲ هزار کیلومتر مربع مسلط شده است که این مناطق جدا از اهمیت نظامی از نظر اقتصادی با توجه به وجود چاههای نفت و گاز و منابع فسفات از اهمیت به سزایی برخورداراست.
وی تاکید کرد: مرحله آتی عملیات شامل قطع کردن مناطق داعش به طور کامل خواهد بود. و داعشی ها از البادیه و منطقه شرقی به سوی شهرهای البادیه شرقی به شکل اساسی عقب نشینی خواهد کرد به ویژه که اخباری درباره توافق کردها با داعش برای عقب نشینی از الرقه و رفتن به مناطق شرقی با هدف کند کردن پیشروی ارتش سوریه به دیرالزور و البوکمال وجود دارد.
معربونی گفت: این پیشروی ارتش سوریه طرح آمریکا برای ایجاد نوار حائل از قنیطره تا درعا و السویدا و التنف و البوکمال را از بین برد. ارتش سوریه به عملیات خود وسعت خواهد بخشید این در حالی است که نیروهای آمریکایی از مشکلات زیادی رنج می برند.
روزنامه البناء درباره تحولات جنگ در الرقه نوشت: «بیرون کردن داعش از شهر الرقه سوریه معجزه نمی خواهد و ظرف چند روز یا چند هفته ارتش سوریه و متحدانش می توانند شهر را از لوث داعش خارج کنند اما آمریکایی ها به کشتار زنان و کودکان و فراری دادن داعشی ها مشغول هستند.
هدف آمریکایی ها از جنگ الرقه یافتن جای پایی در سوریه است. تاکنون همه تلاش های نیروهای سپر فرات مورد حمایت ترکیه و کردهای مورد حمایت آمریکا راه به جایی نبرده است. نه اینکه داعش از استحکام برخوردار باشد بلکه به علت مسابقه و تلاش طرفین برای گوی سبقت گرفتن از دیگری است.
این رسانه می نویسد: با وجود حمایت همه جانبه آمریکا از کردها اما دستاورد آنها ناچیز بوده است و هواپیماهای آمریکایی غیرنظامیان را هدف قرار می دهند».
اما رسیدن نیروهای ارتش سوریه و متحدانش به مرز با عراق دستاورد مهمی محسوب می شود و سئوالی که اینجا مطرح می شود واکنش ائتلاف تحت هدایت آمریکا به این موضوع است؟
پایگاه الیوم در گزارشی در این باره آورده است: «بدون شک دستاورد ارتش سوریه و متحدانش در البادیه سوریه به ویژه رسیدن به مرزهای عراق همه داده ها و متغیرات نبرد استراتژیک در سوریه را برهم زده و بسیاری از طرح های آمریکا را نقش بر آب کرده است. این پیشروی بسیاری از برگه های آمریکا در سوریه را سوزانده است.
بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان امور درباره واکنش آمریکا به این باخت استراتژیک و بزرگ بر این باورند که همه گزینه های آمریکا در سوریه با محدودیت هایی روبرو است که نمی توان آن را نادیده گرفت. اولا؛ آمریکا مایل به برخورد نظامی مستقیم با روسیه در سوریه نیست و این موضوع را همه جریان ها در آمریکا حتی جریانی که حامی دخالت گسترده نظامی آمریکا در سوریه است مورد تایید قرار می دهد.
ثانیا؛ شرایط و اوضاع میدانی با توجه به حجم مناطق تحت کنترل ارتش سوریه و متحدانش معادلات را به گونه ای رقم زده است که به نفع آمریکا نیست.
از این رو طرح های آمریکایی ها به حملات هوایی به بهانه های مختلف به نیروهای سوری و متحدانش است که در ادامه حملات آن در کوه الثرده در خدمت داعش در دیرالزور تا حمله به پایگاه الشعیرات و اخیرا به نیروهای سوری در نزدیکی مرز با عراق است.
