حسین آخانی در گفتگو با خبرنگار مهر پیرامون تخریبهای صورت گرفته در کوه شاهوار شاهرود برای استخراج معدن بوکسیت تاش بابیان اینکه در زیستگاه کاملاً منحصربهفرد البرز تخریب کوه شاهوار بسیار ناراحتکننده است، ابراز داشت: پوشش گیاهی مسیر معدن بهصورت۱۰۰درصد تخریبشده و در حقیقت دو نوع پوشش گیاهی شامل بالشتکی نقش بسیار زیادی در تثبیت خاک ایفا و از فرسایش آن و وقوع سیلاب جلوگیری میکند و پوشش درختان ارس که درشیبهای منطقه قرار دارد، متأسفانه همه منطقه در اثر وقوع این پاکتراشیهای کوه دچار آسیب جدی شده است.
وی بابیان اینکه چگونه است که جادهای به این وسعت در ارتفاع سه هزار متری احداثشده تا به معدن برسند، افزود: سؤال اینجاست که سازمان حفاظت از محیطزیست و سازمانهای جنگلها و مراتع چرا تاکنون نسبت به حجم تخریبهای منطقه سکوت اختیار کردهاند و بهوضوح میتوان مشاهده کرد که پوشش انبوه درشیبهای تند دامنه کوه در حال نابودی است و همچنان معدن به کار خود ادامه میدهد.
ادامه فعالیت معدن بوکسیت تاش احتمال خشک شدن درختان را به دنبال دارد
گیاهشناس و استاد دانشگاه تهران بابیان اینکه گرد خاک بسیار زیاد ناشی اثر تخریبهای معدن در فضا آکنده شده و این درختان میوه وحشی را تحت تأثیر خود قرار میدهد، ابراز داشت: فعالیت معدن باعث شد که نهتنها محلی که خاکبرداری در آن در حال انجام است از بین برود بلکه گردوخاکی ایجادشده در منطقه پوشش گیاهی منطقه را در وسعت بسیار وسیع و دهها کیلومتر تحت تأثیر قرار دهد.
آخانی ادامه داد: با توجه به شرایط بحرانی که کشور با آن مواجه هستیم وقوع این ریز گردها میتواند بر زمینهای کشاورزی و درختان میوه آسیب جدی وارد کند و بهمرور شاهد خشک شدن درختان باشیم.
وی افزود: مشکل بسیار جدی دیگری که در منطقه خودنمایی میکند وجود چشمههای آب است، فعالیت معدن باعث شده محل عبور رودخانه و چشمهها تخریب شود و آب زلالی که در قسمت بالایی در پاییندست گلآلود شود که نشان میدهد معدن بوکسیت منابع آبی منطقه را هم متأسفانه تحت تأثیر خود قرار میدهد.
پدیده ریزگردها برای منطقه شاهوار و کل شاهرود دور از انتظار نیست
گیاهشناس و استاد دانشگاه تهران با طرح این پرسش که این معدن یا ارزیابی محیطزیست دارد و اگر ندارد باید طبق قانون متوقف شود، ابراز داشت: این گفته مقام معظم رهبری است که اگر طرحهای عمرانی و بهرهبرداری دارای پیوست زیستمحیطی نباشند باید متوقف شوند و مقامات مسئول وظیفه قانونی خودشان را در این زمینه اعمال کنند و باید در اسرع وقت این معدن متوقف شود سپس درباره این موضع که آیا باید فعالیت این معدن ادامهدار باشد یا خیر صحبت کنیم.
آخانی تأکید کرد: اگر قرار است فعالیت معدن ادامه پیدا کند باید مورد بررسی قرار گیرد که به چه نحوی باید این فعالیت ادامهدار باشد تا از بروز خسارتهای بیشتر به محیط زیست و حیات وحش جلوگیری کند.
وی افزود: اگر به موقع اقدام فوری برای معدن بوکسیت شاهوار صورت نگیرد اتفاقات ناخوشایند در انتظار مردم روستای تاش خواهد بود، وقوع سیلاب ها و پدیده ریزگردها و آلودگی منابع آبی مسئله ای نیست که بتوان به راحتی در قبال آن سکوت کرد لذا باید مدریان منطقهای و کشوری برای این منطقه مهم در حوزه حیات وحشت و محیط زیست چارهای تدبیر کنند.