به گزارش خبرنگار مهر، محمد سعیدنژاد عصر جمعه در نشست شورای اداری بنادر و دریانوردی هرمزگان بیان داشت: کشور جمهوری اسلامی ایران با دارا بودن سواحل و دسترسی به آبهای آزاد دارای ظرفیتهای است که برای هر کشوری حسرت و برای ما نعمت است و این ظرفیت ها می تواند موتور محرک اقتصاد کشور و پایه و بستر مورد استفاده ی بسیاری از صنایع باشد.
وی عنوان کرد: بسیاری از صنایع می بایست در کنار بنادر احداث می شد که متاسفانه این صنایع در نقاط دیگر کشور انجام شده و این امر امروز مشکلات زیست محیطی را به دنبال داشته است.
سعیدنژاد افزود: خوشبختانه بندر شهید رجایی به لحاظ شرایط ژئو پلیتیک در یک جای بی نظیر واقع شده که به حمد ا... بعد از برجام توفیقات قابل توجهی در این بندر صورت گرفته است و روند استمرار این اقدامات نیازمند گذشت زمان بیشتر است.
این مقام مسئول ضمن اشاره به الحاق ۲۴۰۰ هکتار اراضی جدید پشتیبانی به بندر شهید رجایی افزود: سیاست کلی در این راستا اجتناب از انبارسازی خواهد بود و چشم اندازی که برای این اراضی پیش بینی شده ایجاد محلی برای ارزش افزوده کالا با نگرش به توسعه ترانشیب خواهد بود.
معاون وزیر راه و شهرسازی به بحث گردشگری دریایی نیز اشاره کرد و گفت: یکی از سیاست های سازمان بنادر و دریانوردی توسعه مراکز و امکان جذب گردشگر و توریست است که در این راستا فعالیت ها با سرعت شتابانی در حال انجام است.
در ادامه اله مراد عفیفی پور مدیر کل بنادر و دریانوردی هرمزگان به تشریح گزارشی از عملکرد حوزه های مختلف دریایی و بندری پرداخت.
وی در اظهاراتش به افزایش تردد در کانالهای دسترسی بندر شهید رجایی اشاره کرد و گفت: به مدد اقدامات مطلوبی که در سازمان بنادر صورت گرفته، تردد شناورها به ویژه با اندازه های بزرگ افزایش یافته است.
وی افزود: متناسب با توسعه فیزیکی و پسکرانه می بایست بخش دریایی نیز توسعه یابد.
عفیفی پور ضمن اشاره به فعالیت ۲۴ ساعته بنادر خاطرنشان کرد: ضرورت ایجاب می کند که دستگاه های همکار نیز با افزایش ساعت کاری در فرایند فعالیت مراجعین، تسهیل به وجود آورند.
مدیر کل بنادر و دریانوردی هرمزگان در پایان به پروژه های در حال سرمایه گذاری در مجتمع بندری شهید رجایی اشاره کرد و گفت: با احتساب تجهیزات، حدود ۳ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در این بندر در حال انجام است.