در همایش «اسلام رحمه‌للعالمین از دیدگاه امام خمینی (ره) و عبدالرحمن وحید» که در اندونزی برگزار شد، وحدت و اسلام سیاسی به عنوان اصول اساسی اندیشه امام خمینی (ره) معرفی شدند.

به گزارش خبرگزاری مهر، همایش «اسلام رحمه‌للعالمین از دیدگاه امام خمینی (ره) و عبدالرحمن وحید» ۲۳ خرداد ماه در محل سالن اجتماعات دانشگاه دولتی رادن فتح (UIN) پالم بانگ اندونزی با حضور پرشور اساتید، دانشجویان و مسئولان محلی شهر پالم بانگ برگزار شد. از میهمانان ویژه حاضر در این همایش میظتوان به افلاطون مختار، رییس مجلس‌العلمای استان سوماترای جنوبی و سیوطی، رییس اسبق دانشگاه رادن فتح پالم بانگ، اشاره کرد.

اولین سخنران این همایش محمد شیرازی، رییس دانشگاه رادن فتح پالم بانگ بود که در آغاز سخنانش گفت: ایران جایگاه خاصی در میان افکار عمومی مردم اندونزی دارد و مورد تقدیر و احترام دولت، مردم و اندیشمندان اندونزی است. برادران مسلمان ما در ایران علیرغم اینکه تحت فشار شدید از طرف مخالفان خود در سطح جهان قرار دارند؛ اما به سرعت در حال پیشرفت هستند. کشور ایران امروزه یک کشور قدرتمند است و این قدرت به واسطه تکیه این کشور به علم است و باید بدانیم که علم یعنی قدرت.

شیرازی همچنین بیان کرد: علیرغم اینکه بعضی فکر می‌کنند ثروت عامل اصلی قدرت است؛ اما باید بدانند که ثروت بدون علم شکست خواهد خورد.

وی در بخش دیگر از سخنان خود به موفقیت پیامبر اکرم (ص) در گسترش دین اسلام اشاره کرد و گفت: پیامبر (ص) در گسترش دادن رحمت موفق بود و طولی نکشید که رحمت اسلام سراسر منطقه را فرا گرفت. گسترش اسلام بر مبنای رحمت به عالمیان پس از چندی تمدن بزرگ اسلامی را به وجود آورد. بشری که زندگی جاهلی بر مبنای وحشی‌گری داشت با ظهور پیامبر (ص) به طور کامل تغییر کرد.

رییس دانشگاه رادن فتح پالم بانگ در ادامه سخنانش تأکید کرد: امروز مسئولان باید از این تغییر درس بگیرند، همانطور که امام خمینی (ره) و عبدالرحمن وحید نشان دادند که می‌توان چنین کرد.

وی افزود: اگر زندگی امام خمینی (ره) را مطالعه کنید متوجه می‌شوید ایشان چگونه حتی از تبعیدگاه مردم را هدایت می‌کرد و زمینه‌ساز تغییر در کشور ایران و نجات مردم از بی‌عدالتی را فراهم آورد.

رییس دانشگاه پالم بانگ در ادامه افزود: در اندونزی هم عبدالرحمن وحید به عنوان شخصیتی شناخته می‌شود که برای برداشتن ظلم و ناعدالتی در جامعه تلاش کرده است. این را باید بدانیم که حرکت‌های مردمی به وجود نمی‌آیند، مگر با حرکت رهبرانشان.

وی همچنین گفت: جوانان و دانشجویان اندونزی باید به مطالعه و بررسی زندگی و شخصیت امام خمینی (ره) بپردازند.

شیرازی مطالعه زندگی امام خمینی (ره) را باعث ایجاد انگیزه تلاش و الهام‌گیری از شخصیت ایشان برای دانشجویان اندونزی دانست.