همچنین واکنش های احتمالی آمریکا تسریع در سیطره بر الرقه در وهله اول و فراهم کردن انتقال داعش از الرقه به دیرالزور در اسرع وقت خواهد بود تا قبل از اینکه ارتش سوریه به دیرالزور برسد آنها تحت سیطره خود قرار دهد. همچنین این احتمال وجود دارد که جبهه هایی را در ادلب با همکاری ترکیه علیه ارتش سوریه بگشایدواکنش های احتمالی آمریکا تسریع در سیطره بر الرقه در وهله اول و فراهم کردن انتقال داعش از الرقه به دیرالزور در اسرع وقت خواهد بود تا قبل از اینکه ارتش سوریه به دیرالزور برسد آنها تحت سیطره خود قرار دهد. همچنین این احتمال وجود دارد که جبهه هایی را در ادلب با همکاری ترکیه علیه ارتش سوریه بگشاید.
عماراسد نماینده پارلمان سوریه درباره تلاش های آمریکا در الرقه گفت:« بیش از ۱۲۰ سرکرده داعشی با سلاح هایشان از الرقه به سوی السخنه حرکت کرده اند تا منطقه تدمر را نا امن کنند که این سرکرده ها از سوی نیروی هوایی روسیه و سوریه هدف قرار گرفته اند.
وی افزود: هماهنگی قوی میان آمریکایی ها و کردها وجود دارد و برخی از فرماندهان نیروهای سوریه دموکراتیک را آمریکایی ها و انگلیسی ها و فرانسوی ها و برخی کشورهای منطقه تشکیل می دهند و آنچه در عرصه میدانی می گذرد بر عکس آنچه در رسانه ها بیان می شود است.
شگفتی های زیادی در عرصه میدانی رخ داده است و آمریکایی ها طی هلی برنی شماری از سرکرده های داعش را به مناطق نامعلوم منتقل کرده اند و تردیدی نیست که آنها سوری یا عراقی و چچنی نیستند بلکه سرکرده های غربی داعش هستند».
به هر حال با توجه به اهمیت نبرد البادیه سوریه به طور حتم آمریکایی ها از هیچ تلاشی برای حمایت از نیروهای مورد حمایت خود در این منطقه به ویژه در التنف دریغ نخواهد کرد و احتمالا تجهیزات نظامی بیشتری به منطقه وارد خواهد کرد و به احتمال زیاد دست به حملات هوایی علیه نیروهای ارتش سوریه و متحدانش خواهد زد و از سوی دیگر هم سوریه در راستای تثبیت مواضع خود در شرق سوریه و همکاری اطلاعاتی و نظامی بیشتر با عراق روی خواهد آورد.
از آنجا که گزینه آمریکایی ها برای ورود نظامی مستقیم به سوریه رویکرد آمریکا در قبال سوریه را تغییر خواهد داد، بعید است که به این گزینه روی آورد. در حال حاضر گزینه آمریکایی ها به حفظ منطقه نفوذ در نزدیکی مثلث مرزی سوریه-عراق و اردن یعنی التنف استوار است و هدف آمریکا این است که یک برگ نظامی در اختیار داشته باشد تا در هر لحظه اوضاع را تغییر دهد و اینکه از التنف به عنوان نقطه دخالت سریع بهره گیرد.
آمریکایی ها همچنین در راستای اقدام فرسایشی علیه ارتش سوریه و متحدانش خواهند کوشید داعشی ها را از الرقه به سوی شرق سوق دهند آمریکایی ها همچنین در راستای اقدام فرسایشی علیه ارتش سوریه و متحدانش خواهند کوشید داعشی ها را از الرقه به سوی شرق سوق دهند و این در کنار حمایت آمریکا از نیروهای موسوم به مغاویر الثوره است در جنوب و جنوب شرقی سوریه و ماندن در مرزهای سوریه با اردن با هدف تاثیرگذاری بر نبردهای مرزهای شرقی سوریه با عراق است.
به عبارت دیگر جنگ در شرق سوریه را می توان تقابل تحرکات برای تجزیه سوریه و تلاش ها برای وحدت این کشور دانست. اولویت کنونی ارتش سوریه و متحدانش و آمریکا و هم پیمانانش دیرالزور و جنوب سوریه است.
محور جنگ کنونی در مثلث سوری-عراقی-اردنی تا دیرالزور و الرقه است. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به دنبال اقداماتی است تا موقعیت کشورش را در خاورمیانه تقویت کند اما محوری در مقابل آن قرار دارد که اجازه مطامع واشنگتن را نمی دهد.