سخنران دوم این همایش نور هدی علی، استاد تاریخ اسلام در و رییس دانشکده علوم انسانی دانشگاه رادن فتح شهر پالم بانگ بود. وی سخنانی خود را با موضوع اندیشه «اسلام رحمه للعالمین عبدالرحن وحید: بومی‌سازی تعالیم اسلام در اندونزی» ارایه داد.

وی در این سخنرانی گفت: مسلمان شدن به این معنی نیست که همه زمینه‌های فرهنگی محلی را باید ترک و طرد کند، چون اسلام برای یک فرهنگ خاص نیامده است.

نور هدی ادامه داد: عبدالرحمن وحید مشهور به «گوس دور» (۱۹۴۰ - ۲۰۰۹)، یک روشنفکر مسلمان بود که گفتمان اسلام رحمه للعالمین را توسعه می‌داد. در دوره‌ای از زندگی خود (نزدیک به سه دهه) صریحاً موضع‌گیری خود علیه همه اشکال خشونت‌ها و عدم تحمل و مدارا را نشان می‌داد. «گوس دور» به اصل تحمل و مدارا در زندگی انسان، یعنی احترام متقابل، همدردی، وحدت در عین تفاوت به نفع بشریت، گرایش داشت. «گوس دور» بر این باور بود که اسلام اعتقاد به تساوی‌گرایی است که رحمت، شفقت، عشق، مهربانی را گسترش می‌دهد. اسلام دین تحمل و قائل به احترام به تفاوت‌هاست و همچنین یک دین عدالت و صداقت است که رفتار ناعادلانه را به دلایل طبقه، قومیت، جنسیت یا گروه‌بندی‌ها در جامعه، پشتیبانی نمی‌کند.

رییس دانشکده  علوم انسانی دانشگاه رادن فتح شهر پالم بانگ افزود: «گوس دور» همچنین به مسلمانان توصیه می‌کرد که تفاوت‌های موجود را قبول کنند. پذیرش این تفاوت‌ها در تقدیم منافع مشترک در مورد انسانیت و صلح، تحقق پیدا می‌کند. «گوس دور» همیشه به طور مداوم سهم قابل توجهی را به کاهش تنش در جامعه ارایه می‌داد. او همچنین گروه‌ها را به انجام گفت‌وگو و تقویت روابط بین جوامع تشویق می‌کرد تا اعمال خشونت‌آمیز جلوگیری شود.

دیگر سخنران این مراسم عبدالرضا سیفی، سرپرست رایزنی فرهنگی ایران در اندونزی بود. سیفی در ابتدا ضمن اشاره به زندگی امام خمینی (ره) و دعوت دانشجویان به مطالعه تاریخچه زندگی ایشان به صورت خلاصه‌ای از مراحل زندگی امام خمینی (ره) را با استفاده از اسلاید به حاضران در جلسه معرفی کرد.

وی در این سخنرانی ضمن تعریف واژه رحمت و تفکیک معنای این واژه در خصوص انسان و خداوند، با استناد به سخنان امام راحل (ره) به تبیین دیدگاه ایشان در خصوص اسلام رحمه للعالمین پرداخت.

سیفی گفت: پیامبر اسلام (ص) شریعت و آیینی را آورده که در عمل به دستورات آن، سعادت دنیا و آخرت همه مردم تأمین خواهد شد. بر همین اساس امام خمینی (ره) جهان را مظهر جمال خداوند شمرده و بر این باور است که تار و پود هستی بر محور رحمت، بخشایش و مهربانی استوار اسـت. بر اساس دیدگاه امام خمینی (ره) هر چه در عالم است از رحمت واسعه الهی است و انبیا، مظهر رحمت حق تعالی هستند که می‌خواهند مردم به معرفت و سعادت برسند. امام خمینی (ره) معتقد بودند که همه انبیا به دنبال سوق دادن بشر به سوی معرفت‌الله بوده‌اند.

سرپرست رایزنی فرهنگی ایران در اندونزی همچنین گفت: بر اساس اندیشه امام راحل (ره) در بیان مسایل به مردم ملایمت و رحمت بیشتر از  هر جهت دیگری تأثیر می‌گذارد. وقتی از رحمت حرف زده می‌شود، دل‌ها نرم می‌شود. با ملایمت انسان بهتر می‌تواند مسایل را حل کند تا شدت. بر اساس دیدگاه امام خمینی (ره) جنگ‌های پیامبر (ص) هم مظهر رحمت الهی بوده و در واقع هدف، برداشتن موانع سر راه سعادت انسان‌ها بود.

سیفی افزود: امام راحل (ره) معتقد بود باید با تبلیغات صحیح، اسلام را آنگونه که هست به دنیا معرفی کرد. وقتی ملت‌ها اسلام را بشناسند، حتماً به آن گرایش پیدا خواهند کرد. بر اساس اندیشه امام (ره) در نظام جمهوری اسلامی ایران، تأکید بر رفتار مهربانانه و رأفت است.

عبدالرضا سیفی همچنین با اشاره به سیره فردی زندگی امام خمینی (ره)، مصادیقی از ساده‌زیستی ایشان را در مقایسه با خاندان پهلوی ارایه داد.

سرپرست رایزنی فرهنگی کشورمان در ادامه با اشاره به رفتار گروه‌های تروریستی و تکفیری و مقایسه آن با آموزه‌های اسلامی گفت: بی‌شک آنچه امروزه در رفتار گروه‌های تکفیری می‌بینیم، هیچ سنخیتی با اسلام حقیقی ندارد. اسلامی که پیامبر اکرم (ص) بر مبنای رحمت آن را به عالم معرفی کرده، به هیچ کس اجازه نمی‌دهد تا بدون دلیل خون مردم بی‌گناه مسلمان و غیرمسلمان را بریزند.

سیفی همچنین در این نشست ضمن اعلام تعداد شهدای ترور در ایران، به حادثه تروریستی اخیر در تهران و تلاش شکست خورده جریان‌های تروریستی در ایران اشاره کرد.

سخنران آخر این همایش زول کیفلی، رییس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه شریف هدایت‌الله جاکارتا بود. وی در این همایش به صورت تطبیقی به بررسی آرا و اندیشه‌های امام خمینی (ره) و عبدالرحمن وحید پرداخت. زول کیفلی در سخنرانی خود توحید، عدالت، امامت، ولایت فقیه، آزادی (مدنی، اجتماعی و فردی در اعتقاد، اندیشه، احزاب و رسانه و در چارچوپ قوانین و دین)، استقلال، وحدت، اسلام جهانی و هویت اسلامی را به عنوان مؤلفه‌های عمده اندیشه امام خمینی (ره) ذکر کرد.

زول کیفلی گفت: اصل اساسی در اندیشه امام خمینی (ره) وحدت و اسلام سیاسی است. بر اساس اندیشه امام خمینی (ره) اسلام در همه ابعاد آن سیاسی است، کسی که بر این باور است که دین از سیاست جدا است از دین و سیاست بی‌خبر است. اسلام شامل تمام ابعاد زندگی فردی، اجتماعی، مادی، معنوی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و نظامی انسان می‌شود.

وی در ادامه توحید، انسانیت، عدالت، برابری، آزادی، ساده‌زیستی، برادری، جوانمردی و خرد محلی را به عنوان ارزش‌های نه‌گانه اندیشه عبدالرحمن وحید معرفی کرد و در ادامه گفت: عبدالرحمن وحید، خرد محلی را به حرکت درآورد و آن را به عنوان یک منبع ایده و مبنای فعالیت‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در اجرای عدالت، برابری و انسانیت، بدون از دست دادن نگرش باز و مترقی به سمت توسعه قرار می‌دهد. مبنای اندیشه عبدالرحمن وحید بر آموزه‌های دین اسلام استوار است.

زول کیفلی در پایان توحید، عدالت، آزادی و وحدت و برادری را به عنوان مهم‌ترین نکات مشترک اندیشه‌های امام خمینی (ره) و عبدالرحمن وحید، ذکر کرد.